Lars Jørgensen: Til stregen – og ikke længere!

Tekst: Mette Bender

Foto: Shutterstock / Daniel Urhøj, Das Buro

Ingen vælter mig! Klippen Lars Jørgensen er kendt for ekstrem fysisk styrke og fortæller om
det fysiologiske vanvid der følger med EM. Han har meldt landsholdet fra og familien til.

Når en modspiller kommer bragende ned mod mig, står jeg med sådan en følelse af at ”ham der, han skal bare ikke forbi”.

Lars Jørgensen er kendt som en af verdens bedste forsvarsspillere og har spillet 193 landskampe for det danske herrelandshold i håndbold. Nu er det slut; han har meldt fra til EM i Serbien.

– Jeg har ikke valgt landsholdet fra, men familien til. Vi har fået to børn i rap, min familie har brug for mig, og arbejdet for AG København tager tid. Jeg har ikke to måneder at rive ud af kalenderen til træning og kampe.

Lars Jørgensen mener at slutrunder i internationale mesterskaber fysiologisk set er tæt på vanvid.

– Du har otte eller ti kampe på to uger, og belastningen på kroppen er ekstrem. Du spiller mange dage i træk og ofte på underlige tidspunkter, så din døgnrytme bliver slået i stykker.
Han peger også på den omfattende opmærksomhed fra medierne.

– Du kan ikke dumme dig det mindste uden at komme under hård beskydning alle vegne.
Også på Facebook og Twitter. Det er psykisk belastende, og derfor gælder det om at leve som i en osteklokke og kun fokusere på kampene.

Spillerne skal yde maksimalt hver eneste gang, forklarer Lars Jørgensen.

– Det er ikke nok at spille godt mandag, hvis du falder igennem tirsdag. Når det hele er overstået, er du brugt op.

Klog af skade

Lars Jørgensen er 33 år og planlægger at blive mange år i dansk håndbold selv om han har sagt farvel til landsholdet.

– Min fysik sætter indtil videre ingen grænser. Jeg føler mig fysisk utrolig godt rustet til mit arbejde for AG København og har stor lyst til at blive ved at spille håndbold på højt niveau.

I sommer fik han en mindre skade i venstre skulder, men den er der styr på nu.

– Vi har scannet skulderen, og der er intet alvorligt. Lars Jørgensen er ekstremt stærk og fysisk meget veltrænet. Han skal bare blive ved med at træne musklerne omkring skulderbladet, siger fysioterapeut i AG København Mikkel Hjuler.

For syv år siden fik Lars Jørgensen en diskusprolaps, og paradoksalt nok endte den skade med at gøre den 103 kilo tunge håndboldspiller så umanerligt stærk, som han er i dag.

– Den spanier der optrænede mig, vidste ikke en brik om håndbold. Alligevel lærte ham mig dengang alt det jeg bruger i dag. Han lærte mig frem for alt at træne styrken i alle dele af kroppen, siger Lars Jørgensen om José Luis Hernandez, der er i dag er fysisk træner i Kolding IF.

Siden dengang har Lars Jørgensen haft 100 procent styr på de muskler i ryg og mave som gør ham i stand til at dække modstandere op uden at vælte.

– Jeg lærte desuden at satse på styrken i skuldre, arme og albuer, som jeg bruger til at holde imod når en modstander vil mose sig uden om mig.

Ubevægelig styrke

Lars Jørgensen forklarer mere om den ubevægelige styrke han er kendt for

– I direkte dueller gælder om at fastholde en stregspiller som forsøger at vride sig fri. Jo tættere du får ham ind til kroppen, jo bedre er chancen for at gå sejrrigt ud af brydekampen og undgå mål eller straffe til de andre eller udvisning til mig. Når jeg bliver stående, går tiden indtil dommeren fløjter for 3-meter kast.

Lars Jørgensen mener at Hernandez’ gode råd har forbedret hans spil med 30 eller 40 procent.

– Det er jo tragikomisk og helt fantastisk at jeg skal lære det hele af en der dengang ikke kendte sporten. Selvom håndboldspillere har vidt forskellige opgaver, er der tradition for at alle træner på samme måde.

Indavl i håndbold

Lars Jørgensen taler om en slags indavl i sporten som har forhindret udvikling af nye træningsteknikker. Heldigvis sker der meget nu.

– I rigtig mange år var det bænkpres og benbøj over hele linjen, men en fløjspillerskal spurte, springe og score, mens jeg skal bevæge mig lynhurtigt til siderne og modstå et stort pres. Vi skal ikke træne ens.

Problemet har ligget i at håndbold først for omkring 10 år siden er blevet et erhverv, mener han.

– I dag går man mere og mere ind i detaljerne, og bruger for eksempel sådan en som mig i forsvaret.

Da Lars Jørgensen spillede for Portland San Antonio i Spanien, spillede han de første år ofte i angrebet. Efter rygskaden og genoptræningen blev han sat til at dække op, og det blev klart at han besad et særligt talent for forsvar.

– Så bliver man ret hurtigt låst fast, men det jeg har ikke noget problem med. Jeg kan godt se at det er sjovere at angribe og score mål, men forsvar er den opgave jeg skal løse.

Det handler om at sætte sig mål og så holde fast, mener han.

– Det har jeg gjort hele vejen igennem. Den rigtige fysik og talentet er ikke nok, du skal mentalt være stærk nok til at forfølge dine mål, siger Lars Jørgensen, der er færdig med dagens træning og tager hjem til familien.

Tæt på Lars Jørgensen 

• 33 år
• Vægt 103 kilo
• Højde 192 cm
• Har spillet for AG København siden 2009
• Har tidligere spillet i den spanske klub Portland San Antonio
• Debuterede på det danske landshold i 1999
• Hat spillet 193 landskampe
• Europamester 2008
• Spansk mester med Portland San Antonio i 2004/2005
• Gift og har to børn på 3 og 4 år
• Har HHX, en 3-årig handelsuddannelse
• Ejer af tøjfirmaet Ideomeo

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.