Hjemmedyrkede, grønne proteiner

Af: Miriam Sommer, forfatter og passioneret spiredyrker

Vil du have friske, grønne proteiner? Så kunne du begynde at dyrke dine egne spirer. Deres grønne proteiner er nemme at optage for din krop – og spirer understøtter din sunde basebalance!

Hvad er spirer?

Spirer er planter på deres mindste stadie af væksten. De kan dyrkes af 40 sorter af frø, bønner, linser, korn og kerner og så kan de spises rå.
Ideen med at dyrke spirer og spise dem rå er, at du får fuldt udbytte af alle vitaminer, mineraler og proteiner i de små planter.
Opvarmning ødelægger nemlig mange vitaminer og proteiner, så specielt hvis du træner meget og indtager begrænsede mængder kalorier, er det vigtigt at din krop kan få fuldt udbytte af maden.
Spirer har andre gode fortrin i form af et højt niveau af gavnlige antioxidanter, enzymer og plantefibre men ingen kolesterol.
Men her stopper plusserne ikke. Som al frisk, grøn mad danner spirer base i din krop ved fordøjelse. Så hvis du tænker over at holde din krop i sund syre/basebalance, lægger spirer endnu et es på bordet der.

Mange smagsvarianter

Spirer af bælgfrugter kommer i mange smagsvarianter. Nogle smager af friske ærter, andre giver dig minder om grøn salat eller friskt kogte linser. Det gør dem nemme at bruge i grønne proteinsmoothies eller som sunde snacks.
Du kan også spire nogle af de 30 sorter af frø, korn og kerner. Deres smag spænder fra mild salat til stærk radise, kraftig karry, let rødkål eller friske solsikkekerner. Så der er frit valg på alle hylder til både dips, smoothies, salater, sandwich, smørrebrød, ovn- eller gryderetter.

Spirer på 2-4 dage

Det tager kun 2-4 dage at dyrke spirer af bønner, linser og ærter. De kan dyrkes året rundt i hjemmelavede spireglas eller små spirebeholdere af plast. Beholderne stilles på køkkenbordet, og spirerne har hverken brug for jord, gødning eller specielt lys. De skal bare skylles 2 gange med friskt vand fra hanen, og så klarer naturen resten.
Fra denne side af skærmen anbefaler jeg, at du vælger en rigtig spirebakke frem for et hjemmelavet glas. En rigtig spirebakke får dine spirer til at lykkes hver gang, hvor glasset kræver mere fokus for succes, og det er jo kun sjovt, når det lykkes, ikk? En spirebakke koster 65 kr og kan købes i alle landets helsekostbutikker. Frøene kan du få for 20-40 kr pr pose, og så er du godt i gang med din egen mini køkkenhave.

Læs mere om spirer

Du kan finde en liste over forhandlere på portalen, www.FriskeSpirer.dk.
Der finder du også navnene på de 40 sorter af egnede frø, podcasts og videoer.

FAKTA
Miriam Sasha Sommer er uddannet cand. mag i dansk fra KUA. Hun er indehaver af Friske Spirer og forfatter af bogen, Friske Spirer – en guide til spiring. Bogen er udgivet i trykt og digital form på dansk og engelsk

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.