Cykelture giver familiesammenhold

Af Journalist Merete Rømer Engel

For en familie i Brønshøj er cyklen både det daglige transportmiddel og vejen til eventyr. Tag med på cykelferie i Argentina.

Vi er en lille familie: Erik, Merete og Amanda på 11 år, der nu i snart 10 år har haft cyklen som vores primære transportmiddel. Vi er på ingen måde bil-hadere og har adgang til en delebil når vi skal langt ud på landet eller hente store plader i byggemarkedet. Men cyklerne giver os så mange skønne oplevelser sammen og i tilgift den daglige motion, så vi har ingen planer om at få en bil i garagen. En af de mere eventyrlige oplevelser – som også krævede lidt opsparing – var cykelferien til Argentina denne vinter. Den vender vi tilbage til.

Udflugter er træning

Inden en decideret cykelferie med bjergkørsel og dagsture på op til 60 km, som det var tilfældet i Argentina, er det en god idé med lidt træning. På den måde tager vi i virkeligheden forskud på ferieglæderne og sammenholdet mere end et halvt år før den egentlige rejse. Vi har alle tre basisformen, men man kan alligevel godt blive øm bagi af de lange ture, så det er her vi sætter ind. I weekenderne laver vi derfor ture på de mange cykelstier i Københavnsområdet – ned til Ishøj, ud imod Frederikssund og ikke mindst op i Nordsjælland langs Mølleåen, i Dyrehaven og langs Øresund. Det vrimler med fantastiske ruter, og de findes over hele landet. Vi har tidligere boet på Fyn, som er et slaraffenland for cyklister, og i Jylland er der ligeledes mange skønne ruter med meget natur og meget lidt trafik.

At sprænge grænser sammen

En lækker madpakke, guldkarameller og en flaske vand kan gøre underværker derude midt i skoven, og indimellem kan vi have mål som en særlig lækker isbod, en badestrand eller et besøg hos venner. Vi har haft kammerater med som aldrig tidligere havde cyklet over 5 km, og som undervejs da også foreslog at vi droppede cyklerne og steg på S-toget, som jo kørte lige forbi. Men de har altid gennemført og været stolte bagefter. Det giver en selvfølelse hos børnene og såmænd også hos os andre at fuldføre de 25 eller 50 km som man nu har besluttet sig for, og så giver det en dejlig fælles oplevelse af at overkomme forhindringer sammen – ud over motionen og masser af frisk luft.

365 hårnålesving

Efter masser af gode cykeloplevelser hjemme i Danmark er vi klar til at drage til Argentina. Vi er 18 cykelglade eventyrere der lander i Chiles hovedstad Santiago en hed sommerdag i februar. Amanda er det eneste barn, hvad hun altid er på den her slags rejser. De er kreeret til voksne og unge fra 15 år og op, men fordi hun cykler meget og er gjort af et sejt stof, går det glimrende. Allerede næste dag kører vi i bus på tværs af Andesbjergene til vores første egentlige udgangspunkt Mendoza – Argentinas bedste vinområde lige vest for Andesbjergene.

Herfra bliver vi i biler med cyklerne på trailere kørt ud i bjergene til den ene fantastiske cykeloplevelse efter den anden. En dag der altid vil stå klart for os, er turen ned gennem hårnålesvingene på ”Årets vej”. Grusvejens navn henviser til de 365 sving, og det er intet mindre end storslået. Her kører meget få argentinske biler med familier på søndagspicnic – men ellers har vi sammen med kondorerne og lamaerne hele sceneriet for os selv.

Pampas og gauchoer

En anden dag i sadlen bevæger vi os rundt mellem vinmarkerne i Mendoza-området. Der er to uger til høst, og man må gerne smage på druerne, ligesom de solmodne tomater frister. Senere tager vi natbussen tværs over pampassen, har nogle dage i Buenos Aires hvor det nærmest er livsfarligt at cykle, og drager videre til en gård på Pampassen. Her på det frodige flade land, hvor kødkvæget græsser, kan man få nogle kilometer i benene. På disse kanter færdes de lokale mænd og drenge til hest. Gauchoerne, som rytterne kaldes, kan alt med deres heste, som både bruges når de driver kvæg sammen i marken, og som transportmiddel.

Det er en sjov oplevelse at cykle op i den lille by San Antonio de Areco og som det mest naturlige møde mænd til hest side om side med biler. Og det er noget helt særligt som familie sammen at opleve naturen på to hjul, knokle, svede og drømme om en is forude. Det giver en følelse af fællesskab, som jeg tror vi altid vil have med os.

Kom i gang

Én måde er at have et mål, fx at kunne køre en tur sammen på 30 km inden sommeren er ovre, eller at have en cykelferie som gulerod.
Start med små ture, alt efter børnenes alder. Husk madpakker,
drikkevarer og et tæppe.

Cykelruter

På Dansk Cyklist Forbunds hjemmeside www.dcf.dk er der masser af tips og idéer til cykelture og ruter. På mange turistinformationer kan man købe glimrende kort med lokale cykelruter, ligesom man kan google sig frem.

Cykelferier

På www.regionrejser.dk (fra 1.1.2011 en del af www.topas.dk). kan du læse mere om vores rejse samt andre fjerne cykelmål. Men prøv først ferieformen af med en cykelferie i fx Danmark eller Sverige. Der er masser af muligheder for overnatninger i telt, på vandrehjem eller på små pensionater. Søg inspiration på www.dcf.dk.

OBS: Artikler fra Krop & Fysiks arkiv opdateres ikke løbende.

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.