Efterårsmørket er på vej, og mange danskere gruer for det. Det bliver mørkere og koldere, og sommeren synes langt væk. Vi kommer ikke så meget ud, vi får mindre lys, og vi spiser ofte mindre sundt. Men der er hjælp at hente kostmæssigt, så vi kommer igennem efterår og vinter med et stærkt immunforsvar og højt humør.
Vores D-vitamin niveau daler i takt med at solens stråler falmer. D-vitamin har en afgørende rolle for vores immunforsvar, og derfor er det nødvendigt at spise mad med højt indhold af vitaminet. Særligt fed fisk som laks, sild, ørred og makrel har et højt indhold af D-vitamin, men også æg og mejeriprodukter bidrager med det immun-boostende vitamin. Hvis ikke maden slår til, kan man tage 10 mikrogram D-vitamin som kosttilskud i vintermånederne.
Der bliver købt færre grøntsager om vinteren, hvilket er en skam, for rodfrugter og kål indeholder antioxidanter, fibre, vitaminer og mineraler, som er med til at styrke immunforsvaret. Og så mætter det godt og giver en god fordøjelse. Fyld indkøbskurven med broccoli, blomkål, rosenkål, gulerødder og rødbeder – ikke nok med at det hjælper på sundheden over vinteren, også sundhedsgevinsterne på længere sigt er store, idet grøntsagerne er med til at forebygge mave-/ tarmkræft og hjertekarsygdom.
Både ingefær og hvidløg er gennem tiden blevet sat i forbindelse med at forebygge snue og influenza, og salget af ingefær-shots er steget støt. Både hvidløg og ingefær indeholder stoffer som virker antiinflammatoriske, og det er heller ikke udelukket at de kan beskytte mod vintersnue. Men det skal være de friske af slagsen, ellers har det ingen effekt. Brug ingefær og hvidløg i wokretter, supper, gryderetter og juice.
Rigtig mange af os spiser flere søde sager i vintermånederne, og det er der en ganske god forklaring på. De mange timers mørke mindsker produktionen af lykkehormonet serotonin, og det kan føre til chokolade- og kagetrang idet simple kulhydrater har stimulerende effekt på serotonin og dermed giver os en følelse af velbehag. Hvis du kæmper med vægt og sundhed, så sørg for at få så meget lys og søvn som muligt til at løfte humøret, så du bedre kan modstå de søde fristelser.
Motionér så meget som muligt. Motion løfter humøret, gavner krop og sjæl og styrker immunforsvaret. Og gør det helst udendørs mens det er lyst. Dagslyset spiller en rolle for humør og psyke og er med til at regulere døgnrytmen.
Stine Kjær er autoriseret klinisk diætist og arbejder på Frederiksberg Hospital med særligt fokus på diabetes og hjertekarsygdomme.
Brændende kærlighed – klassikeren med et grøntsagstwist’Det skal du bruge:
Sådan gør du: Bacon steges sprød og tages af panden. Det hakkede løg steges gyldent. Begge dele holdes varme. Kartofler og rodfrugter skæres i små stykker og koges møre i usaltet vand. Vandet hældes fra, og grønsagerne dampes tørre. Mælken tilsættes lidt ad gangen, og grøntsagerne moses med piskeris. Smør, muskatnød, salt og peber tilsættes. Mos, bacon og løg anrettes på et fad og drysses med purløg. Kan serveres med syltede rødbeder. Tip: VIl du have en mere mager version, kan du bruge skinke eller kalkunbacon i stedet.
|
Stegt laks med krydrede rødder4 personer Det skal du bruge:
Stegt laks:
Citronsaften hældes over laksefileterne, som krydres med salt og peber. Steges med skindsiden nedad på en varm pande i ca. 5 min. eller indtil fisken er blevet hvidlig indtil midten. Fileterne vendes, og der slukkes for blusset. Fileterne steger videre på den varme pande i et par minutter. Krydrede rødderSådan gør du: Gulerødder skrælles og skæres i skiver på skrå. Olien varmes op på panden, og krydderierne ristes. Rødderne svitses nogle minutter. Imens ristes nødderne på en tør pande. Ingefær og appelsinsaft tilsættes gulerødderne. Når appelsinsaften er kogt ind, tilsættes koriander og der drysses med nødder. Retten serveres til den stegte laks. |
Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.