Latter og meditation kan give nyt håb for kroniske smertepatienter!
Gik fra 19 til 0 smertestillende piller om dagen ved hjælp af latter og meditation!
Det er da en overskrift der rykker! Indrømmet – det lyder også lidt for godt til at være sandt. Men nogle gange overgår virkeligheden heldigvis de vildeste forhåbninger.
For tre år siden blev jeg ringet op af Bent Ejlert Hansen, der som kronisk smertepatient havde mere end 165 indlæggelser bag sig. Takket være latterøvelser og meditation havde han nu sagt farvel til et liv i smerte.
Efter forgæves at være behandlet for sin arvelige bindevævssygdom, Mb. Bechterew, efter at have fået nye hofter, flere hjerteoperationer, flere hjertestop – og et selvmordsforsøg – fandt Bent, som er IT-specialist, via internettet ud af at både latter og meditation kunne virke smertedæmpende. Ved at kombinere de to ”behandlinger” lykkedes det Bent at reducere antallet af daglige smertestillende piller fra 19 til 0, og han har nu kun halvt så mange smerteanfald, som er af væsentlig mindre styrke.
”Vil du hjælpe mig med at give andre smertepatienter samme mulighed”, spurgte Bent mig.
Om jeg ville! Jeg havde selv startet Danmarks første latterhold på et plejehjem i Roskilde. Jeg har, som fysioterapeut, holdt foredrag om latterens sundhedsfremmende og sygdomshæmmende virkning for mere end 3.000 mennesker siden 2002. Over hele landet har jeg set og mærket den store forskel det gør, at få viden om latterens positive virkning. Mit arbejde er inspireret dels af den indiske læge Madan Kataria og dels af den amerikanske psykolog og latterterapeut Annette Goodheart. Så ja, jeg kunne ikke have fået et bedre tilbud!
Når vi ler (og græder for øvrigt), og når vi mediterer, følger vi kroppens naturlige behov – kemien i kroppen afbalanceres, og spændinger forløses. Mange videnskabelige undersøgelser dokumenterer at latter bl.a. styrker hjerte og lunger, giver en bedre blodgennemstrømning til hele kroppen og styrker immunforsvaret, idet der dannes flere hvide blodlegemer. Og at meditation får hjernen til at falde til ro, afbalancerer hormonsystemet, fremmer helingen af både tankemæssige og kropslige ubalancer og øger ens tolerance over for smerte. Man har muligvis stadig en smerte, men man er den ikke. Smerten bestemmer ikke længere over én!
Teknisk set drejer det sig om en skøn cocktail af lykkehormonerne serotonin og dopamin samt kroppens eget morfin, endorfinernes, smertelindrende effekt, som vi fremkalder når vi ler. Når vi kombinerer dette med mindfulness meditation øger og forlænger vi den positive effekt. Og gør den også meget lettere og hurtigere at kalde frem … igen og igen.
I dag samarbejder Bent og jeg med biologi-, psykologi- og meditationslærer, hjernespecialist Ulrik Schack Meyer. Til oktober løber vores første 6- dages smertelindringskursus for kroniske smertepatienter af stablen – i en evidensbaseret form og med udgangspunkt i Bents erfaringer.
I en videntung og teknologisk drevet sundhedssektor er det forbløffende hvad latter kan afstedkomme! Prøv selv!
Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.