Han har ryggen mod muren i øjeblikket. Men trods landsholdets resultatmæssige krise er Morten Olsens kærlighed til fodboldspillet intakt. For når alt kommer til alt, så handler fodbold ifølge landstræneren først og fremmest om at have det sjovt. Så skal talenterne nok udvikle sig.
Hvis Danmarks landstræner i fodbold, Morten Olsen, er presset for tiden, så skjuler han det godt. Ganske vist har det danske fodboldlandshold problemer på banen, og kritikken af såvel spillere som træner har været hård.
Alligevel er der masser af engagement, passion og tro på fremtiden hos den 64-årige sydsjællænder, når han bliver bedt om at beskrive fodboldens generelle sundhedstilstand lige nu.
– Dansk fodbold har det overordnet rigtig godt. Fodbold har jo altid været en populær sportsgren i Danmark, og det er dejligt at se at den tendens fortsætter, siger Morten Olsen.
Ordene fra fodboldchefen falder på en sensommerdag, hvor solen skinner flot, og man faktisk bliver helt optimistisk på fodboldens vegne i Danmark, selvom A-landsholdets resultater og gennemslagskraft har set bedre tider.
For de fleste idrætsforeninger er udendørssæsonen ved at gå på hæld, men fodboldklubberne kan glæde sig over at danskerne tilsyneladende aldrig bliver trætte af at spille fodbold – modsat mange andre traditionelle sportsgrene som håndbold, badminton og tennis, der alle har oplevet hård nedgang på medlemsfronten. Pt. har DBU imponerende 341.342 medlemmer.
– Der er ingen tvivl om at det går godt ude i fodbolddanmark. Der kommer flere og flere medlemmer til klubberne, pigerne er også begyndt at spille fodbold, ungdomstrænerne har et højt niveau, og så bliver der leget rigtigt meget med bolden, og det er utroligt vigtigt, konstaterer landsholdsbossen med stor tilfredshed.
Netop ordet ’leg’ går igen ualmindeligt mange gange i en snak med Morten Olsen. Nok har han boet i Belgien i omkring 40 år af sit liv, og nok sniger der sig ofte nogle sjove ordstillinger og udanske gloser ind i hans ordforråd, men ordene ’leg’ og ’kreativitet’ betyder det som de altid har gjort for Olsen. ’Leg’ og ’kreativitet’ er ganske enkelt kerneværdierne i hans fodboldfilosofi, hvor det hele bunder i en dybfølt kærlighed til fodbolden og en klar bevidsthed om at fodbold først og fremmest handler om at have det sjovt.
– Når man er træner for det danske landshold, så handler det om at vinde fodboldkampe. A-landholdet skal altid vinde. Når det så er sagt, er fodbold jo et sjovt spil, så man skal på alle niveauer kunne se at fodboldspillere kan li’ det de laver. Fodbolden må aldrig blive et job der bare skal overstås. Hvis det sker, kan det hele være lige meget. Jeg kan ikke bruge spillere til noget, hvis de nærmest ser på uret når de spiller, så de kan komme hjem og holde fri, siger Morten Olsen. Han fortsætter i et passioneret toneleje.
– Man skal have lov at ha’ det sjovt med fodbolden og tabe nogle kampe før det for alvor handler om at vinde.
Sjov og kreativitet var også i fokus da fodboldorganisationen DBU i 2006 præsenterede sit højt profilerede koncept ’Holdninger og handlinger – den nye måde at tænke og spille børne- og ungdomsfodbold’. En af idémændene til holdningskonceptet – også kaldet dansk fodbolds røde tråd – var Morten Olsen.
– Jeg havde på det tidspunkt haft det privilegium at bo i udlandet i mange år, og jeg var en af dem der fornemmede at talentudviklingen herhjemme og udviklingen af den kommende generation af spillere gik lidt den forkerte vej, siger Morten Olsen.
De dyder som tidligere havde fostret mange gode fodboldspillere herhjemme, var ifølge landstræneren på retræte. Den kreative leg med bolden var ved at blive påvirket lidt for meget af udenlandske værdier med øget fokus på løbearbejde, lange bolde og ikke mindst usund resultatfokusering helt ned i de mindste rækker.
– Det får man efter min mening ikke bedre fodboldspillere ud af i et lille land som vores. Vi skal leve af leg og kreativitet, og vi skal hele tiden forsøge at forbedre os teknisk. Derfor var DBU’s tiltag for syv år siden en fantastisk beslutning for dansk fodbold, understreger Morten Olsen.
I den røde tråd for dansk børne- og ungdomsfodbold er essensen at ’resultaterne for de små skal ud, mens oplevelserne skal ind’. Fodboldspillet foregår på børnenes præmisser, al træning skal være med bold, dimensionerne af banerne bliver tilpasset aldersgruppen, og mange andre aldersrelaterede tiltag skal give den gode fodboldoplevelse.
– Da jeg var lille, kunne man først melde sig ind i en fodboldklub som 10-årig. I dag sker det langt tidligere, og træningen er langt bedre. Det betyder helt overordnet at vi får bedre og teknisk dygtigere fodboldspillere. Dog skal vi ikke glemme at andre lande altså også udvikler deres talenter. Den internationale konkurrence er i det hele taget blevet meget hårdere.
Kan man i dag kalde ’den røde tråd’ og dansk talentudvikling en succes?
– Nu er tålmodighed jo nærmest et fyord i Danmark, men ting tager altså tid. Jeg er dog på ingen måde i tvivl om at vejen i dansk fodbold er den rigtige, siger Morten Olsen, som dog erkender at nogle klubber måske stadig tænker traditionelt og meget resultatorienteret – også på ungdomssiden.
– Igen. Tålmodighed er en dyd, og ikke alle klubberne gør tingene ens. Overordnet kan man dog godt sige at dansk fodbold har fået en gennemgående talentudviklingsstil, og det er yderst positivt.
Har du et råd til de forældre der skal sende deres unge purke hen i en fodboldklub for første gang?
– Jeg synes det handler om at de små skal opleve glæde ved at røre bolden og i det hele taget have det godt i et trygt miljø. Der er heldigvis i dag mange forskellige gode fodboldmiljøer at vælge imellem, så hver enkelt forældre har muligheden for at vælge det miljø der passer til deres barn.
Hvad vil du definere som det endelige succeskriterium for talentudvikling: At dansk fodbold får endnu flere medlemmer i bredden, eller at vi bliver verdensmestre en dag?
– Vi skal først og fremmest forsøge at skabe nogle rammer for vores fodboldspillere, så de forhåbentlig bliver dygtigere, men også så de fortsætter med at spille fodbold hele livet. Og så skal vi selvfølgelig også vinde på eliteniveau. Det siger sig selv.
Hvordan har du det så med at vi ikke vader i stjerner for tiden, og at resultaterne for A-landsholdet svinger?
– Vi bliver nødt til at have en vis form for realisme og se i øjnene at selvom vi har en god talentudvikling, og vi har mange gode fodboldspillere, så er den internationale konkurrence blevet meget hårdere. Danmark er og bliver et lille land, og der fødes ikke en ny Michael Laudrup hvert år. Tiderne er skiftet, og vi lever ikke i 80’erne eller i 1992, hvis nogen skulle være i tvivl, lyder det med lidt harsk adresse til den resultat- og spillemæssige storhedstid i dansk fodbold.
Alligevel tillader Morten Olsen sig at være optimist på dansk fodbolds vegne
– Vi har en årgang på vej – den såkaldte 94-95-årgang, som er utrolig talentfuld, og hvor mange allerede i dag spiller på U21-landsholdet, selvom de kun er U19-spillere. De spiller allerede nu i store udenlandske klubber, og det lover godt for fremtiden, siger Morten Olsen og lyder næsten som en mand der er klar til – mod forventning – at forlænge sin landstrænerkontrakt for de kommende år. Den sætning får man dog ikke over Morten Olsens mund:
– Skal vi ikke bare sige at jeg glæder mig til at sidde i Parken en dag og nyde de mange store talenter i dansk fodbold folde sig ud på banen.
Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.