Overvægt og motion

Jeg er overvægtig og har tidligere prøvet at tabe mig uden held. Vil også gerne dyrke motion, men jeg får knæproblemer når jeg begynder at løbetræne – det har jeg prøvet for nogle år siden. Nu går min veninde og jeg i svømmehal en gang om ugen. Men jeg synes ikke det hjælper. Kan man tabe sig ved at svømme? Og hvad kan jeg ellers dyrke uden at smadre mine knæ? Og har du et tip til hvordan jeg kan holde fast denne gang – de andre gange har jeg givet op hurtigt, fordi jeg synes det er svært at få tid til.

Hilsen Susanne

Svar


Hej Susanne
Tak for dit spørgsmål. Løb er rigtig god træning, men det er også meget belastende for dine led. For hvert skridt du lander på jorden, belaster du fx dit knæled med 3-4 gange din kropsvægt. Derfor er det meget fornuftigt at du er begyndt at svømme, og ja, det forbrænder du også kalorier af. Det hele er jo en slags regnskab der skal gå op: Hvor mange kalorier du forbrænder på en dag i forhold til hvor mange kalorier du indtager. Dvs. at AL BEVÆGELSE DU FORETAGER DIG, hjælper. Hvis du kan lide at cykle, vil det være et rigtig godt supplement. Det belaster dine led minimalt. Gåture er også fint. Som sagt: des mere du får rørt dig, des mere vil du forbrænde og dermed tabe dig. Dog kræver det naturligvis at du ikke begynder at indtage tilsvarende mere!
Sørg for at få godt med grove grøntsager og lign., da det mætter godt og giver en masse vigtige vitaminer og mineraler.

For at holde motivationen over tid er variation også vigtigt, så en kombination af fx svømning, cykling og gåture kan måske være løsningen? Og meget gerne sammen med en veninde, så I kan hjælpe og støtte hinanden.

På sigt kan det også være en god ide at komme i gang med noget styrketræning, da det er vigtigt at du får opbygget muskelstyrke omkring dine led. Det vil beskytte dem og måske betyde at du senere kan komme i gang med løb igen.

Mange gange held og lykke, Mette

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.