Gør overgangen lettere

Af: Lene Jæger Klausen, journalist, Gelb Tekst & Kommunikation

Foto: Spanpix/Iris

Ingen kvinder slipper uden om overgangsalderen, men nogle slipper nemmere igennem den end andre. Din arvemasse har en stor indflydelse på hvor mange gener du oplever, men du kan selv gøre meget for at lindre symptomerne.

Selv om overgangsalderen ikke er nogen sygdom, kan det være en udfordring at komme igennem den. For omkring tre ud af fire kvinder går det relativt nemt, men for den sidste fjerdedel kan symptomerne være så voldsomme at det påvirker livskvaliteten. Ud over de symptomer som ændringen i produktionen af hormoner medfører, så er det for mange kvinder også en tid hvor de oplever at deres identitet ændrer sig. De fysiske, psykiske og sociale forandringer blander sig sammen, og det kan være svært at afgøre hvad skyldes forandringerne i hormonerne, og hvad der skyldes forandringer i livet generelt. Uanset årsagen så er det en indsats værd at lette overgangen, for det tager typisk tre til fem år inden situationen stabiliserer sig, og mange af forandringerne er blivende.

En stærk krop kommer lettere igennem

Svedeture og uregelmæssige blødninger lader sig ikke umiddelbart påvirke af hverken sund kost eller livsstil, men det gør mange af de andre symptomer. Humørsvingninger, søvnproblemer og smerter i leddene kan fx ofte lindres af motion.

– Motion påvirker vores humør ret effektivt. Undersøgelser har vist at effekten er på niveau med medicin, og det virker lige så længe som du gør det. Og i modsætning til medicin er der kun ulemper ved at ”trappe ud af” motionen, siger Leif Skive, idrætslæge med speciale i almen medicin og forfatter af bogen Fra overgang til overskud. Han har i sin mangeårige praksis oplevet hvordan kvinder kan opleve forandringerne i overgange som positive, hvor de bliver psykisk stærkere og mere afslappede i livet efter overgangsalderen.

– Jo bedre rustet du er, jo bedre kommer du igennem. Hvis du i forvejen har en lav livskvalitet og flere gener, så kan det være svært at håndtere symptomerne fra overgangsalderen. Hvis du derimod har en stærk og sund krop, så har du også mere overskud til at håndtere de gener og ændringer som følger med alderen.

Hormoner på recept

Nogle kvinder får så mange symptomer at de har svært ved at holde fast i et aktivt liv. Har man eksempelvis et meget udadvendt arbejde, kan det være svært at håndtere pludselige hedeture. Symptomerne kan blive så udtalte at de er sygdomslignende. Anette Tønnes Pedersen er overlæge ved Rigshospitalet på Gynækologisk klinik og Fertilitetsklinikken, og hun er ikke betænkelig ved at anbefale hormoner til kvinder i overgangsalderen, hvis deres livskvalitet og evne til at fungere i hverdagen er nedsat:

– Risikoen ved hormonbehandling i en periode på fem år eller kortere er meget begrænset. Vi kan måle en øget risiko på 0,5 procent for brystkræft, og den aftager igen når man stopper med behandlingen. Efter et til to år er man på niveau med de kvinder som ikke har fået hormonbehandling.

Hormonbehandling findes i dag både som stikpiller, gel, plastre og tabeletter. Hvilken behandling der er den rette, afhænger af symptomer og præferencer. Stikpiller virker kun lokalt, og afhjælper derfor kun symptomer i underlivet, men til gengæld er der heller ikke nogen risiko forbundet med at bruge dem – heller ikke i en periode der er længere end de 5 år. Er behovet større end det, anbefaler Anette Tønnes Pedersen plastre eller gel:

– Det tyder på at den fysiologiske mekanisme ved optagelsen af hormoner fungerer bedre gennem huden, så derfor anbefaler vi gel eller plastre til de kvinder som ikke har præferencer.

Mange kvinder bryder sig dog ikke om at tage hormontilskud, og mange afprøver alternative veje. Nogle oplever at de kan mindske symptomer med kost eller kosttilskud som indeholder planteøstrogener, men for mange er effekten forbigående. Nogle videnskabelige undersøgelser viser en effekt, mens andre ikke gør. Vær opmærksom på at et langvarigt forbrug af kosttilskud med planteøstrogener muligvis kan give de samme bivirkninger som medicinske østrogener.

Sikkert er det imidlertid at en sund og varieret kost styrker krop og psyke i overgangsalderens udfordringer.


Almindelige symptomer på overgangsalderen

Kvinder i Danmark er i gennemsnitligt 51 år når menstruationen ophører. Almindelige symptomer er:

  • Blødningsforstyrrelser – kan lindres med hormonbehandling, fx ved brug af en hormonspiral
  • Hedeture – kan, hvis de er udtalte og meget generende, lindres med hormonbehandling
  • Tørhed i skeden og svækket bækkenbund – kan afhjælpes med træning, cremer eller lokal hormonbehandling med stikpiller (vagitorier)
  • Ledsmerter – kan ofte lindres med træning, vægttab for overvægtige eller kosttilskud med fiskeolie
  • Søvnproblemer – kan ofte lindres med motion, gerne sidst på dagen så evt. stress fra dagen får afløb. Undgå koffeinholdige drikke, tunge måltider og alkohol tæt på sengetid. Hormonbehandling kan også hjælpe hvis søvnproblemerne skyldes hedeture om natten.
  • Vægtstigning – kan afhjælpes med motion og sund kost. Følg gerne de 10 officielle kostråd.
  • Humørsvingninger – kan ofte afhjælpes med motion. Hvis årsagen er dårlig nattesøvn, kan en løsning på dette hjælpe. De mange ændringer i livet kan også føre til en egentlig depression, her kan kognitiv terapi være en hjælp, ligesom medicinsk behandling kan overvejes.
  • Seksuelle problemer – Nedsat lyst rammer ikke kun kvinder i denne alder, men også mænd. Lysten kan være aftagende, men der kan også være fysiske symptomer som gør det svært at holde fast i et velfungerende sexliv. Hos kvinden kan det være inkontinens, uregelmæssige blødninger, inkontinens og tørhed, mens det hos manden kan være impotens. Bækkenbundstræning og medicinsk behandling for både ham og hende kan afhjælpe problemet, men det er også vigtigt at tale om det og at pleje sit generelle helbred.

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.