Finn Trabandt sprang til da sundhedsbussen alligevel holdt lige uden for døren. Det har han ikke fortrudt.
En dag hvor Finn Trabandt er i gang med sit arbejde som servicemedarbejder (pedel) på jobcenter Assens i Glamsbjerg, støder han ind i kommunens sundhedsbus. Bussen er ikke et tilbud til kommunens borgere som sådan, men til kommunens ansatte.
– Nu var den der jo, og så kunne jeg lige så godt tage en snak med fysioterapeuten, fortæller Finn Trabandt. Han er sikker på at han ikke ellers ville have søgt læge eller behandling, for han havde vænnet sig til at have ondt. En brækket ryg og fire diskusprolapser sætter sine spor i kroppen, og Finn har haft smerter og besvær i mere end 12 år. Tidligere har han ellers været meget aktiv – blandt andet som trampolinspringer – men de seneste år har ryggen tvunget ham til en væsentligt mindre aktiv tilværelse; blandt andet har han måttet opgive sit job som tømrer.
Besøget i bussen blev et vendepunkt. Fysioterapeuten får en snak med Finn om hvordan han kan skåne ryggen bedre i hverdagen, han får et par behandlinger i løbet af de næste par uger, og han og fysioterapeuten tilrettelægger i fællesskab et personligt øvelsesprogram. Det hjælper! Ryggen er ikke kureret – og det bliver den aldrig – men forskellen er mærkbar.
– Bare jeg husker at lave mine øvelser to-tre gange om ugen, så går det fint nu, fortæller Finn, som føler at han i dag kan klare mere og har mindre ondt. Sundhedsbussen og behandlingerne har han ikke haft brug for siden. Men han skal nok huske essensen af besøget.
– Jeg kan virkelig mærke en forskel hvis jeg ikke får lavet øvelserne, smiler han.
Lærer af de langtidsfriske
I 2011 svarede 510 “langtidsfriske” medarbejdere i Assens Kommune på et spørgeskema. Langtidsfrisk er i denne sammenhæng medarbejdere der i de seneste 2 år højst har haft Karakteristisk for de langtidsfriske er at: • De har en høj grad af livskvalitet. 85 % vurderer, på en skala fra 1-10, deres livskvalitet til at være 8 eller derover. • Kost og motion er de helt store fokusområder når de ansatte selv skal vurdere hvad der gør dem langtidsfriske. Men også søvn står højt på listen. • Det at tænke positivt er den klart vigtigste mentale strategi til at trives. Derudover er de langtidsfriske meget bevidste om at gøre noget som de er glade for i deres fritid. Det er meget forskelligt hvad de gør, men de laver noget som giver dem glæde. • Et godt forhold til kollegerne er arbejdsmæssigt det vigtigste for at trives. Dernæst kommer at have udfordringer på arbejdet, tid til at udføre opgaverne på en tilfredsstillende måde og at føle at man gør en meningsfuld forskel. Konklusionerne er brugt i arbejdet med at skabe attraktive arbejdspladser og lavt sygefravær i Assens Kommune. Blandt andet har der efterfølgende været arrangementer om søvn, motion, meditation, musik og teater, og der er oprettet en intern uddannelse til “langtidsfrisk”, hvor deltagerne bl.a. arbejder med godt kollegaskab, positiv psykologi, energidræbere/energigivere osv. |
Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.