Hun holder håndbolddrengene fit for fight: Jeg vil da også vinde!

Tekst: Marianne Nørup, journalist

Foto: Ritzau/Scanpix

Når herrelandsholdet spiller håndboldkamp, er det kulminationen på et væld af træningstimer, men også på en velsmurt holdindsats. Holdets allestedsnærværende fysioterapeut Anja David Greve bidrager med alt fra isposer og tape over træningsplanlægning, tests og øvelser til behandling og forebyggelse.

Ved siden af 1,93 meter høje og 99 kilo tunge Rasmus Lauge fylder Anja David Greve ikke meget. Men tag ikke fejl af hvem der bestemmer. Selvom den vævre fysioterapeut er tæt på et hoved lavere end landsholdslegender som Lauge, Hansen og Landin, så lytter de til hvad hun siger.

Du har måske lagt mærke til hende når du ser landskamp. Det er hende der kommer løbende ind på banen med en ispose og et håndklæde når en af spillerne er i gulvet, og som sidder på bænken og behandler spillernes knæ, lægger bandager på deres ankler og taper deres fingre.

– Mange tror at jeg kun er aktiv under kampene. Men i virkeligheden er det faktisk der jeg kan slappe mest af, siger fysioterapeut for herrelandsholdet, Anja David Greve, med et smil.

Det store og vigtige arbejde sker nemlig først og fremmest uden for banen, forklarer hun.

Styr på tropperne

Den største opgave for Anja David Greve er at holde spillerne fri af skader og tage hånd om deres tidligere og eksisterende skader.

– Inden vi mødes til træninger og kampe, har jeg allerede haft telefonisk kontakt med nogle af spillerne. Andre har jeg løbende kontakt med, så jeg kan følge med i deres skader og skavanker, fortæller hun.

– Når vi så mødes til samlingen, er det første jeg gør, at få et overblik over alle spillere, så jeg ved hvad deres status er siden sidst. For selvom der normalt aldrig går over tre måneder imellem vi ses, kan der være sket meget.

Fysioterapeuten er derfor rundt og snakke med alle. Hvem har skavanker, hvem skal tapes, hvem skal tjekkes inden de begynder at træne, hvem og hvad skal hun holde ekstra øje med osv.

Individuelle hensyn

Hvis en spiller døjer med skader, vil Anja typisk undersøge og teste ham inden han får grønt lys til at træne eller spille. Undersøgelsen munder som regel ud i gode råd og et par specifikke øvelser eller anvisninger.

– Jeg danner mig et overblik over hvad vi kan gøre nu og her for at få spillerne klar, men de får også forslag til at komme videre – øvelser og detaljer de skal arbejde videre med. For en skade kan jo sjældent løses på to dage, siger Anja David Greve og uddyber:

– Kommer der for eksempel en spiller som Rasmus Lauge, der har eller har haft udfordringer med sin skulder, så kigger jeg nærmere på den inden træningen starter. Hvad er problemet lige nu, hvordan har det været i ugerne op til, får han ondt når han kaster, får han varmet ordentligt op, er han for svag i en funktion, fx indadrotationen i skulderleddet? Hvad provokerer smerten?

Ud fra alle disse oplysninger skal fysioterapeuten afgøre hvorvidt spilleren kan træne som de andre, eller om han helt eller delvist skal træne på anden vis.

– Under hver træning er der altid nogle som ikke træner med holdet. De sidder måske på en kondicykel eller laver særlige øvelser, som jeg har instrueret dem i, fortæller Anja David Greve.

– Med deres enorme mængder af træning ligger de her spillere konstant på grænsen til en overbelastning, forklarer hun videre.

Derfor er fysioterapeuten også inde over når træningen planlægges. For hvornår er det for meget?

– Det handler om den samlede mængde. Derfor må der prioriteres. Er der en vigtig kamp eller træning, så må vi tage noget belastning væk et andet sted.

Har det sidste ord

Hvis skades-situationen for en spiller ser alvorlig ud, skal der træffes en tung beslutning. En beslutning der har stor betydning for den enkelte spiller, som jo altid gerne vil på banen, men måske også for landsholdets chancer for at vinde kampen.

– Det er 100 procent mig der afgør om en spiller kan spille. Og selvom det kan være rigtigt ærgerlige beslutninger, er der fuld tillid fra både spillerne og landstræneren (Nikolaj Jacobsen, red.). Nikolaj er rigtig god til at lytte. Det er potentielt spillernes helbred der står på spil, og det må altid komme forud for ønsket om at spille her og nu, pointerer Anja David Greve, som også arbejder tæt sammen med landsholdets læge.

Fysioterapeutens endelige dom er dog ikke nødvendigvis enten ’spille’ eller ’ikke-spille’:

“Jeg kan sagtens sige til en spiller at i dagens kamp må han ikke løbe kontra. Eller i dag må han kun spille forsvar, fordi skulderen simpelthen er for sårbar.”

– Eller han kan være med i angreb, men må ikke lave afslutninger ude bagfra, fordi de hårde langskud kan overbelaste skulderen.

Spillerne forstår alvoren, understreger hun. De ønsker ikke at være på bænken længere end højst nødvendigt, og de har for længst forstået at man opnår mest mulig spilletid hvis man lytter til kroppen og ikke skubber den ud over dens grænser.

Skader kan være afgørende

De mest almindelige skader blandt håndboldspillerne er skader på knæ og skuldre. Og enhver skade er potentielt tid væk fra spillet – og et mindre optimalt landshold. Derfor er hver eneste skade som forebygges, af enorm værdi.

– Håndbold er en kontaktsport, og skader kan ikke undgås. Der er fintespil, skub, riv og fald, og samtidig er landsholdsspillerne hele tiden på kanten af overbelastning på grund af de store træningsmængder og ofte manglende tid til restitution, fx i forbindelse med de store turneringer hvor der er masser af kampe på kort tid.

– Nogle skader er meget svære at undgå, mens andre kan forebygges. Det vigtige er at analysere sig frem til årsagen til skaden. Hvis der eksempelvis er ubalance i skulderens muskulatur, så spilleren fx ikke er stærk nok i udadrotation, så er det noget vi kan arbejde på at ændre via specialtræning. Men det er naturligvis en mere langsigtet løsning. Blandt de hurtigere løsninger er taping af en fod eller skulder, manuel behandling og specifikke øvelser.

En del af holdet

Når hun ikke rejser til træningssamlinger, kampe og turneringer i hele verden med herrelandsholdet, arbejder Anja David Greve på sin klinik i Odense. Hun har været en del af landsholdet siden 2017, og når hun er sammen med holdet, er det altid med lange intensive arbejdsdage og et stort ansvar på skuldrene.

– Men jeg trives vildt godt med det ansvar. Jeg elsker mit job, siger fysioterapeuten med overbevisning.

Og de lange arbejdsdage er det hele værd, for Anja føler sig fuldt ud som en del at teamet og går op i spillet med lige så stor entusiasme som spillerne.

– Jeg vil da også vinde! Jeg vil da også have medaljer, siger hun med et smil.

– Og du må også gerne skrive at drengene er megasøde at være sammen med, slutter fysioterapeuten, før hun pakker de sidste farvestrålende taperuller sammen og sætter kursen mod den sidste træningssamling, før hun og holdet indtager VM i Egypten.

Fun facts

Enorme mængder af tape, bandager, cremer, skinner, håndklæder og meget mere skal klargøres og pakkes før alle træninger og kampe. Det er en af fysioterapeutens mange opgaver – og den er langt større end man skulle tro, afslører Anja David Greve, som blandt andet skal have styr på hver enkelt spillers personlige præferencer og behov.

Når herrelandsholdet varmer op, sker det ofte med et spil fodbold. Det er en god afveksling og giver højt humør.

10 min før hver træning varmer fysioterapeuten håndboldherrerne op med skadesforebyggende øvelser.

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.