Knæskade efter løb

Marianne

Jeg har fået en knæskade efter at have løbet to halvmaraton’er. Jeg har ondt fra midten af knæet, på ydersiden, og ned til midt under knæet.

Jeg har været til en kiropraktor fem gange, som giver mig lidt ultralydsbehandling, 15 minutter med elektrodebehandling og så et knæk til ryggen hver gang! Jeg synes ikke jeg mærker nogen forbedring. Han mener at det er min muskel der er stram. Lyder det rigtig det han laver, og hvor længe skal jeg regne med at det tager før jeg igen kan løbe? Jeg går gerne 8 – 10 km et par gange om ugen i stedet for at løbe.
Tak!

Marianne
 

Svar…

Hej Marianne
Det lyder som om du har pådraget dig det man populært kalder et ”løberknæ”. Det kan dog være en god ide at få stillet diagnosen hos en specialist i idrætsskader, da den er afgørende for hvilken behandling der er mest effektiv. I dit tilfælde skal man også være opmærksom på om du kan have beskadiget noget inde i selve knæleddet, såsom menisk og/eller brusk.

Et ”løberknæ” er en overbelastningstilstand i det senekompleks som løber på lårets yderside og har en vifteformet tilhæftning på ydersiden lige under knæet. Tilstanden rammer ofte langdistanceløbere, fordi den gentagne ensidige belastning af hofte og knæ stresser denne sene.

Den primære behandling bør bestå af et progressivt genoptræningsprogram med fokus på den pågældende sene og strukturerne omkring den. Typisk vil denne behandling tage 12 – 16 uger før senen får det bedre. Du kan styrketræne det såkaldte muskel-senekompleks på lårets yderside ved at ligge på siden og løfte det øverste ben, strakt. Lægger du benet ud over sengekanten eller et bord, bliver bevægeudslaget større og øger dermed også belastningen på muskelsenekomplekset. I en ny videnskabelig undersøgelse har vi på Amager Hospital i samarbejde med fysioterapeutskolen i København vist at denne øvelse er hård nok til at styrke ydersidens muskler efter bare 6 ugers træning. Ved at bruge yderligere vægt omkring foden kan du øge belastningen progressivt gennem et forløb på 12 – 20 uger. Træn øvelsen
3 – 4 sæt á 10 gentagelser, 3 gange om ugen.

Da støddæmpningen i kroppen skabes på baggrund af et komplekst samspil mellem led, knogler, sener og muskler over fod-, knæ- og hofteled, kan det være en ide at få en idrætsfysioterapeut til at vurdere din funktion over bl.a. fod og hofte, og på den baggrund udarbejde et træningsprogram, så du kan undgå problemet i fremtiden.

Du må påbegynde let løbetræning når det ikke længere giver smerter. Typisk går der 8 – 12 ugers vedholdende styrketræning før smerten ved løb aftager. Start dit løb op som en nybegynder, dvs. start med at kombinere løb og gang, derefter små korte ture, og byg så op med højest 10 % om ugen. Sørg desuden for at have minimum 2 – 3 dage mellem hvert løbepas for at undgå at nedbryde senen igen.

Det er vigtigt at forstå at ophelingen af senen ikke sker i løbet af få uger, men derimod tager flere måneder. Derfor virker kortsigtede behandlingstiltag sjældent. Husk, tålmodighed en dyd.

Mvh. Kristian 
 

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.