Her er sundhed en naturlig del af arbejdslivet

Marianne Nørup, journalist

Foto: Electrolux

Hos Electrolux i Fredericia er sundhedstiltag mere reglen end undtagelsen. Her er man vant til at blive mødt af sjove skilte, konkurrencer eller sågar en kollega i kaninkostume eller karatedragt. Indsatsen har ikke blot betydet flotte resultater på de personlige sundhedstests, men også et godt fællesskab.

Når man møder på arbejde hos Electrolux i Fredercia, ved man aldrig helt hvad man bliver mødt af. Nogle dage er der et stort opslag i hall’en, som opfordrer til at bevæge sig mere. Andre dage fortæller skilte ved trappen hvor mange kalorier du vil forbrænde hvis du benytter den. I en kort, men intens periode blev husets brugere mødt af kæmpestore flamingo-Y’er, som man skulle gætte hvad meningen var med (det kommer vi tilbage til). Og en dag delte en kollega – iført kaninkostume – gulerødder ud.

– Det er vigtigt at vi hele tiden finder på nye ting og ikke går i stå, siger

Anne Mette Hildebrand, HR Manager hos Electrolux.

– Hvis man bliver alt for vant til de forskellige tiltag, så holder man op med at bruge dem.

Og ideer har hun og kollegerne tilsyneladende nok af.

Sundhed på dagsordenen

Electrolux’ danske hovedsæde er en stor moderne bygning, der fremstår mere eller mindre som ét kæmpestort lyst lokale, med en stor central hall, synlige trapper og vægge af glas. Rundt omkring brydes de stringente rammer af … støvsugere eller vaskemaskiner. Huset er nemlig også showroom for Electrolux’ produkter.

I receptionen står to store fade med lækkert anrettet, udskåret frugt, og vidner om at her gør man tingene fuldt ud. Ikke noget med et par langtidsholdbare æbler på en tallerken!

Sundhed er en del af at arbejde hos Electrolux, og det har det været gennem en årrække.

– Vi havde frugtordning allerede før det blev moderne, men det var først i 2009, hvor vi flyttede ind i vores nye lokaler, at sundhed for alvor kom på dagsordenen, fortæller Anne Mette Hildebrand.

2009 blev udnævnt til ”sundhedsår”. I 2011 blev virksomheden, som en af landets første, sundhedscertificeret hos Dansk Firmaidræts Forbund, og i 2012 fik den en flot andenplads i konkurrencen Danmarks sundeste arbejdsplads.

Sundhedstjek

I disse dage er medarbejderne i gang med det årlige sundhedstjek. De der ønsker det, får blandt andet taget blodprøver, bliver konditionstestet og udfylder et spørgeskema om livsstil. En sygeplejerske hjælper med at tolke og bearbejde de individuelle resultater.

Den del kommer kun den enkelte medarbejder ved, men nok så vigtigt udarbejdes der en fælles profil for hele arbejdspladsen, hvor man kan se hvordan medarbejderne ligger ift. KRAMS-faktorerne (Kost, Rygning, Alkohol, Motion, Stress).

– Vores sundhedsteam bruger en hel dag i januar hvert år på at kigge på rapporten og vælge indsatsområder og udarbejde ideer til tiltag. Det kan fx være at konditionen hos mange ser ud til at være lidt for lav– så lægger vi vægten på det i en periode, siger Anne Mette Hildebrand.

Testene har samtidig i flere tilfælde afsløret mere alvorlige tilstande:

– Blandt andet opdagede en kollega via sundhedstjekket at han havde diabetes, og en anden havde et meget forhøjet blodtryk, som nu er under behandling.

Sundhedsteam inspirerer

Anne Mette har været projektleder på sundhedsindsatsen siden 2009, hvor en ny – maratonløbende – direktør satte sig for at øge sundhedsfokus endnu mere. Der blev sammensat et såkaldt sundhedsteam af ni medarbejdere, som er ressourcepersoner og initiativtagere lokalt i afdelingerne, bl.a. når der skal laves pausegymnastik. Teamet består af kvinder som mænd, gamle som unge med forskellige jobfunktioner. Alle medarbejdere er meget velkomne med forslag og ideer.

Ud over de varierende tilbud er der faste tiltag så som kantine og frugtordning. Hver anden uge er der besøg af fysioterapeuten, hvor medarbejderne kan få – gratis – behandling og ergonomisk rådgivning, hver anden uge kommer massøren. Fysioterapeuten har også stået for fælles løbetræning, der resulterede i at enkelte medarbejdere gik fra at kunne løbe 0 km til at gennemføre en maraton.

Det sociale aspekt er vigtigt

– I kantinen har vi indrettet buffeten sådan at man starter ved salaten – så der er godt fyldt op på tallerkenen når man når til de mindre sunde retter. Og så har vi fået Y-tallerkener, så man kan følge tallerkenmodellen, siger Anne Mette. Og det var netop da Y-tallerkenerne blev indført, at de store flamingo-Y’er dukkede op rundt omkring i huset.

– Kommunikationen er vigtig. Det er godt at få opmærksomhed omkring tiltagene – og så får vi også noget at snakke om i pauserne.

Arbejdspladsen gør i det hele taget meget for at man skal lære hinanden at kende på kryds og tværs. En regel er fx at alle SKAL spise væk fra deres fysiske arbejdsplads – både af hensyn til sundhed, effektivitet og det sociale aspekt. Electrolux har 110 medarbejdere på landsplan, de 75 holder til i huset i Fredericia. En del medarbejdere er kørende konsulenter og serviceteknikere, og de bliver inddraget så meget som muligt.

En sund kultur

– Vores sundhedsmål er topmotiverede medarbejdere der trives, siger HR Manageren. Og det ser ud til at lykkes, viser dels de årlige sundheds-rapporter, dels virksomhedens egne medarbejdertilfredshedsundersøgelser.

– Det er vigtigt for os at alle tiltag er frivillige, og at det skal være sjovt og socialt. Det sidste tror jeg faktisk er det allervigtigste, påpeger Anne Mette Hildebrand, som fortæller at de ansattes familier ofte inddrages, bl.a. gennem arrangementer som ”sund madpakke-værksted” og aktivitetsdage.

– Vi har vænnet os til at se hinanden lidt på slap line. Det betyder at det ikke er pinligt at lave pauseøvelser eller deltage i trappefræs i arbejdstiden. Og så bakker ledergruppen 100 procent op – ellers ville det ikke kunne lade sig gøre.

Sådan indfører I sundhed på jobbet

De vigtigste faktorer for succes er, ifølge HR-manager Anne Mette Hildebrand:

Ledelsen skal støtte 100 pct. op – ellers kan man ikke skabe en kultur hvor sundhed naturligt er på dagsordenen.

Der skal afsættes ressourcer – så det er okay at prioritere tid til fx øvelser, og gerne så der fx er adgang til sund mad og andre tiltag.

Lav et sundhedsteam af medarbejdere – det er alfa og omega for at bevare sundhed på.dagsordenen. Selv om det kræver noget af medlemmerne, så er der faktisk venteliste til at være med i sundhedsteamet hos Electrolux.

Kommunikér – få forklaret og slået på tromme for jeres initiativer. Så tager jeres kolleger bedre imod dem.

Frivillighed – det skal være helt okay at takke nej.

Sæt gang i arbejdspladsen

Hos Electrolux er erfaringen at man kommer langt med billige og nemme indsatser; og man skifter ofte ud i tilbud og tiltag.

Her er nogle af Electrolux’ ideer:

Motionspris for kaffe

Prisen for en kop kaffe er fx 10 træk i elastikken, 15 klem om en lille gummibold eller et minut med hulahopringen. Redskaberne ligger klar ved kaffeautomaten, hvor der også er hængt et ”prisskilt” op.

Pausegymnastik

I perioder går sundhedsteamet rundt i de respektive afdelinger med en ghettoblaster og et lille pausegymnastikprogram. Det sætter både puls og humør i vejret.

TIP: Man kan også bestille et besøg af pausegymnastikteamet til møder.

Klokke-øvelser

Når klokken ringer (på et ukendt tidspunkt), rejser alle sig – uanset hvad de er i gang med – og laver dagens øvelse. Fx 10 squats.

Toiletøvelser

På toilettet er der hængt et øvelsesprogram op, som du kan lave mens du alligevel sidder der. Når du forlader toilettet, mødes du af en plakat der opfordrer til at bruge et andet toilet næste gang – for du er da nødt til at se hvilke øvelser der hænger der!

Kalorietrappen

Et opslag ved trappen fortæller hvor mange kalorier du forbruger ved at gå op én gang/to gange osv.

Trappefræs

Hvem kommer hurtigst op ad trapperne? En konkurrence man kan tilmelde sig – og bruge meget sjov på at bygge op til.

Skridttæller-konkurrence

Lige nu kører en konkurrence internt mellem afdelingerne, hvilket fx kan munde ud i interne telefonsamtaler som ”jeg kommer lige over til dig” – ”nej, jeg kommer over til dig”…

Deltagelse

…i Arbejdspladsernes motionsdag, Bike&Run-stafetten, Lillebælt halvmaraton mm.

Prøv en ting

Forskellige ergonomiske hjælpemidler cirkulerer, prøv fx en Steppie (vippebræt til stående arbejde, red.), vippestol, bold, ståmåtte mv. 

Sociale aktiviteter

Trivsel og samhørighed er en vigtig faktor for sundheden. Fx julebagedag med familierne, fredagsbar, James Bond-aften mv.

Afmærkning

Der afmærkes ruter på gulvet. ”Rund vej” fører til elevatoren, ”sund vej” fører til trappen.

Aktivitetsdage

Olympiade, teambuilding mv.

Gulerodsuge

I denne uge er der gulerødder i mange af retterne i buffeten, en kollega deler gulerødder ud ved bordene osv.

Sportstøjsdag

”Vis din sport” Denne arbejdsdag går alle rundt i karatedragt, fodboldtøj, gymnastikdragt, fan-trøjer eller lign. Det er naturligvis frivilligt og kan fortolkes som man vil. Fx mødte en Electrolux-kollega op i ”husmor”-kostume.

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.