Nu er det en realitet: Mere medvind på cykelstierne!

Af: Marianne Nørup, fysioterapeut

El-cyklen er blevet populær. Ikke mindst som erstatning for bilen til de mellemlange ture, og som transport- og motionsmulighed for dem der ikke kan træde en almindelig cykel.

Man blæser derudaf uden nødvendigvis at anstrenge sig voldsomt! Og den øgede fart og det lettere tråd er kun to af mange fordele som har gjort el-cyklerne tiltagende populære hos danskerne; både de yngre og de ældre. Pendler du fx op til 60 km om dagen, er en el-cykel et effektivt, sundt, miljøskånsomt og økonomisk alternativ til bil, bus og tog. Cykler du med børn bagpå eller i anhænger, er det meget nemmere og hurtigere at komme frem når du får et skub fra en stærk elmotor. Har du nedsat muskelkraft eller smerter i muskler, knogler og led, er el-cykling desuden en skånsom og behagelig måde at motionere og komme omkring på.

Giver nye muligheder

Mange stopper med at cykle fordi det gør ondt eller slet og ret bliver umuligt, eksempelvis på grund af gigt. Og det er ærgerligt, for cykling er god motion og en god mulighed for at kunne komme omkring ved egen hjælp.

På genoptræningscentret Sano i Middelfart har man erfaret at el-cyklerne kan få folk tilbage på to hjul.

– Tidligere så jeg ofte at folk med nedsat funktionsevne måtte stoppe med at cykle. Dvs. de gik fra en aktiv transportform til en passiv form. Med elcyklerne oplever jeg at patienterne har fået en ny mulighed for at træne muskler og led og samtidig kunne holde fast i vigtige daglige aktiviteter, som f.eks. at cykle til og fra arbejde eller uddannelse, klare indkøb, besøge venner osv. Det sætter gang i en positiv spiral og øger livskvaliteten, fortæller ergoterapeut Marianne Hørdum fra Sano Middelfart, og gør opmærksom på at også trehjulede cykler findes med el og dermed også giver mennesker med dårlig balance nye muligheder.

Sådan virker en el-cykel

  • En el-cykel har et genopladeligt batteri og en el-motor monteret i forhjulet eller baghjulet.
  • Når du træder i pedalerne, slår motoren til og gør det nemmere og hurtigere for dig at cykle. Du bestemmer selv hvor meget hjælp du vil have af motoren.
  • Batteriernes rækkevidde er op til 30 – 75 km pr. opladning.
  • Med hjælp fra motoren kan du uden besvær køre op til 25 km/t.
  • Det tager typisk 4 – 5 timer at lade batteriet op.

(Kilde: www.fribikeshop.dk m.fl.)

 

Kom godt i gang med elcyklingen

Start i lavt gear for ikke at belaste knæene

Hjelm er ekstra vigtig på elcyklen – du kører stærkt!

Pas på ikke at blive for doven. Brug kun motorkraft når det er nødvendigt.

Vær opmærksom på at fodgængere, bilister og andre cyklister ikke er vant til at cykler kører så hurtigt. Vær ekstra forsigtig!

Kilde: Anne Blædel, fysioterapeut og elcyklist

Værd at vide om elcykler

3 fordele

Et billigt, miljøvenligt alternativ til bilen

En elcykel kan erstatte bil nummer to. De 10-15 km du måtte have på arbejde bliver pludselig overkommelige.

Med elcykling frem for bil sparer du miljøet for store mængder CO2. En elcykel udleder ca. 90 procent mindre end en bil.

Elcyklen er billig i drift: Det koster ca. 2 øre i el at cykle 1 km på en elcykel.


En mulighed for dem der ellers ikke kan cykle

Elcyklen giver dig mulighed for at få motion og naturoplevelser, også selvom du har slidte knæ eller svage led, er overvægtig eller på anden måde har svært ved at cykle på en almindelig cykel.

Motion

Selv om du bruger motoren ind imellem, får du stadig motion. Motoren kan på de fleste cykler indstilles så den kun tager over ved behov.

3 OBS’er

Vægt og stel

En elcykel vejer mere end din almindelige cykel. Derfor er den langt sværere at køre når motoren ikke er slået til. Når motoren er slået til, kan du ikke mærke den ekstra vægt.

Behov for strøm

En elcykel skal lades op. Det sker i et almindeligt stik, og du kan tage opladeren med dig.

Pris

Elcykler er dyrere end almindelige cykler. Der findes gode elcykler til under 10.000 kr, og det er også muligt at købe en brugt elcykel.

Læs mere om elcykling på sundpaacykel.dk, dinelcykel.dk, fribikeshop.dk, cyklistforbundet.dk

Quickguide:

5 gode råd til at købe den rigtige elcykel

1. Prøv cyklen – grundigt 

Tag en god, lang prøvetur. Prøv modeller med forskellige motor- og batteriplaceringer. Kom op på max-hastigheden hvor motoren slår fra – hvis cyklen nu føles alt for tung at træde, skal du vælge en anden. Tjek også at cyklen er til at køre på når batteriet løber tør for strøm, eller du slukker for elektronikken.

2. Kend dine behov 

Hvad vil du bruge elcyklen til: Skal du køre meget langt? Skal cyklen lastes tungt? Skal der børn med? Har du brug for lav indstigning? Skal du kunne løfte cyklen? Tal med flere forhandlere. Vælg erfarne forhandlere der har flere typer elcykler at vælge mellem.

3. Motor, batteri, power og rækkevidde 

Motorens kraft er afgørende for hvor meget power elcyklen har, og har sammen med batteriets kapacitet betydning for hvor langt du kan køre på en opladning. Vælg gerne en motor der yder 250 watt, kører på 36 volt, og som ikke kræver vedligeholdelse.

Batteriet skal kunne skiftes, have så mange amperetimer som muligt, og være hurtigt at oplade (nogle er meget længe om det).

4. Ekstraudstyr 

Lys er obligatorisk på de fleste elcykler.

Affjedring kan være en fordel for komforten når du kører langt og hurtigt.

Ekstra bremser er et godt tilvalg, da cyklen er tung og derfor lidt mere krævende at standse.

Hvis batteriet optager pladsen på bagagebæreren, har du måske brug for kurve eller cykeltasker.

5. Spørg til service

En elcykel er en større investering. Så spørg før du køber – også til service og reparation. Det er langt fra givet at din cykelhandler er ekspert i elcykler.

Kilde: Cyklistforbundet.dk

NB: En tysk test (www.adac.de) viste i 2013 at mange elcykler har for dårlige stel, for dårlige bremser og ikke kører langt nok på en opladning. Så det er vigtigt at kigge sig godt for før man investerer.

Andre alternative cykler

Løbecykler og gåcykler

En løbecykel – de har typisk har navne som Cross Runner, RaceRunner mv. – kan give mennesker som er stærkt gangbesværede eller handicappede, en mulighed for at bevæge sig frit. RaceRunners (navnet svarer til det engelske ord for firben) kan benyttes til både indkøbsture, transport og længere motionsture.

Se mere om løbecykler på www.by-conniehansen.com.

NB: RaceRunners kan også anvendes til atletik – fra 60 meter til maraton. RaceRunning er en sport for handicappede med hæmmet balance mv. På www.RaceRunning.dk kan du læse om klubbernes træningstilbud, stævner, sociale events mv.

Trehjulede cykler

Er balancen dårlig, eller har du problemer med at komme af og på en almindelig cykel, kan løsningen være en cykel med tre hjul. Med eller uden motor. Den giver mulighed for at klare sig selv og samtidig få motion. Prøv ALTID inden du køber! Producenterne kommer gerne på besøg, så man kan afprøve cyklen i vante omgivelser.

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.