Pas på din frokost – den kan blive levende i de snavsede og varme køleskabe som mange er henvist til på arbejde.
Det kribler og krabler i dele-køleskabene på de danske arbejdspladser. I nogle tilfælde er køleskabene så inficerede med bakterier at du kan blive syg af at hente din frokost fra deres indre.
– Problemet med køleskabe rundt om på kontorer er at ingen rigtig føler ansvar for dem. Derfor er temperaturen i køleskabene ofte for høj, gamle madvarer bliver ikke smidt ud, og der bliver sjældent gjort rent i dem, siger Morten Lisby, der er ekspert i hygiejne i Fødevarestyrelsen og vurderer at der står mange potentielt sundhedsskadelige køleskabe rundt om på arbejdspladserne.
Han har kigget i køleskabe på udvalgte arbejdspladser, for styrelsen fører ikke egentligt tilsyn med de køleskabe der er stillet til rådighed for medarbejdere rundt om på arbejdspladsen – de betragtes som private. Problemet er bare at ingen øjensynligt har et privat forhold til dem og f.eks. efterlader mad når de tager på ferie; hvilket de færreste ville gøre på hjemmebane.
– På arbejde regner de fleste med at der er nogle af de andre der tager sig af det. Derfor har jeg på arbejdspladser f.eks. fundet 3-4 måneder gammel fløde og kødpålæg – og en gryderet der havde stået i flere måneder og var så fuld af skimmelsvamp at det lignede en dyrkningsplade fra laboratoriet, fortæller Morten Lisby.
Skimmelsvamp har flere kedelige egenskaber – den ene er at den kan flyve. Derfor kan den inficere anden mad i køleskabet, og den danner en særlig type giftstoffer, mykotoksiner, som kan føre til sygdom hos mennesker. I øvrigt kan skimmelsvamp ikke ses med det blotte øje før den har vokset sig til en vis størrelse, men giften er til stede alligevel.
Fordærvede madrester kan også sprede listeriabakterier, der kan udløse forskellige sygdomme, ligesom bakterien bacillus i gamle mælkeprodukter kan give opkastning og diarre. Det hele bliver ikke bedre af at der ofte bruges en og samme kniv til alle fødevarer, så bakterierne rigtig bliver spredt.
– Hvis man vil holde maden frisk, skal man huske at der skal bruges en kniv eller ske til hver enkelt madvare, siger Morten Lisby.
Hvis du vælger at smøre madpakken hjemmefra og lægger den indpakket i køleskabet, er der ikke risiko for at den bliver inficeret i selv ulækre køleskabe. Men Morten Lisby anbefaler dig under alle omstændigheder at få en aftale med kollegerne, så I på skift er køleskabsansvarlige.
Kilde: Fødevarestyrelsen
Ovenstående gælder naturligvis også for skoler og skolebørn.
Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.