Hver femte af os har kronisk betændelse i kroppen

Af: Mette Bender, journalist

Foto: Colourbox

Hver femte dansker har kronisk betændelse i kroppen – de allerfleste uden at vide det, anslår professor Bente Klarlund Pedersen. Betændelsen vil med tiden gøre dig syg. Motion og sund livsstil kan holde dig ung ved at forhindre den kroniske betændelse.

Vidste du at du uden at vide det kan have en smule betændelse i kroppen? Ikke infektion som ved influenza eller lungebetændelse, men en lille irritation eller inflammation, som holder immunforsvaret let aktiveret i lang tid.

– Denne form for betændelse gør dig ikke syg nu og her, men tærer på kroppen og slider på organerne. Resultatet er at kroppen ældes før tid og lettere udvikler livsstilssygdomme. Motion er en direkte vej til at modvirke denne kroniske inflammation.

Sådan siger Bente Klarlund Pedersen, der er professor og leder af TrygFondens Center for Aktiv Sundhed og Danmarks Grundforskningsfondscenter for Inflammation og Metabolisme ved Rigshospitalet og Københavns Universitet. Hun og hendes medarbejdere forsker i den tavse, kroniske inflammation, der er nøglen til at forstå den enorme betydning som vores livsstil har for helbredet.

Musklerne er kirtler

Den tavse inflammation skader ved at holde immunforsvaret let aktiveret i lang tid. Kroppen frigiver konstant små mængder af signalstofferne cytokiner, som gør de hvide blodlegemer lidt for aktive. Resultatet er på sigt forandringer i stofskiftet og skader på cellerne.

– Immunforsvaret er der for at passe på os, men det skader os når det konstant er let alarmeret. Motion får musklerne til som kirtler at frigive de såkaldte myokiner, som direkte hæmmer cytokiner og fjerner betændelse.

 Klarlund Pedersen vurderer at hver femte dansker har den lette betændelse i kroppen. De fleste uden at vide det.

– Inflammationen kan ikke afsløres ved en almindelig blodprøve hos lægen. Her ser vi kun kraftig og akut inflammation. Det sikreste tegn på tavs inflammation er at livvidden er større end halvdelen af højden.

Tjek din livvidde

Vil du vide om du er i farezonen, skal du altså i gang med målebåndet og tjekke omkredsen om maven. En person der er 170 centimeter høj, skal ikke være mere end 85 centimeter i livet. Er omkredsen større, er der brug for sundere vaner.

Når mavemålet afslører så meget, er det fordi tavs inflammation får os til at udvikle fedt inde omkring de indre organer. Fedtet her bliver med tiden betændt og er med til at udsende de cytokiner der aktiverer immunforsvaret.

– Har du let, kronisk inflammation, er din livvidde derfor som regel for stor. Ryger du eller er du fysisk inaktiv, er det også sandsynligt at du har kronisk inflammation. Også selvom livvidden er normal.

Farvel til tobak

Som ryger kan du gøre ufatteligt meget ved at holde op.

– Det gælder også dem der kun ryger engang imellem. En cigaret i ny og næ er nok til at holde betændelsen aktiv, forklarer Bente Klarlund Pedersen.

Sammen med motion er rygestop den mest effektive antiinflammatoriske medicin.

– Er du fysisk inaktiv, og går du i gang med røre dig, får du med det samme en effektiv og direkte hæmning af inflammationen. Samtidig hjælper motion dig til at holde vægten, begrænse bugfedt og undgå hjertekarsygdom.

Sund kost og alkohol med måde

Så motion og nej til tobak virker mod inflammation. Det samme gør sund mad, som sparer på det mættede fedt fra kød og mælkeprodukter, og som indeholder moderate mængder af de sunde fedtstoffer fra fede fisk og nødder.

– Det er mindre ligetil med alkohol. Det er faktisk sådan at et enkelt glas om dagen kan være med til at forebygge inflammation, forklarer hun.

Når myndighederne ikke anbefaler en daglig genstand, er det fordi rigtigt mange har svært ved at holde alkoholforbruget så langt nede.

– Så snart du drikker flere genstande hver dag, eller rigtigt mange genstande i weekenden, er effekten stik modsat. Store mængder alkohol fører til svækkelse af immunforsvaret, understreger Bente Klarlund Pedersen.

Antiinflammatorisk livsstil giver immunforsvaret ro, så det er udhvilet og klar til at gå på barrikaderne hvis der skulle blive brug for det.

– Samtidig betyder sund livsstil at dine celler holder sig unge længere. De behøver ikke dele sig så ofte, og ældes derfor ikke så hurtigt. Resultatet er at du lever omkring 14 år længere. Og at du er mere rask. Hele livet.

Hvad er inflammation?

  • Inflammation betyder betændelse

  • Ordet beskriver immunforsvarets reaktion på irritation

  • Irritationen kan komme fra mikroorganismer eller skader på væv

  • Den kan også resultatet af usund livsstil

Inflammatorisk livsstil                                        Antiinflammatorisk livsstil

Rygning                                                                Nej-tak til tobak

Inaktivitet                                                             Regelmæssig motion

Mad med mange usunde fedtstoffer                         Sund mad og normal vægt

Alkohol i store mængder                                         Mådehold i forhold til alkohol

Inflammatorisk livsstil giver risiko for               Antiinflammatorisk livsstil

Type 2-diabetes og fedme                                      Forebygger sygdom

Hjertekarsygdomme                                              Virker foryngende

Visse former for cancer                                         Giver flere leveår

Demens                                                               Giver bedre modstandskraft

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.