Jeg har gået til træning før i et center, men jeg stoppede, for alle de andre var jo så stangsmarte. Her på holdet kan jeg ligne en strandet hval på gulvet når vi træner. Stemningen er afslappet, og vi griner sammen.
Sådan siger serviceassistent Hanne Jørgensen, som er ivrig bruger af motionsklubben på Odense Universitetshospital. Hun startede som deltager på holdet ”Kost og motion for personer med BMI over 30” (BMI står for Body Mass Index og viser forholdet mellem højde og vægt). På holdet var der fokus på sundere kost, vægttab og mere motion, og det var blot et af utallige tilbud under projekt Trivsel og Sundhed som medarbejderne i Rengøring og Patientservice har kunnet melde sig til.
Og for Hanne Jørgensen, som for mange andre, har det været vigtigt at hun træner sammen med andre der ligner hende.
Netop fællesskabet er en nøglefaktor for at ændre vaner, fortæller diætist Linda Risby Andersen, som er ansvarlig for holdet for de overvægtige.
– Der er opstået en ægte holdånd på teamet. De griner sammen og hjælper hinanden. De taber sig og oplever fremskridtene sammen. Deltagerne kommer og træner, selv om de er trætte. Og de prøver endda at få nye kolleger med, siger Linda.
Hun har i fællesskab med hver enkelt deltager lagt en individuel plan. Det er Lindas erfaring at det er langt bedre at arbejde efter en række delmål i et tempo deltagerne kan overskue, end at foreslå en masse krævende forandringer fra dag 1. Der er fokus på oplevet succes og følelsen af at lykkes stille og roligt. Og det virker, fortæller hun. Holdet har blandt andet aftalt at mødes hjemme hos en af deltagerne en gang om ugen, hvor de laver mad sammen. Men først cykler de syv kilometer fra hospitalet og derud sammen.
Karen Marie Bertelsen er en af de ildsjæle der var tilknyttet projektet og som havde til opgave at få kollegerne til at deltage i aktiviteterne:
– Projektet har været afvekslende og fint. Jeg går selv til spinning, pilates og har været på et kosthold. Men det er da ærgerligt at der ikke er flere der har taget imod tilbuddene med kyshånd, fortæller Karen Marie Bertelsen med henvisning til at det kun er cirka hver tredje fra hendes afdeling der benytter sig af tilbuddene.
– Mange er rigtig glade for tilbuddene, men der er en del der vil have lov til at fortsætte med at leve som de gør, uden løftet pegefinger. De har svært ved at få nye vaner, siger Karen Marie Bertelsen.
Og her peger Karen Marie Bertelsen på en af projektets store udfordringer, nemlig at det i høj grad er dem med den sundeste livsstil der er mest aktive på de forskellige hold. En erfaring som PenSam vil tage til efterretning i kommende projekter, fortæller forebyggelseschef i PenSam, Lise Koldkjær.
Selv er Karen Marie Bertelsen positiv over for projektet.
– Vi griner meget sammen, og alle har fået et positivt skub i hverdagslivet, fortæller hun. Men for hende er den daglige motion det vigtigste:
– Man får så megen energi af motion.
Det kan Hanne Jørgensen genkende:
– Jeg bobler simpelthen af energi efter jeg har været til træning, fortæller hun med et grin.
Før var jeg en doven hund, men nu træner jeg 2-3 gange om ugen og har lagt min kost om.
Hanne har smidt ca. 15 kilo på et år og er kommet i bedre form. Det kan mærkes i det daglige arbejde.
– Jeg pruster ikke mere, og jeg er ikke træt i samme grad efter arbejde, slutter Hanne Jørgensen, som har holdt fast i sine nye vaner, også efter PenSam-projektet er afsluttet.
Projekt Trivsel og Sundhed blev afsluttet i november 2009. Den endelige evalueringsrapport bliver offentliggjort i løbet af sommeren 2010.
Se www.pensam.dk
Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.