Gennemsvedt og veltrænet

Tekst: Birgitte Aabo, journalist

Foto: Istock

Sved og træning hænger uløseligt sammen – og des oftere du træner, des lettere pibler sveden frem. Andre faktorer spiller også ind, blandt andet overvægt og dit køn, for mænd sveder mere end kvinder.

 Musikken banker af sted, og der trædes igennem på spinningcyklerne i det fyldte træningslokale. Hele holdet knokler tilsyneladende, men der er stor forskel på hvor meget indsatsen får dem til at svede. Nogle af mændene har rullet baner af køkkenrulle ud rundt om cyklen for at suge det værste, mens et par af kvinderne ikke efterlader sig en eneste synlig dråbe på gulvet.

Hvis du hører til supersvederne, vil du nok mene at de ikke-svedende arbejder for lidt. Måske har du ret, men ikke nødvendigvis. Der er nemlig en stribe faktorer der spiller ind på hvor meget vi transpirerer i træningssituationer – og i det hele taget.

Det er nervesystemet der fortæller svedkirtlerne hvornår de skal gå i gang med at sprinkle. Og det gør de så uanset om ejermanden hilser det velkommen fordi hun er i gang med træning og ser det som et bevis på at hun gør en helhjertet indsats – eller om hun sidder i et mødelokale i nystrøget skjorte og føler svedpletterne under armene som en anmassende kropslig reaktion.

At det kan blive til noget, er ikke så overraskende, for hver især har vi omkring tre millioner svedkirtler. Det er flere end noget andet væsen har fornøjelsen af, faktisk har mange pattedyr meget få. Eksempelvis har nogle hunderacer slet ikke svedkirtler og må afgive varme med udånding, mens haren sveder med kirtler i ørerne.

Selv om du ikke synes at du bruger dine tre millioner kirtler særligt i hverdagen, skiller vi os normalt af med omkring 1 liter sved i døgnet. Når temperaturen stiger, enten på grund af varme udefra eller feber, nervøsitet, stress, hormonudsving eller fysisk aktivitet, bliver der skruet op for sprinklerne for at lade sveden afkøle kroppen når den fordamper fra huden. Effekten er derfor bedst hvis man ikke konstant tørrer sveden væk.

Svedkirtler vokser

Især veltrænede har noget at tørre af. For hvis man er i god fysisk form, styrkes svedkirtlerne, på samme måde som muskler styrkes af træning. Kaskader af sved kan også udløses hvis man i stedet for trimmet tværtimod er overvægtig – ekstra kilo at slæbe rundt med er en hyppig årsag til kraftig svedproduktion.

Selv om mængden af sved kan give en tilfredsstillende følelse af godt arbejde i træningscentret eller på løbeturen, er der ingen fordel ved at svede meget. At du sveder meget, fortæller ikke noget om hvor godt du forbrænder, og når svedkirtlerne åbner for sluserne i længere tid, kan du komme i både væske- og saltunderskud.

Det gælder især mænd, for de sveder generelt mere end kvinder, som mange med deres gang i træningscentre vil have bemærket. Studier fra Penn State University i USA viste det samme – ifølge forskerne skyldes forskellen at kvindekroppen er bedre til at økonomisere med det vand den har til rådighed. Den er derfor mere påpasselig med svedproduktionen.

Svedens lugt

Sved lugter, men med forskellig intensitet. 99 procent af den er vand, men nogle af svedkirtlerne – i armhulerne og skridtet – udskiller også æggestoffer. Det er dem der giver balladen når hudens bakterier går i gang med at nedbryde sveden. Hvis man ikke holder sin kropsbehåring kort eller barberer sig de udsatte steder, bliver svedlugten mere udtalt. Det samme gælder selvfølgelig hvis man genbruger sit træningstøj eller allerede trænger til et bad inden træningen går i gang.

Ud over god hygiejne spiller kosten en stor rolle. Hvis man f.eks. elsker hvidløg, vil omgivelserne ikke være i tvivl om det når sveden løber – andre stærke krydderier og fødevarer kan også give sig til kende i din kropslugt.

Noget af din lugt er formentlig genetisk bestemt. I hvert fald viser en schweizisk undersøgelse med enæggede tvillingepar at deres lugt under armene er påfaldende ens, mens personer de ikke er i familie med, lugter meget anderledes.

Svedens signaler

Ud over at vække afsky har svedlugten andre strenge at spille på. Vores kropslugt fortæller løs om os, ofte uden at hverken vi selv eller modtagerne er klar over det – men de reagerer på det alligevel.

Din lugt kan blandt andet afsløre at du er stresset, har amerikanske forskere fra Stony Brook University i New York fundet frem til. Og er du det ikke, kan det være at du bliver det fordi din kollega sidder og lugter af stress. Når vi føler os psykisk pressede, lugter sveden anderledes end ved fysisk anstrengelse, og hjernen registrerer at nogen i nærheden er i alarmberedskab, og det kan på det ubevidste plan få dig til at reagere på samme måde.

Sveden bærer også sexsignaler. En del af din personlige lugt er feromoner, luftbårne partikler, som blandt andet udskilles med sved. De kan ikke registreres på det bevidste plan, men hjernen får beskeden og reagerer efter det, viser forskningsresultater.

Blandt andet har forskere på Rice University i Houston ladet kvinder snuse til gængs sved fra mænd og sved fra mænd der var seksuelt ophidsede. Det gav forskellige reaktioner – den sidste type sved fik kvindehjernerne til at reagere i den del der håndterer følelser.

Sportstaske uden svedlugt

Sørg for at tømme tasken straks du kommer hjem. Køb en sportstaske med flere rum, et til det rene, et til det brugte – eller læg det brugte træningstøj i en plastpose i tasken.

Vask tasken. Hvis det ikke er muligt at maskinvaske den, så tør den grundigt af med klud og sæbe indvendigt.

Luft tasken jævnligt – lad den stå åben når den ikke er i brug, og vend om muligt vrangen ud på den med mellemrum.

OBS: Artikler fra Krop & Fysiks arkiv opdateres som udgangspunkt ikke!

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.