Ondt i knæet når jeg går og løber  

Af: Rasmus Bach Jønsson

Foto: Colourbox

Jeg har fået problemer med mit ene knæ – ved ikke hvad det skyldes, jeg har aldrig tidligere haft knæproblemer. De opstod efter en helt almindelig løbetur, hvor det pludselig gjorde ondt når jeg fik vægten på det pågældende ben. Det betyder at jeg efterfølgende haltede når jeg gik.
Det går så over igen når der er gået lidt tid, men så snart jeg går en lidt længere tur eller løber bare få meter, kommer smerterne tilbage. De sidder på indersiden af knæet, yderligt. Nogle gange føles det som en stramning, der går lidt om bag på knæet. Jeg føler ikke at knæet er ustabilt, og det gør umiddelbart ikke ondt når jeg trykker på det. Det har stået på i seks uger nu, og er på det sidste blevet lidt bedre, men jeg har heller ikke gået ret meget, og slet ikke løbet.
Jeg har ingen smerter i hvile, men det gør ondt når jeg bøjer knæet og især skal strække det ud igen bagefter.
Min læge har kigget på scanning og røntgen og siger at det ser normalt ud for min alder.
Håber du kan hjælpe.

VH Helle (55)


Kære Helle!

Mange tak for dit spørgsmål.

Knæproblemer kan ofte relateres til andre steder i kroppen. Det kan fx skyldes hofteartrose (slidgigt i hoften), som kan få knæet til at dreje ind over midtlinjen ved gang og løb. Dette kan over tid medføre en øget belastning af knæets led, med smerte og hævelse i knæet til følge. Dette kunne forklare dine smerter og stramheden i hasen. Behandlingen af dette vil være at gå i gang med træning af hoftens muskulatur, samt træning af knæet. Her kan man søge inspiration i GLA:D-træning – et særligt træningsprogram til artrose-problematik. I den forbindelse vil jeg råde dig til at få en kvalificeret instruktion i at udføre øvelserne hos en fysioterapeut.

Det kunne også være at du har brug for indlæg i dine sko. Hvis du har tendens til platfod, dvs. en affladiget fodbue, kan små ”vrid” i anklen som en følge heraf også kunne medføre nogle ”vrid” i knæet (ind over midtlinjen). Denne fejlbelastning af knæet kan også give smerte og hævelse i knæet. Et speciallavet indlæg vil kunne hjælpe på denne problematik.

Endelig kunne der være tale om en ’slidt’ menisk. Som regel ville dette indbefatte at man også føler at knæet svigter eller låser.

Uanset diagnosen er en stærk muskulatur omkring knæet generelt godt for at kunne stabilisere leddet og dermed minimere fejlbelastning med smerte og hævelse til følge. Jeg vil derfor anbefale at du går i gang med nogle knæøvelser. Måske kender du øvelserne squats, lunges, leg extention og leg curl – og gerne med let belastning på.

Slutteligt vil jeg altid henvise til en grundig undersøgelse hos en fysioterapeut for at få den mest præcise diagnose og dermed den mest relevante behandling og træning.

Du ønskes god træning og undersøgelse!

Med venlig hilsen

Rasmus Bach Jønsson

TIP: Du kan læse mere om knæskader og fod-problematikker i artiklerne her:

Meniskskader

Artrose i knæ eller hofter? Træn dig GLA:D

Knæskader er mange ting

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.