Der skal faktisk så lidt til

Tekst: Journalist Mette Bender, Foto: Jeanne Kornum

Robuste medarbejdere der passer godt på sig selv og hinanden. Det er målet for arbejdsmiljøteamet i Holbæk Kommune. Rådgivning og kurser har sænket sygefraværet væsentligt på to år.

Sygefraværet i Holbæk Kommune var for to år siden et af landets højeste. Nu ligger den vestsjællandske kommune under gennemsnittet.

– Vi tager fat i folk, før de får ondt. Vi ser på hvordan de sidder, står og løfter, og så viser vi dem små enkle og effektive øvelser som holder dem stærke de rigtige steder, siger Hanne Tonsgaard, som er fysioterapeut og sundhedskonsulent i Holbæk Kommune.

De i alt 5.300 medarbejderne havde som så mange andre kommunalt ansatte været igennem en lang og udfordrende proces i forbindelse med at fem kommuner i 2007 blev lagt sammen. Det høje sygefravær fi k ledelsen til at se arbejdsmiljøet grundigt efter i sømmene og sætte ind med aktiv forebyggelse.

– Det drejer sig om at kende sig selv og forstå de signaler kroppen sender. Vi arbejder på at gøre alle medarbejdere mere robuste, fortæller Hanne Tonsgaard, som tager ud og screener arbejdspladser overalt i kommunen.

Hun møder rengøringsassistenter, hjemmehjælpere, køkkenassistenter, pædagoger og lærere, foruden alle dem der tilbringer arbejdsdagen foran en computer. Men hun og resten af arbejdsmiljøteamet er ikke eneste tiltag. Kommunen uddanner nu deres chefer i at støtte medarbejdere der har det svært, og i at turde tage svære samtaler med dem der ikke har det godt og ofte er syge. Afdelinger og arbejdspladser deltager i workshops hvor de arbejder med tillid, samarbejde og retfærdighed.

Inden det går galt

– Vi vil gerne have fat i folk allerede inden det går galt. Den gamle værkstedsmetode med massage eller anden behandling til dem der er brudt sammen eller slidt ned, virker ikke. Men gør det ondt, har vi gode tilbud, siger Hanne Tonsgaard, der står for en kommunal klinik hvor medarbejderne kan blive undersøgt, få træningsprogrammer og gode råd hvis de har ømme skuldre, ondt i ryggen eller hovedpine.

– Jeg vil tro at en ud af 20 ender med at skulle til egentlig behandling. Resten får styr på problemet med et lille, men effektivt program og ændringer af arbejdslivet, fortæller fysioterapeuten.

I klinikken kommer omkring 15 medarbejdere om ugen. En af dem var lønkonsulent Pia Nielsen.

– Jeg havde nogle ubehagelige trækninger under armen og brystet. Lægen havde sagt at det ikke var alvorligt, men det var ikke rart alligevel, beretter Pia Nielsen, der blev undersøgt på klinikken.

– Hanne trykkede mig under armen og sagde, at jeg havde myoser i musklerne mellem ribbenene. Jeg fik trestrækøvelser, og så har Hanne rettet min måde at sidde ved skærmen på. Jeg sad og faldt sammen i brystkassen, men det var jeg ikke bevidst om, fortæller Pia Nielsen, som ikke længere har ondt.

Hun og hendes kolleger er blandt de medarbejdergrupper der har taget Hanne Tonsgaards tilbud om elastikprogram til sig.

– Vi laver det på egen hånd tre gange om ugen. Det tager ingen tid.

En af os kommer på at foreslå det, og bagefter føles det godt i kroppen, siger Pia Nielsen, som også en overgang gik med hovedpine.

En tekniker kom forbi og målte lyset ved hendes plads.

– Jeg sidder ved vinduet, men havde underligt nok for lidt lys. Så fik jeg to arkitektlamper mere, og hovedpinen forsvandt, fortæller hun.

Der skal så lidt til

Lisbeth Bundgaard er chefkonsulent i kommunens økonomiske afdeling.

– Jeg tror det gør en stor forskel at Hanne og de andre i teamet er ansat her i kommunen.

De skal ikke kaldes til udefra som konsulenter, men er en del af organisationen. Derfor tør vi kontakte dem med små ting, og stille tilsyneladende dumme spørgsmål, siger hun.
Lisbeth Bundgaard fik klaret et skulderproblem med et særligt elastikprogram plus instruktion i at sidde mere rank ved skærmen.

Desuden fik hun en ny god stol og et bedre tastatur.

Mens det var værst, havde hun så ondt i højre skulder at der var planer om operation.

– Jeg havde fået blokader som kun hjalp lidt. Hanne så min arbejdsplads igennem og gav mig et program med elastikker. Lægerne havde varslet en tre måneders sygeperiode, men jeg var tilbage efter tre uger og slap for operation.

Lisbeth Bundgaard er blevet mere opmærksom på sin krops signaler, selv om hun har mange travle dage.

– Nu opdager jeg, når jeg sidder og hænger på stolen. Begynder det at gøre lidt ondt i skulderen, sætter jeg ind med mine øvelser og tager på den måde problemet i optrækket, forklarer hun.

Sygefraværet er dalet fra 7 procent til omkring 5½ procent blandt medarbejderne i Holbæk Kommune.

– Men det vigtigste er at folk har det bedre.

Vi kaster en masse frø ud, og mange slår rod og spreder sig. Gode vaner smitter, og det bedste er, når medarbejderne fortæller hinanden om hvordan de fik det bedre. Der skal faktisk så lidt til, siger Hanne Tonsgaard.

Sid godt og naturligt

Skuldre, nakke og ryg får det bedre når vi sidder aktivt og lader kroppen holde sig selv i balance.

– Små børn sætter sig uden at tænke over det ude på kanten af stolen med lige ryg. Hos voksne er de sunde reflekser gledet i baggrunden, men vi kan vække dem igen, siger fysioterapeut Hanne Tonsgaard.

Sådan aktiverer du dine reflekser:

• Vip sædet på stolen lidt ned fortil, hvis det er muligt
• Sæt dig langt fremme på stolen med vægt på benene og søg balance
• Lad ryggen være lige og læn dig en lille smule frem fra hoften
• Træk vejret ned i maven og forsøg at finde ro i stillingen
• Brug i starten kun stillingen i kort tid ad gangen
• Bevæg dig når musklerne trænger til variation
• Lad efterhånden stillingen blive en god vane
• Din kontorstol må gerne have såkaldt ”flydende vip”, så der er mulighed for at slappe af i rygmusklerne ved at vippe bagover på stolen.
• Store bolde og stole som er skabt til at være særligt bevægelige, stimulerer til bevægelse og kan være en god afveksling til din almindelige stol i korte perioder af gangen
• Husk at fysisk træning er nødvendig som kompensation for stillesiddende arbejde

OBS: Artikler fra Krop & Fysiks arkiv opdateres ikke

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.