”I har vundet prisen som Danmarks Sundeste Arbejdsplads, initiativprisen 2018 – giv jeg selv en hånd!”
Prisen bliver overrakt af en repræsentant for Dansk Firmaidræt, som i samarbejde med Dansk Erhverv, Forsikring & Erhverv samt Falck har startet initiativet. TV Syd og P4 står klar med kameraerne for at forevige øjeblikket. Konfetti. Klapsalver. Et klem på skulderen til kollegaen. Og nåh ja, derefter alle 17 medarbejdere ned på gulvet og lave ’planken’.
Den 28. maj i år beviste den lille virksomhed i Sønderborg at de kan placere sig selv på Danmarkskortet for mere end blot at være leverandør af reservedele til hele Norden.
Men hvad skal man egentlig præstere for at gøre sig fortjent til sådan en pris? Ud over at ligge i planke for rullende kameraer? Først og fremmest skal motivationen findes frem, dernæst det gode kollegaskab og til sidst viser resultaterne sig. Såvel på vægten som i arbejdsmiljøet.
December er for de fleste lig med julesmåkager, flæskesteg og sovs. Og julefilm på sofaen. Med andre ord er det normalt ikke en måned hvor det fleste vælger at gå i gang med et sundhedsprojekt. Men hos Tridan havde de en anden indstilling.
– Julen stod for døren – og vi kom på vores ugentlige fredagsmøde til at snakke lidt om hvordan maveskindet nu skulle holde til den sukkerholdige måned, fortæller medarbejder Alice Poulsen, som har stået i spidsen for de mange nye sundhedstiltag hos Tridan.
Alle 17 medarbejdere blev ret hurtigt enige om at det kunne være fedt at gøre noget nu. Så de ikke var helt oppustede i januar, hvor de fleste vælger at gå i gang med diverse udrensninger og vægttabsprojekter. Og det blev starten på en helt ny kultur på jobbet.
Motivationen var i top på hos samtlige 17 medarbejdere, og alle var enige om at yde deres bedste for at smide de overflødige kilo. Som et led i den nye beslutning valgte Alice derfor at søge hjælp hos Sønderborg Kommune, hvis projekt ’Virksomhed med overskud’ giver gratis vejledning til private virksomheder, så de kan blive en sundere arbejdsplads.
I samarbejde med en fysioterapeut fik hver medarbejder en individuel samtale om personlige målsætninger – og så blev de vejet og målt omkring taljen. Herefter blev alle mål lagt i en fælles pulje. På fire måneder ville de gerne tabe sig 26 kilo tilsammen.
– Det var rigtig godt at sidde med en fagperson og blive mindet om de ting vi måske allerede godt vidste, men ikke tænkte over. Nogle havde jo ikke rigtig brug for at tabe sig, imens andre godt kunne trænge til at smide et par kilo. Men vi oversteg faktisk vores mål. Over dobbelt så meget endda. Hele 56 kilo blev det til. Så det var en succes, siger Alice med et stort smil.
Og successen er blevet til et nyt delmål: 20 kilo fedt og 20 cm om taljen skal være forsvundet til september.
– Over 60 procent af os har nået normalvægt i forhold til da vi startede. Det giver blod på tanden, og det er ikke bare et projekt mere, men en integreret del af arbejdspladsen nu, siger Alice.
Før i tiden havde virksomheden en lille slikbutik ude på lageret. Og det var blevet en lidt dårlig eftermiddagsvane for mange. Men med hjælp fra diætisten, som også var en del af det kommunale tilbud, ændrede salgstallene i ”slikbutikken” sig.
– Vi fik sort på hvidt forskellen at se i kalorier på en marsbar og et stykke rugbrød med en banan på. Det var en øjenåbner – og en slikbutik-lukker. Til gengæld er der nu stillet frugt nede på vores kold-lager. Man skal altså rejse sig og gå aktivt ned til lageret for at få sin sunde eftermiddagssnack. Win win, smiler Alice.
Mange bække små gør en stor å. Og det var også tilfældet hos Tridan. Flere småting og dårlige vaner i hverdagen blev ændret. Såsom at bytte det hvide brød ud med en grovere variant. At tage cyklen på arbejde i stedet for bilen. At droppe sofaen og gå en tur om aften. At drikke vand i stedet for at snacke.
– Selvfølgelig har det været hårdt. Men det betyder virkelig meget at vi har opbakning fra hinanden på arbejdet. Vi spørger ind til hinanden, og om man nu kom af sted i går. Det har gjort at vi i mine øjne har fået et andet sammenhold, siger Alice.
Ildsjælen Alice har stået i spidsen for mange af de nye sundhedsinitiativer på hos Tridan. Hun er nu blandt andet blevet sundhedsnøgleperson igennem et kursus med fokus på psykisk og fysisk trivsel. Og så er hun – som den første – blevet arbejdsmiljørepræsentant på virksomheden.
– Min mand fik kræft sidste år. Og jeg anede ikke at jeg bare kunne gå over i Sundhedshuset og få hjælp der. Jeg har lært en masse på kurset og fået nye redskaber, som jeg kan overføre til mine kollegaer nu, siger Alice.
Generelt har det vist sig at det på flere fronter godt kan betale sig at investere i sine medarbejderes sundhed. Projektet har blandt andet også medført at der er blevet stablet en personaleforening på benene.
– For mig viser det at vi har mere lyst til at være sammen når man begynder at sætte sådan noget i gang. Vi har også været ude og bowle med partnere, og det har bestemt gjort noget stemningsmæssigt.
Personligt satte Alice sig et mål tilbage i december om at hun til juni skulle presse sig ned i den sommerkjole hun aldrig har kunnet passe.
– Her seks måneder og 12 kilo senere sidder kjolen lige som den skal. Det er så fedt og motiverende. Vi har alle fået øjnene op for at der virkelig kan ske noget. Men man skal være mentalt klar, ellers bliver det ikke til noget. Så rykker vægten sig ikke, og kroppen strider i mod, siger Alice.
Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.