Ferier har det med at gå for hurtigt. Pludselig er det hverdag igen, og man fik ikke nået alt det man gerne ville. Lidt forhåndsplanlægning plejer at virke. Vi har samlet nogle forslag til ferie-aktiviteter, der både er sunde, sjove og sociale.
Tag familien, veninden eller barnebarnet med ud at vandre. Det kan være en endags-tur med madpakker, GPS og is-pauser, eller det kan være en ferie hvor vandring er hovedingrediensen.
Tips til familievandreturen
– Lån skridttællere hjemmefra (mange i bedsteforældregenerationen har dem). Giv børnene hver en, hvis der ikke er nok til hele familien. Der går sport i at tælle skridt.
– Lad på skift børnene fungere som kortførere – måske med hjælp fra en voksen. Det er motiverende at opleve at man er med til at styre turen. Kortet kan være et gammeldags papirkort eller en GPS på en smartphone. Nogle GPS´er fra bilen kan også indstilles til gå- eller cykelruter. I kan gratis downloade app’en Endomondo, som kan konstruere et kort over den rute I går, med diverse specifikationer.
– Aftal på forhånd nogle steder eller tidspunkter hvor I vil holde pause og spise madpakke, finde en iskiosk eller lign. Respekter hvis nogle trænger til korte pauser derudover. Er man ikke vant til at gå langt, virker det mere overskueligt når man ved at der er planlagt pauser, og det er ok at bede om et break.
– Husk det gamle mundheld: Vejen er alt, målet er intet. Giv jer tid til at kigge på ting undervejs, samle kogler, muslingeskaller eller blade undervejs og kravle op i fugletårne.
Find vandreture i Danmark På www.naturstyrelsen.dk kan man downloade et hav af vandretursfoldere til lokalområder i hele landet. Søg på ”naturstyrelsen og vandretursfoldere”. På Dansk Vandrelaugs hjemmeside www.dvl.dk kan du finde en lang række kortere vandreture med guide rundt i hele landet. Her kan også downloades masser af kort. |
Der findes også masser af muligheder for at vandre sammen og enten overnatte på vandrehjem eller kro eller tage telt og kogegrej med. I Norge og Sverige har man allemandsretten, hvor man må slå telt op uden for campingpladserne. Helt så enkelt er det ikke i Danmark, men der findes faktisk et begreb der hedder ”fri teltning”. I mange af Naturstyrelsens skove må du gerne overnatte uden forudgående tilladelse. Skriv ”fri teltning” i søgefeltet på www.naturstyrelsen.dk
Vandregruppen er navnet på en samling vandrere, primært i 30´erne og 40´erne, der arrangerer og deltager i endags- og weekendvandreture i primært Østdanmark og Sverige. Det er gratis, og alle kan deltage.
Aktiv familieferie med skiftende aktiviteter Mange familier vil gerne på en aktiv ferie, men synes ikke en decideret vandre- eller cykelferie er sagen. En løsning kan være at have en base (fx et sommerhus eller en campingplads) og så lade hvert enkelt familiemedlem vælge en fysisk aktivitet pr. dag, som alle deltager i. Det kan betyde at man planlægger en vandretur den ene dag, hvor man smører nogle lækre madpakker og tager vand med i rygsækkene (mindst en liter til hver). En anden dag bliver cykling måske valgt, en tredje dag laver I en lille badminton- eller strandtennisturnering, en fjerde dag står der løb langs standen på programmet og en femte simpelthen badning. Der er utallige muligheder, men det er vigtigt at der tages hensyn til alle familiemedlemmer i planlægningen af ruter osv., og at alle får lov at vælge en aktivitet. |
Kandersteg er et internationalt spejdercenter med overnatningsmuligheder og masser af udendørsaktiviteter i de schweiziske bjerge. Selv om man ikke er spejder, kan man godt leje et værelse med køjesenge og deltage i fællesspisningen for en beskeden pris. Man kan også slå sit eget telt op. Her er hundredevis af børn, unge og voksne naturglade mennesker og masser af muligheder for udendørsaktiviteter. På et lille kontor kan man få udleveret kort over vandreruter, og der arrangeres guidede ture. Der er desuden mulighed for klatring, rapelling, fodbold, lejrbål og mange andre aktiviteter.
Læs mere om Kandersteg på www.kisc.ch
Sjove sysler på sommerdageBeachminton Beachminton er en sommerudgave af badminton. Der bruges specielle ketsjere, og bolden er lavet af farvestrålende plastik og er tungere end en normal fjerbold. Banen kan stilles op hvor som helst – på stranden, sportspladsen, i parken eller haven. Priser fra ca. 200-600 kr. for et sæt. Læs mere på dgi.dk. Kitesurfing Er du til noget lidt mere vildt, og vil have spænding, fart og saltvand i håret, så er kitesurfing måske det du skal prøve denne sommer. Du kan få undervisning flere steder i landet; find en oversigt på kitesurferen.dk Paddleboard Et surfbræt, en åre og noget vand! Det er hvad der skal til for at prøve Stand Up Paddle surfing (SUP). Kombinationen af at surfe og ro med en to meter lang åre er sjovt, socialt og ikke mindst effektiv motion. Kan både udøves på store bølger og på fladt vand (fx søer) – og skulle ifølge branchen sågar være nemt at lære. Læs mere om SUP på www.supcopenhagen.com Frisbee er ikke kun frisbee Vidste du at frisbee også er en sportsgren? Med discipliner som freestyle (flotteste kast, grib og tricks), længdekast og præcisionskast. Selvom du ikke vil være elite-kaster, kan du finde inspiration til nye måder at bruge frisbee’n på i artiklen Frisbee-sport på www.krop-fysik.dk. Strandbold Er I nok til at stille to hold, så er beachvolley og strandhåndbold et godt bud. Du kan læse om regler mv. i artiklen Strandbold. |
Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.