Open water-svømning er blevet populært – og det er der mange gode grunde til, mener den tidligere elitesvømmer Mette Jacobsen. Her giver hun gode råd om sikkerhed og udstyr.
Jeg svømmede engang i bassiner verden over og gik sjældent i vandet ved stranden. Jeg brød mig ikke om uroen i havvandet, at det var koldt, og at jeg ikke altid kunne se bunden. Det var kun bassiner der kunne tiltrække mig (der lå jeg så til gengæld også i 20-25 timer om ugen).
For et par år siden fik jeg mig min første våddragt og begyndte at svømme i søer og i havet. Og hvilken udvidelse af min horisont! Den frihed, ro, natur og de oplevelser der venter derude, er helt fantastisk. Jeg er så glad for at jeg fik et skub og kom af sted. Fiskene, farverne, den friske luft – og ingen kanter eller vendinger. Jeg ville have forsvoret at jeg skulle sige det sidste, for normalt kan jeg egentlig godt lide en kant at stå ved og at lave vendinger omkring. Men det at de ikke er der, giver muligheden for at lade tankerne vandre – som nogle måske også oplever når de løber en tur i en smuk skov. Det giver et mentalt kick!
De rigtig inkarnerede åbenvands-svømmere kan finde på at hoppe i med våddragt og specielle handsker og strømper i januar og 4 graders vandtemperatur. Der er jeg ikke kommet til, jeg venter til maj-juni. Men jeg glæder mig vinteren igennem til at min ude-sæson starter.
Er du nybegynder i det naturlige element, er sommersæsonen, hvor vandet har en fornuftig temperatur, det helt rigtige tidspunkt at starte på.
Det er vigtigt at sikkerheden er i orden hvis du vil ud og have naturoplevelser i det fri. Først og fremmest: Svøm aldrig ud alene! Der findes grupper, fx på facebook, hvor du kan finde svømmemakkere eller grupper der går ud sammen. Du kan også tage en personlig træner med derud. Det giver tryghed hvis du er lidt usikker og også gerne vil have nogle svømmetips.
Udstyrsmæssigt har du brug for en våddragt, og de findes i mange afskygninger. Vær opmærksom på at våddragten skal sidde stramt, og det kan tage noget tid at komme i den 🙂 Brystsvømning er ikke nemt i sådan en dragt, så det kan anbefales at få lært crawl inden du anskaffer våddragten. Det er rigtig rart at få varme fra en våddragt, og den gør også at du kan forlænge din open water-sæson betragteligt. Hvis du er en af de svømmere der har lidt tunge ben i vandet (dvs. de ryger ned mod bunden, så du skal slæbe dem efter dig), så vil du blive lykkelig for din våddragt, da den giver dig opdrift.
Derudover har du brug for svømmebriller og en badehætte – og her anbefales det meget stærkt at tage en farverig en på af slagsen, så du bliver tydeligere at se. En rigtig god ide vil også være at anskaffe dig en “havtaske” (se fx www.SwimOut.dk). Med sådan en taske omkring livet har du dels mulighed for at have en nøgle eller andre værdisager med dig på turen, dels er den med sin orange farve til at få øje på.
Du kan give dig i kast med open water-svømning uanset svømmeniveau, men som skrevet; det kan stærkt anbefales at få lært crawl.
Jeg ønsker alle en god svømmetur, uanset om det er i swimmingpool eller sammen med fisk og andet skønt 🙂
Mette Jacobsen arbejder som svømmecoach i Charlottehaven (www.charlottehaven.com) på Østerbro med både holdtræning og individuel træning. Mette trænede i 2012 kronprinsesse Mary op til Christiansborg Rundt og gennemførte løbet sammen med hende.
Brandmands-tricket Hvis du tænker, argh, jeg tør ikke svømme derude hvor der er risiko for at ramme ind i brandmænd, så er her et lille trick: Smør vaseline på de frie områder (kinder, hals, fødder og hænder), så kan de ikke få fat! |
Sammen i det åbne vand
Christiansborg Rundt, hvor motionister og elite i august svømmer 2 km i kanalerne rundt om Christiansborg, er kun et af mange åbent vand-motionsarrangementer i sø og hav landet over. Se en oversigt på www.openwater.dk. |
Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.