Nu har jeg mere overskud til mine børn

Tekst: Kristine Buske, journalist

Foto: Privat

Efter næsten et helt liv med overvægt skulle det mentale på plads før Anja kunne fokusere på kalorier og vægt. Selvom hendes personlige mål om at smide nogle kilo er godt i gang, er det en anden succes der betyder mest for hende.

Da Anja Paulson Jessen var barn, lærte hun at man altid skal spise op. Der var ofte skænderier hen over spisebordet, og her var maden det positive ved måltiderne. Jo mere mad, jo bedre.

I hele sit voksenliv kæmpede Anja med overvægt.  I et vægttabs forløb på Sundhedscenter Varde fik hun konstateret søvnapnø som følgesygdom, kort tid inden hun startede på Det Syddanske Overvægtsinitiativ i november 2021.

Først her har hun fundet ud af at hendes overvægt udspringer af overspisning på grund af mønstrene fra barndommen.

– Jeg har lært at lytte til mig selv og skelne mellem træthed og sult, og lært at et godt måltid handler om hyggeligt selskab frem for mere mad. Jeg har haft en tendens til at banke mig selv i hovedet med forbud og vægt. Her hjælper initiativet mig med at kigge mere på andre faktorer som at være glad, tilpas og have overskud, fortæller Anja.

Selvom fokus ikke er på vægt, er det Anjas personlige mål at tabe sig. Og efter nogle måneder er der begyndt at ske noget.

– Først handlede det om at forstå mine egne mønstre og vaner omkring især kost. Efter den del kom på plads, kan jeg nu se at jeg har tabt mig lidt kilo. Det tror jeg ikke var lykkedes uden at have fået alt det mentale med, siger Anja.

Hjælp til smerter

Det er ikke kun kosten Anja har fokus på i forløbet. Hun døjer med smerter i hofterne, som stråler ud i lårene, og i sit fysiske arbejde som graver har det tæret meget på kræfterne i hverdagen. Derfor har hun fået nogle øvelser fra fysioterapeut Martin Skriver Nicolaisen. Det har hjulpet.

– Martin har givet mig nogle måtteøvelser og elastikøvelser, som jeg selv kan lave derhjemme. Nu er jeg blevet så vant til øvelserne at jeg kan mærke på min krop hvornår jeg har brug for at gøre hvad, og jeg kan nemt passe det ind i min hverdag, fortæller Anja.

Hvor andre i forløbet har lært at få mere motion ind i hverdagen, så betyder det fysisk hårde arbejde at Martins fokus i Anjas tilfælde har været mere på restitution.

– Jeg løfter, graver og går mange tusinde skridt hver dag. Derfor er det vigtigt at min krop også får mulighed for at restituere. Så derfor har jeg i stedet prioriteret øvelserne til at styrke mine hofter sammen med udstræk.

overvægt øvelser

Mere nærværende

Anja er færdig med forløbet om et par måneder, men spørger man hende hvad det bedste ved forløbet har været, er det ikke vægttabet hun fremhæver først.

– Det er at jeg har overskud til at være sammen med mine børn, siger hun og tilføjer:

– Før var jeg hele tiden træt, og jeg blev nemt irriteret. Nu kan jeg sætte mig ned om eftermiddagen og lytte til hvordan mine børns dag har været, uden at føle at jeg er ved at falde i søvn.

Læs også: En ny vej: Fokus på sundhed frem for vægt

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.