Indirekte lys holder os vågne: Sæt lys på dine omgivelser

Af: Marianne Nørup i samarbejde med Indeklimaportalen.dk

Vi er mere vågne og fokuserede i de mørke måneder hvis det kunstige lys designes optimalt. Det viser ny forskning. 

Masser af lys på lofter og vægge i et klasseværelse øger indlæringen og koncentrationsevnen. Det viser en undersøgelse som det internationale belysningsfirma Fagerhult sammen med Lund Universitet har gennemført på en grundskole i England. Undersøgelsen blev offentliggjort i 2011.



– Eleverne bliver mere vågne og oplagte i de mørke måneder, og det kan aflæses både på elevernes præstation og deres hormonbalance, fortæller den svenske forskningschef i Fagerhult, Tommy Govén.

Klarede sig bedre i faglige test

Fire klasseværelser blev testet med i alt 56 elever i alderen 8-9 år gennem et helt skoleår. Mængden af lys der ramte elevernes øjne, var ens i alle klasser, men i to forsøgslokaler var der skabt et andet lysmiljø. Der var mere indirekte lys fra hvide vægge og lofter.

Eleverne i netop de to lokaler klarede forskellige matematiske og sproglige test væsentligt bedre end de andre. De var også i bedre humør, især i de mørke måneder. Tommy Govén har en teori om hvorfor:

– Vi kan måle at pupillerne er større når lyset er indirekte frem for direkte. Det vil sige at øjet tager mere lys ind. Direkte lys får pupillerne til at trække sig sammen, forklarer han.

Hormonbalancen påvirkes af lys

Det er formentlig dette ”mere lys” der påvirker hormonbalancen. De elever der fik mest indirekte lys, havde et øget indhold af hormonet kortisol, der gør dig vågen og oplagt. Samtidig havde de mindre melatonin, der gør dig søvnig og styrer din søvnrytme. Forskellene i hormonbalance, præstationer og humør var mindre i de lyse måneder. Forskerne mener det skyldes at eleverne generelt får meget mere dagslys i de måneder.


Samme effekt på voksne

Fagerhult har tidligere lavet undersøgelser med voksne deltagere, der konkluderer nogenlunde det samme. 



– Jo ældre du bliver, jo mere mindskes øjets pupilåbning. Man får brug for mere lys, men samtidig er øjet mere følsomt over for blænding. Så jeg tror effekten af indirekte lys vil vise sig endnu større på voksne der arbejder på kontor, siger Tommy Govén.



Læs mere om lysdesign på www.indeklimaportalen.dk

5 gode råd om lysdesign

Indirekte lys i form af oplyste vægge og lofter, fleksible lyskilder og lyse vægge. Vi har samlet nogle af de bedste råd til bedre lysdesign i store rum  fra forskere fra belysningsfirmaet Fagerhult, Danmarks Tekniske Universitet (DTU) og energirenoveringsprojektet Plan C. 



1) 50 pct. indirekte lys er optimalt

Indirekte lys er bedre end direkte lys, fordi øjenpupillerne holder sig åbne og lukker mere af lyset ind. Man mener at vi derfor holder os mere vågne.

Optimalt set skal så meget lys som muligt komme fra oplyste vægge og lofter, f.eks. via uplight-lamper. Fagerhult anbefaler at 50-60 pct. af lyset kommer fra indirekte lys. Hvide vægge bør lyse op med 300 lux*, og der bør være 500 lux* på elevers skriveborde – ligesom på kontorskriveborde.

2) Fleksibelt lys til forskellige opgaver

Plan C anbefaler fleksibelt lys. Lys kan bruges til at rette fokus på bestemte områder i et lokale hvor man ønsker opmærksomhed. Det kan for eksempel give mere ro i en klasse og mere koncentration til et møde.
Fleksibelt lys betyder at man kan ændre fokus og opmærksomhed i lokalet ved at tænde, slukke og dæmpe forskellige lyskilder for sig.


3) Indret med lyse vægge og lofter

Lyse vægge og lofter reflekterer lyset bedst. En hvid væg reflekterer 80-90 pct. af lyset, en lys gul væg reflekterer 65-75 pct., mens en rød murstensvæg kun reflekterer 20-30 pct. af lyset. En rød væg får desuden lyset til at ligne aftenlyset, som gør os søvnige.


4) LED-lys ser ud til at være en god lyskilde

De test der indtil nu har været, tyder på at LED-lys er en god lyskilde. LED-lys flimrer mindre end lysstofrør, og de kan gengive farverne godt. Der eksperimenteres med at ændre farvetemperaturer over dagen, så indelyset kommer til at ligne dagslyset mere, men der er ingen konkrete resultater endnu.


5) Kunstig lys skal kun supplere dagslyset

Det er stadig vigtigt at sørge for gode dagslysforhold. Det skal dog være muligt at skærme af for direkte sol, der kan blænde i skærme mv.

* Lux er en måleenhed for lysets intensitet. Solen skinner med cirka 100.000 lux. Man siger generelt, at der skal 25 lux til for at orientere sig og 500 lux til præcisionsarbejde. Læs mere på www.indeklimaportalen.dk.

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.