For at spare på energien har en lang række arbejdspladser som bekendt sænket temperaturen til 19 grader. Det er en mærkbar forskel fra de ofte 22, ja helt op til 24-25 grader, som mange af os er vant til, men også fra den anbefaling på 20-22 grader som normalt er gældende for stillesiddende arbejde.
Hvis vi skal prøve at vende situationen til noget positivt, så vil den lave temperatur sandsynligvis fremme lysten til at variere sit arbejde, holde flere små pauser og ikke mindst blive mere fysisk aktive. Alt sammen forhold som kan forebygge smerter og overbelastning og samtidig øge kreativitet og effektivitet.
Her er en række initiativer I kan overveje:
• Hold jævnlige pauser i det stillesiddende arbejde, hvor I bevæger jer.
• Lav små øvelser der får pulsen op. Når vi bruger musklerne, udvikler de varme, og selv få minutters bevægelse af de store muskelgrupper kan få din kropstemperatur i vejret.
• Vær opmærksom på kuldenedfald fra vinduer eller dårligt isolerede vægge. Flyt evt. skrivebordene væk fra kulden, hvis muligt.
• Undgå træk, fx fra åbne døre eller ventilationsanlæg – træk føles kraftigere når luften er kølig. Luk døre og indstil ventilationsanlægget til at køre kraftigst i pauserne, hvis muligt.
• Og så det helt åbenlyse: Tag varmt tøj og varme sko på, og hav evt. en stak tæpper liggende.
HVER GRAD TÆLLER
Som tommelfingerregel sparer vi 5 procent af varmeforbruget for hver enkelt grad vi skruer ned.
KOLDE FINGRE OG TÆER
Fingre og tæer er ofte de steder vi først begynder at fryse, fordi kroppen reagerer på kulde ved at trække blodet væk fra arme og ben for at sikre varmen i de indre organer. Vær derfor ekstra opmærksom på fødder og hænder.
ØVELSER GIVER VARMEN OG SÆNKER SYGEFRAVÆRET
Småøvelser i arbejdstiden kan potentielt forebygge 13 pct. af det lange sygefravær i Danmark, viser et studie fra NFA, der involverer 70.000 danskere.
VI FRYSER IKKE LIGE HURTIGT
Vi reagerer forskelligt: Nogle vil fryse ved 19 grader, andre vil være mindre påvirkede. Der kan være en forskel på helt op til 4-6 grader på hvilken temperatur folk foretrækker når de arbejder.
Kilder: kropogkontor.dk, au.dk, Videnskab.dk m.fl.
Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.