Knæskaderne kommer igen og igen

Af Kristian Thorborg

Foto: Shutterstock

Jeg er en pige på 17 år, som døjer med et par knæskader. Jeg har springerknæ i det ene  knæ, og begge mine knæskaller går af led.

Jeg vil gerne have genoptrænet mine knæ, så jeg kan dyrke motion igen. Den helt store  drøm er at komme til at spille håndbold igen!

Er det de samme øvelser man skal lave til de forskellige skader? Bliver det nogensinde  realistisk at spille håndbold igen? (Jeg har genoptrænet før, men tilsyneladende ikke  nok/godt nok, for skaderne er kommet igen og igen – første gang var i 2004).

Jeg har hørt at der skal gå 48 timer mellem hver træning.. Er det rigtigt – eller må jeg  gerne genoptræne hver dag?

Håber I kan hjælpe mig, for sport betyder virkelig meget for mig!

Med venlig hilsen Maja


Hej Maja

Genoptræningen for knæskaller der går af led og for ”springerknæ” bør som udgangspunkt ikke være ens. I forhold til knæskaller der går af led, er det en god ide at blive undersøgt  af en idrætsfysioterapeut eller idrætslæge. Her er det vigtigt at finde ud af om du har  beskadiget de ledbånd som er med til at stabilisere knæskallerne, eller om du generelt er  disponeret for dette. Er ledbåndene alvorligt beskadiget, kan en operation komme på tale;  hvis ikke, vil man primært forsøge med genoptræning og anvendelse af en knæskals- stabiliserende bandage. I forbindelse med genoptræningen er det vigtig bl.a. at få vurderet hofte- og knæfunktion hos en fysioterapeut, da begge dele har betydning for at stabilisere dine knæskaller.

Behandlingen af springerknæ vil ofte indeholde et element af styrketræning for forside og  bagside af låret. Her er det korrekt at styrketræningen bør foretages 2-3 gange ugentligt,  med minimum en dags pause mellem hvert pas. Dette skyldes at muskel-senestrukturerne har brug for restitution for at få optimalt udbytte af træningsindsatsen. Øvelser for  koordination og kontrol af hofte og knæ under bevægelse kan dog typisk laves oftere, og kan i nogle tilfælde med fordel laves hver dag. Få hjælp til tilrettelæggelse af et program hos en idrætsfysioterapeut, da du har flere ting der skal tages højde for.

God genoptræning
Kristian

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.