Musik gør os lydhøre

Tekst: Mette Bender

Foto: Privat og Colourbox

Når vi spiller godt sammen, arbejder vi godt sammen. Musik foregår uden maske og gavner stemning og samarbejde blandt ansatte i Alka Forsikring.

Glem kanindrab og gruppeopgaver med legoklodser. Musik er teambuilding af højeste karat, mener medarbejdere og ledere i Alka Forsikring.

Her har man gennem tiderne haft diverse bands og gospelkor i gang. Blandt de største succeser er rockbandet ’Onkel Ond’, som består af medlemmer af virksomhedens øverste ledelse.

– Vi er aktive på niende år og startede da vi skulle fejre 100-års fødselsdag. Jeg var ret ny og fik den idé at det kunne få smilet frem hvis den øverste ledelse under festen stillede sig op og gav et nummer, fortæller koncerndirektør Jens Bærentsen.

De øvrige gik nølende ind på ideen, og valge  faldt på nummeret ’Stand by Me’ af Ben E. King.

– Vi syntes der var en vis symbolik i titlen. Ingen af os kunne spille i forvejen, så vi hyrede en spillelærer og gik i gang med at øve.

Vi slipper tøjlerne

Og ’Onkel Ond’ gennemførte med bragende succes.

– Vi fyrede den af, og det lykkedes os stort set at starte og slutte på samme tid. Publikum stod op og hujede bagefter. Måske derfor fik vi blod på tanden og besluttede at fortsætte karrieren, siger Jens Bærentsen, som dengang spillede keyboard.

I dag er han trommeslager. Forsangeren er chef for skadesafdelingen, og chefsekretæren synger kor. Alle nye topledere bliver lokket ind i bandet, der øver en gang om ugen, og Jens Bærentsen vil ikke undvære det for noget som helst. Efter hans mening er musik teambuilding når det er bedst.

– Det er meget sjovere end at dræbe uskyldige kaniner. Vi lægger masken, slipper tøjlerne og viser andre sider af os selv. Det skaber en tryghed som er god at have når vi skal løse svære opgaver sammen. Musikken gør os lydhøre, mener direktøren. Bandet tager indimellem ud og optræder.

– Vi siger aldrig nej, men står altid med rystende knæ og svedskjolder på skjorten. Og så har vi en fanklub med fire medlemmer, afslører Jens Bærentsen.

En særlig dimension til arbejdslivet

Pia Jensen tager imod skadesanmeldelser i Alka og var gennem tre år den legendariske bassist i medarbejderbandet ’The Naked Truth’. Hun synes at det at spille og nyde musik sammen med gode kolleger giver en helt særlig dimension til hendes arbejdsliv.- Når du deler et band og glæden ved musik med dine kolleger, tænker du ikke et øjeblik på at søge væk, siger hun.

Pia Jensen lagde sammen med sin kollega Carsten grundstenen til bandet da hun spurgte ham om han kunne lære hende at spille guitar.

– Carsten er dygtig på guitar, og jeg ville så gerne lære det. Det blev til at jeg i stedet for guitar skulle tage min mands bas med, så vi kunne øve sammen. Det rygtedes hurtigt, og vi kunne kort tid efter samle et helt band, fortæller Pia Jensen.

Med kom Line Kirk. Hun blev en af to kvindelige forsangere i ’The Naked Truth’.

– Jeg elsker at synge og nød at få den dimension ind i mit arbejdsliv. Vi øvede hver

torsdag eftermiddag og spiste sammen bagefter.

Bandet spurgte i ledelsen om et sted at stille deres instrumenter og fik at vide at de kunne låne lokale, trommer og det hele så tit de ville.

– Vi blev grebet af musikken og mødtes fast gennem flere år, fortæller Pia Jensen.

Medlemmerne glædede sig hele ugen.

– Det blev ugens højdepunkt, og jeg tror at vores begejstring var god for stemningen i hele afdelingen, siger Line Kirk.

Desværre blev ’The Naked Truth’ for nyligt som så mange andre store rockbands opløst.
Medlemmerne var ikke længere enige om hvilken retning de skulle udvikle sig i.

– Line og jeg vil gerne fortsætte med musikken og måske på et tidspunkt gå ind i et nyt band, siger Pia Jensen, som øver sig hver dag derhjemme.

Musikalske venner

Alka lægger indimellem lokaler til træf for musikalske venner, som mødes og spiller for hinanden. Både ’Onkel Ond’ og ’The Naked Truth’ har optrådt her.

– Vi spiser, drikker og jammer sammen. Venner og familiemedlemmer som elsker os højt nok til at kunne holde ud at høre på os, er velkomne til at være med, siger Jens Bærentsen.

Han så gerne at der var folk i øvelokalet hver eftermiddag.

– Der må være en masse skjulte talenter i virksomheden. Det kunne også være at vi skulle have gang i gospelkoret igen.

Line Kirk og Pia Jensen mener at åbenhed over for musik er en vigtig del af virksomhedens ånd.

– Det giver simpelthen en god stemning i huset, siger Line Kirk.

Sang styrker samarbejde
• Musik vækker følelser, løsner spændinger og giver energi
• At spille og synge sammen skaber en stærk følelse af fællesskab
• Musik drager alle ind i en fælles puls
• Her er alle på lige fod og gensidigt afhængige af hinanden
• Musik giver fokus på helhed, glæde og relationer
• Samhørighed og tillid vokser når mennesker spiller og synger sammen
Kilde: Miriam Jul Rasmussen, sanger, fysioterapeut og arbejdsmiljøkonsulent

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.