Hvordan udnytter jeg bedst mine pauser på jobbet?

Jeg har fået lov til at bruge 2 gange 10 minutter hver dag på mit arbejde til bevægelse/motion (jeg arbejder på kontor, mest med computer). Men jeg er lidt i tvivl om hvordan jeg bedst bruger dem, for der er jo så mange ting man bør træne og gøre. Hvad vil du foreslå?
Venlig hilsen Eva

Svar:

 

Hej Eva
Det er da herligt at din arbejdsplads kan se fidusen i at deres medarbejdere holder sig i gang.
Der skal prioriteres lidt når det er 2 x 10 minutter, og der ikke er omklædning med i motionsprojektet. Når det handler om primært stillesiddende arbejde, er det rigtig, rigtig vigtigt at vi får dig op at stå og gå rundt. Er der mon nogle trapper i bygningen?

Trappetræning er genialt, og et par minutter med hurtig trappegang (evt. løb) vil hurtigt kunne få din puls i vejret. Spændinger i nakken og ineffektive mave/ryg muskler er ofte en følgesvend til computerarbejde. Derfor er det vigtigt at du får trænet kropskernen, dvs. øvelser hvor du suger let ind i navlen (så du får fat i de dybe ryg- og mavemuskler) og fx står på ét ben (så får du også balancen med). En anden god øvelse er at ligge på gulvet med tæer, albuer og underarme i gulvet, så du ligger/står i en helt ret position. Når du bliver rigtig skrap til det, så løft skiftevis højre og venstre ben forsigtigt. Sørg også for at rette dig godt op når du sidder, skift mellem at stå op og sidde ned – og anskaf gerne en stor træningsbold som du kan sidde på i kortere perioder. Den træningsbold kan du så også lave øvelser på; lig fx på maven over bolden med støtte på armene og løft benene op mod loftet. Mulighederne er mange; vælg gerne så du kommer omkring forskellige dele af kroppen (se eksempler på fx www.krop-fysik.dk). Lav det som cirkeltræning med 3 runder á 3 øvelser og ca. 12 gentagelser. Det vil du godt kunne nå på 6-7 minutter og så er der 2-3 minutter tilbage til trapperne!

Måske kan du få ekstra kondition med i dit daglige program ved at tage cyklen til og fra arbejde, alternativt stille bilen et stykke fra arbejdspladsen og gå resten af vejen, eller lignende.

Bedste hilsner Mette
 

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.