– Det er første gang jeg rigtig har gjort noget for mig selv, fortæller Pia Dayyani, som har brugt fire uger på intensiv og disciplineret træning. Hun har lært at tackle smerterne, har skåret ned på medicinen, og dagligdagen er blevet lettere.
– Jeg vidste slet ikke at jeg kunne alle de ting jeg kan!
Pia Dayyani, 57 år og sygeplejerske, nyder en sjælden pause i solen uden for det sted hvor hun i snart fire uger har boet og trænet.
Sano Aarhus ligger på toppen af Skåde Bakker i Aarhus’ dyre ende; og fra terrassen foran den statelige hvide bygning er der udsigt over velholdte villatage og grønne trætoppe ned til Aarhusbugtens grågrønne havvand. Omkring os sidder små grupper af småsludrende kaffedrikkende gæster i alle aldre, iført uprætentiøse træningsdragter.
Sano betyder ”jeg heler”, og i dag, hvor solen varmer terassefliserne i haven og et egern netop har kigget forbi, kan man dårligt forestille sig bedre rammer for at hele såvel krop som sind.
Pia Dayyani har haft problemer med sin ryg siden 1981, og smerterne, som også stråler ud i benet, er gradvist taget til. Også nakke og hænder har voldt hende problemer, og Pia er hypermobil.
– Man kunne ikke se noget på røntgenbillederne, så jeg har aldrig rigtig fået gjort noget ved det, fortæller hun.
I 2009 går det helt galt. Pia har nu smerter hver dag, men fortsætter ufortrødent sit arbejde som hjemmesygeplejerske, hvor hun kører meget.
– Jeg havde en brækbakke stående i bilen på sædet ved siden af mig – til hvis jeg skulle få kvalme, konstaterer Pia nøgternt.
En MR-scanning viser at både nakken og lænden er slidt, og at pladsen mellem hvirvlerne er forsnævret. Og da Pia endelig fortæller sin leder om sine smerter, går det stærkt, og hun ender med at få et flexjob med arbejde der er mindre fysisk belastende.
Smerterne forsvinder dog ikke.
– Det betyder alverden for mig at kunne passe mit arbejde. Jeg ville så gerne gøre noget ved min situation, men det var svært. Jeg fik forskellige behandlinger, men der var altid kun midlertidig effekt. Og hvis jeg prøvede at træne, fik jeg mere ondt, fortæller hun.
I Gigtforeningens medlemsblad læser Pia om Sano-centrene, og hun får gennem sin læge bevilget fire ugers ophold. Og efter et års ventetid tjekker Pia Dayyani ind. Top-motiveret!
– Der er simpelthen sket så meget. Jeg startede på NUL, og nu er jeg her, siger hun og hæver sin hånd højt op.
– Den fysiske træning har gjort en kæmpe forskel. Jeg kan mærke det når jeg er hjemme på weekend – jeg kan gøre mange flere ting, fortæller Pia, der hidtil har taget store mængder smertestillende medicin.
– Nu har jeg fundet ud af at jeg kan lave bestemte øvelser, hvor jeg tidligere tog en pille, siger hun begejstret.
Merete Kamp, som er Pias fysioterapeut under opholdet, uddyber:
– Det er i høj grad Pias egen fortjeneste at hun er nået så langt. Fordi hun har været så flittig, er hun meget hurtigt blevet meget bedre. Ikke alle er så disciplinerede som hun.
Selv om Pia bor tæt på Sano, har hun valgt at overnatte på centret under opholdet, så hun kan koncentrere sig fuldt ud. Til trods for at gæsteværelserne er små og langt fra emmer af luksus – kun nogle få har eget toilet og bad.
– Det er første gang nogensinde jeg rigtig gør noget for min egen skyld – og jeg nyder opholdet, slår hun fast.
Pia var ellers lidt skeptisk over at skulle være så tæt sammen med andre. Gæsterne er delt op i hold med seks-syv deltagere, der er fælles om holdtræning og undervisning, og som spiser sammen. Pias gruppe spreder sig aldersmæssigt fra 33 til 84 år.
– Det er intet problem overhovedet! Vi har det rigtig hyggeligt sammen, og vi er alle i samme båd.
– Vi har nærmest ikke set tv i fire uger – og jeg savner det overhovedet ikke, siger Pia med et smil.
Centrets to hyggelige tv- og opholdsstuer ligger da også øde hen her i eftermiddagstimerne. I træningssalen bliver en gæst instrueret af en fysioterapeut, i varmtvandsbassinet er fem mænd og kvinder i gang med at lave bevægelser der på land ville være komplet umulige – og i et tilstødende lokale får en lille gruppe undervisning i hvordan man skåner sin ryg.
– Det er så dejligt at behandlerne herude tydeligvis snakker sammen – man mærker den sammenhæng, fortæller Pia Dayyani mens hun ubesværet viser rundt i centret. Der er umiddelbart ikke noget der afslører at hun i årtier har haft konstante smerter.
Pia erkender at forandringen ikke er kommet af sig selv.
– Det er hårdt arbejde. Jeg har trænet halvanden time tre gange om dagen – plus holdtræning og undervisning, siger hun, og er helt klar over at hverdagen ser anderledes ud så snart hun kommer hjem. Her venter dagligdagens opgaver, og hun må undvære de daglige guidede træningssessioner.
– Men jeg har fundet et træningscenter hvor der er faglig hjælp at få, og jeg har jo mit program med herfra. Så jeg føler mig meget parat, siger Pia Dayyani.
– Jeg er blevet bedre til at klare mit arbejde, og min dagligdag er lettere. Men jeg ved at der venter en stor udfordring når jeg kommer hjem!
Mange forbinder rekreations- og genoptræningsophold med gamle eller meget svage mennesker. Sådan forholder det sig ikke hos Sano Aarhus. Her er gennemsnitsalderen midt i 40’erne, og de fleste gæster er i den erhvervsaktive alder. Halvdelen har uspecifikke lændesmerter – eller på godt dansk ”ondt i ryggen” – mens resten har gigtlidelser eller andre sygdomme der påvirker bevægeapparatet.
Det intensive træningsforløb med tværfaglig ekspertbistand af fysioterapeut, læge, ergoterapeut og sygeplejerske giver enestående muligheder for at målrette træningen.
– Vi har muligheden for at korrigere hele tiden – derfor kan gæsterne konstant træne specifikt på det rette niveau, siger fysioterapeut hos Sano, Merete Kamp. Terapeuterne kigger blandt andet meget på kropsholdningen, for den kan være skyld i mange smerter i det daglige.
– Hos Pia kunne vi se at hun, når hun skal lave små dagligdags bevægelser, laver medbevægelser andre steder, og det belaster hendes krop forkert. Udfordringen er altid at finde det rette niveau. Pia er startet med små, præcise øvelser, og fordi hun har været så motiveret og flittig, har vi kunnet progrediere hurtigt. Hele tiden med fokus på kropsholdning og stabilitet.
– Et genoptræningsophold kan bevilges af det offentlige, hvis både ens egen læge og centrets overlæge skønner at der er behov. Man kan også selv betale, eller evt. få opholdet betalt via en sundhedsforsikring.
– Sano, som er ejet af Gigtforeningen, har centre i Aarhus, Middelfart og Skælskør og udbyder ophold af forskellig varighed. Læs mere på www.sanocenter.dk.
– Der findes også andre muligheder for genoptræningsophold i Danmark, hvis man har problemer med ryg, led eller muskler. Se f.eks. Skodsborg Care, Vejlefjord Rehabilitering og Skagen Gigt- og Rygcenter.
Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.