Fedmemedicin på recept – eller naturlige fødevarer?

Af: Lisa Christiansen, kandidat i human ernæring

Foto: Shutterstock

Hvad gør den hyper populære fedmemedicin, og kan vi spise os til samme effekt? Og hvad skal vi spise for selv at danne GLP-1-hormonet og hjælpe med at reducere appetitten?

Inden for de seneste årtier er antallet af overvægtige danskere steget markant. Hele 51 % af den voksne befolkning er overvægtig, og for de fleste er det svært at ændre vaner og komme overvægten til livs. Det er en af årsagerne til at de nyudviklede fedmemediciner er blevet så populære i Danmark. Medicinen kan være en stor hjælp for de mange som længe har kæmpet med overvægten – men hvad gør fedmemedicinen, og kan vi spise os til samme effekt?

Da Wegovy kom på markedet

I december 2022 blev fedmemedicinen Wegovy godkendt i Danmark, og vi blev derved det andet land i verden som godkendte denne medicin mod overvægt. I marts måned 2023 indløste 38.000 danskere recept på vægttabsmidlet Wegovy, og i november 2023 var tallet på 93.000. Den store efterspørgsel afspejler et stort og udbredt ønske om at få kiloene til at rasle af.

Wegovy virker blandt andet ved at nedsætte appetitten og sænke den hastighed hvormed maden passerer gennem vores fordøjelsessystem. Appetitten reduceres blandt andet via aktivering af hormonet GLP-1. Heldigvis kan din krop selv danne dette hormon; det sker naturligt i større eller mindre grad, alt afhængig af din kost.

Slankende effekt fra naturlige fødevarer

Men hvad skal du spise for selv at danne hormonet og hjælpe med at reducere din appetit? Nogle fødevarer fremmer naturligt hormonet, mens andre hæmmer det. Uforarbejdet mad og især grøntsager har en meget positiv effekt på stimulering af GLP- 1. Grove grøntsager som fx kål har planteceller, der er pakket ind i et fiberlag som kroppen har sværere ved at nedbryde. Det betyder at nedbrydningen først sker i tarmkanalen ved hjælp af tarmbakterier. Når tarmbakterierne nedbryder fiberlaget, dannes der GLP-1. Det er derfor vigtigt at spise mad som først bliver nedbrudt længere nede i tarmene, hvor det kan hjælpe med at danne de gavnlige hormoner.

HVEM KAN FÅ WEGOVY?

 • BMI på mindst 30 eller
 • BMI mellem 27-30, som samtidig har mindst én vægtrelateret tilstand, såsom: prædiabetes, type 2-diabetes, forhøjet blodtryk, forhøjet kolesterol, søvnapnø (hyppige åndedrætsophold under søvn) eller hjerte-kar-sygdom

Kilde: Sundhedsstyrelsen 


SPIS GERNE

 • Grønkål
 • Spidskål
 • Blomkål
 • Frø
 • Nødder
 • Hele korn
 • Krydderurter
 • Køb gerne efter hvad der er i sæson. På den måde kommer der en naturlig variation i det du spiser, og økonomisk er det også ofte billigere at vælge sæson-grøntsager.

SKÆR NED PÅ

 • Forarbejdede fødevarer og mad med et højt indhold af sukker, salt og fedt.

Spiser du mad som er meget forarbejdet og fiberfattigt, som fx hvidt brød, hvid pasta, kager, slik osv., så er det derimod mad som er let for kroppen at nedbryde. Disse madvarer bliver allerede nedbrudt i munden, mavesækken og starten af tarmkanalen, og de når derfor ikke længere ned i tarmen, hvor de gode tarmbakterier kan få lov til at sætte gang i de gode hormoner.

Uforarbejdet mad og især grøntsager har en meget positiv effekt på stimulering af GLP-1-hormonet.

Hvorfor er det forarbejdede mad så fristende?

Det ligger i vores gener at have trang til mad som giver os hurtig energi. Det er ofte mad med et højt indhold af sukker, salt og fedt som kroppen har svært ved at modstå. Disse fødevarer er meget let tilgængelige i vores samfund, de frister os konstant, og det kræver meget at sige nej tak. Fødevarerne kræver ligeledes ingen tid eller energi for os at tilberede eller at få til at smage godt. Modsat kræver det som regel noget mere før de uforarbejdede madvarer bliver virkelig fristende og lækre – fx er kål fantastisk for kroppen, men de færreste finder det interessant at spise et kålhoved uden der er gjort det mindste ved det. Men din krop vil belønne dig for den energi du lægger i denne tilberedning, og give dig større mæthed, mere energi og en sundere krop.

Du kan heldigvis vænne kroppen til at spise lidt anderledes. Er du vant til at få meget forarbejdet mad og spise meget sukker, så hungrer kroppen efter disse fødevarer. Får du omvendt vænnet kroppen til at spise mere grønt og mindre forarbejdet mad, vil kroppen i en vis grad vænne sig til dette, og gøre det lettere at træffe de rigtige valg.

En sundere kost har andre fordele end vægttabet, som fx at mindske risikoen for livsstilssygdomme og formentlig give dig mere energi og overskud i hverdagen.

Mad med slankende effekt

Alle grøntsager har gode egenskaber der sætter gang i hormonproduktionen. Især de grovere grøntsager. Ligeledes har frø, nødder, korn og krydderurter også en positiv effekt på hormonproduktionen. Du kan altså spise helt naturlige fødevarer og opnå en positiv effekt på din appetitregulering. Du vil dog ikke kunne spise dig til samme effekt som ved brug af Wegovy, da Wegovy giver et langt højere niveau af vægttabshormonerne end vi selv kan producere. Til gengæld er den naturlige vej langt billigere – og så tvinger den dig til at ændre kostvaner, hvilket på den lange bane kan føre til et sundt vægttab som holder.

Læs også: En ny vej: Fokus på sundhed frem for vægt

Wegovy virker kun så længe du tager det

Som med så meget andet slankemedicin eller slankekure for den sags skyld, så virker det kun så længe du tager medicinen eller er på kuren. Stopper du med at tage Wegovy, vil du igen få mere appetit. Så hvis du tager Wegovy og ikke samtidig ændrer kostvaner, vil du tage på igen når du stopper med medicinen. Derfor er det vigtigt at du samtidig får hjælp til at ændre dine kostvaner og optimalt også får mere fysisk aktivitet ind i din hverdag. En sundere kost vil også have andre fordele end vægttabet, som fx at mindske risikoen for livsstilssygdomme og formentlig give dig mere energi og overskud i hverdagen.