Karate: Tæv dig i form

Tekst: Søren Frandsen, journalist

Foto: Jeanne Kornum

20 elever i Karateklubben Kyokushinkai København brøler af deres lungers fuld kraft mens de sparker og støder den usynlige fjende foran sig i gulvet.

Forrest står sortbælterne – de mest erfarne. Deres bevægelser er graciøse, fyldt med kraft og potentiel ødelæggelse. I baggrunden står de uerfarne, og lige i midten står 31-årige Anders Bøtter. Farven i ansigtet ville gøre Rudolf misundelig, og gien – den hvide karatedragt – kunne med fordel komme en tur i tørretumbleren.

– Karate er benhårdt, så min fysiske form er i top. Træningen lader mig fokusere mine tanker, og med et stressende job som mit er det dejligt, siger Anders Bøtter, der arbejder som radiovært på Danmarks Radios musikkanal, P6 BEAT.

Ung som gammel

Anders Bøtter har dyrket Kyokushin karate i fire år, og han er bare én af mange der søger motion og fordybelse i orientalske kampsporter som karate, judo eller taekwondo.

– Kampsport henvender sig til alle typer – lige fra den unge spradebasse til den forsigtige kvinde, der gennem kampsporten folder sig ud som en blomst, siger Frank Fu?rst, der ejer den københavnske kampsportsbutik, Nippon Sport.

De orientalske kampsystemer har både ligheder og forskelle, men kogt helt ned er træningen den samme. Her er alt fra armstrækninger og kamp til åndedrætsøvelser og smidighedstræning. Målet er ”at skabe det hele menneske som får livet til at passe sammen som et puslespil”.

Frank Fu?rst fokuserer på at de orientalske kampsporter er forholdsvis simple.

– Systemerne er nemme at gå til for alle mennesker, og i modsætning til mange andre former for sport kan du blive gammel i de orientalske kampsystemer. Som ung fokuserer du måske på det fysiske, mens du som ældre kan fordybe dig i teorien og filosofien bag stilarten, fortsætter han.

Kampsport fra Japan og de omkringliggende lande er strengt hierarkisk inddelt, og du rykker først op i rækkerne når din sensei – træner – mener du er klar til det.

Frank Fu?rst mener at disciplinen tiltaler mange danskere:
– Du bliver målt på din egen præstation, og hvis du snyder med træningen, falder det tilbage på dig selv. Da danskerne generelt er et retfærdighedssøgende folkefærd, tiltaler det mange at det får konsekvenser hvis du snyder.

Få tungen på gled
Med få japanske ord kommer du langt i de første træningstimer.
Kihon – basisteknikkerne i karate.
Kata – en fast serie af teknikker, hvor karatekæmperen kæmper mod imaginære modstandere.
Kumite – kamp. Er i høj grad baseret på de bevægelser og teknikker udøveren lærer i kihon og kata.
Dojo – træningssal.
Sensei – bliver oversat til ”mester” eller ”lærer”. I Kyokushin karate bliver man sensei som 3. dan (sort bælte med tre streger)

Disciplin

Den førnævnte disciplin er tydelig til aftenens træning i Karateklubben Kyokushinkai København. Når klubbens cheftræner Sensei Christina Petersen beder sine elever udføre en bestemt teknik, svarer alle med et højt og tydeligt ”OSU!” – ”JA!”.

29-årige Christina Petersen er dobbelt europamester i kata – en del af karaten hvorudøveren med forskellige teknikker og bevægelser nedkæmper imaginære modstandere. Karaten har fulgt Sensei Christina siden 1993, hvor hun af sin mor blev sendt til træning første gang. Målet var dengang at slippe af med den dårlige selvtillid. Aftenens træning vidner om at fortiden hører fortiden til. Eleverne gør som der bliver sagt!

– Karate handler om ydmyghed over for hinanden. Hvis man for eksempel besejrer en modstander til et stævne, holder man sin glæde for sig selv i respekt for den anden, siger den unge sensei, der samtidig slår fast at ydmygheden selvfølgelig også gælder omgangen med mennesker i den ”virkelige” verden.

Av for pokker

Mange træner kampsport uden ambitioner om konkurrence, men kampelementet er – selvfølgelig – vigtigt. For i sidste ende handler det om at kunne forsvare sig selv.

– Vi træner teknikkerne med hinanden, så vi får blå mærker, og indimellem gør det også ondt. Men hvis vi ikke er vant til smerten, så ved vi ikke hvordan vi vil reagere hvis vi bliver overfaldet på gaden, siger Christina Petersen.

Blandingen af aldrende blå mærker og nyere røde af slagsen på Anders Bøtters sveddryppende krop viser at han i kampens hede kender sine styrker og svagheder.

– En af de vigtigste ting vi lærer, er at vi skal gøre alt for at undgå konflikt. Teknikkerne vi lærer, er potentielt livsfarlige, så hvis jeg blev overfaldet på gaden, ville jeg forsøge at stikke af. Det er trods alt det bedste forsvar, griner Anders Bøtter.

Japansk kampsport
Japanske kampsporter som judo, karate og aikido bygger på bud – krigens vej. Bud er en moderne filosofi , der fokuserer på moral og personlig udvikling. Den er blandt andet baseret på æreskodekset bushid – krigerens vej – som samuraierne levede efter.
Læs mere på:
Kyokushin.dk
Judo.dk
Aikido.dk
Taekwondo.dk
Nippon.dk

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.