Jeg forstuver min ankel gang på gang

Tekst: Kristian Thorborg, ph.d., specialist i idrætsfysioterapi, www.proalign.dk

Foto: Shutterstock

Jeg forstuver ofte mit højre fodled/ankel, det hæver voldsomt op når det sker, og enkelte gange har jeg været tæt på at besvime. Jeg er glad for at løbe og vandre, men frygten for at komme til skade fjerner noget af glæden. Har et vippebræt, som jeg bruger til at træne balancen, men er der nogle øvelser jeg kan lave, som kan gøre fodleddet stærkere? Jeg er 24 år.

Hilsen Emma


Hej Emma

Balanceøvelser på vippebræt er rigtig fint, men ja, der findes også andre øvelser som kan styrke dit ankelled, herunder styrketræning for fodens og underbenets muskler. Disse øvelser kan du lave derhjemme ved brug af elastikker og med egen kropsvægt. Når eller hvis det ikke gør ondt, bør spring-øvelser med kontrolleret afsæt og landing også inkluderes (altså hvor du hopper, og sikrer dig at du sætter af og lander med fødderne i ’neutral’ position, dvs. at fødderne peger lige frem og at du ikke vrikker om). Udfør øvelserne flere gange (gerne 3 eller flere) om ugen i 8-10 uger, for at opnå den optimale effekt. Det også en god ide at strække lægmusklen ud ved at ”vælte træer” eller gå ned i knæ på ét ben, så det strækker i læggen. Hold strækket 30 sekunder og gentag mindst tre gange – gerne flere gange dagligt.

Som hjælp til ovenstående, læs artiklen ”6 øvelser der forebygger ankelskader” på www.krop-fysik.dk

En ting som jeg dog tænker at du vil have endnu mere gavn af i din situation – hvor du har vredet om flere gange – er at bruge en såkaldt ekstern ankelstabiliserende bandage. Fordelen ved en bandage er at den nedsætter risikoen for at vride om i anklen, lige så snart du tager den på. Ankelstabiliserende bandager svækker ikke styrken i ankelleddet (selvom denne myte eksisterer).

Kombinationen af en bandage når du vandrer og løber, og så et grundigt træningsprogram for anklen, som du udfører regelmæssigt de næste 6-10 uger, vil sandsynligvis give dig en helt anden stabilitets-fornemmelse i anklen.

Det bedste du kan gøre, er derfor at få fat i en bandage til vandre- og løbeturen, og så få startet et træningsprogram for ankelleddet op, evt. hos en sportsfysioterapeut, som kan skræddersy et program der passer til dit behov, og sikre at du får trænet det der skal til for at slippe af med de gentagne forstuvninger.

God træning!

De bedste hilsner Kristian Thorborg