Tekst: Clara Edgar, journalist

Foto: Montgomery/David Bering

Claus Holm: “Min krop var 19 år ældre end mig”

Efter Claus Holm sagde ja til at være med i “Fem fede kokke”, ændrede hans liv sig radikalt. Kiloene raslede af, og han fik et nyt forhold til – og syn på – sin krop, som både gav ham mere energi og en bedre selvfølelse. Men det var ikke en dans på roser at komme dertil.

Man skulle tro at en styrtblødning og beskeden om at døden havde langet ud efter Claus Holm, var nok til at få tv-kokken og kogebogsforfatteren til at lægge sin livsstil om. Men sådan var det ikke.

Blødningen skete en helt almindelig dag hvor Claus var ude at køre i sin bil. Han vejede 123 kilo på det tidspunkt, og havde lige passeret en slank kvinde der var ude at løbe, og sagt til sin kone, som han havde i telefonen, at han ikke forstod at kvinden dog gad at gøre det ved sig selv. Han grinte. Men det sjove forsvandt meget hurtigt. For pludselig sprøjtede blodet ud af Claus’ næse. Lægerne fortalte efterfølgende at det var et held at han havde svage blodkar i næsen, så det var dem der var bristet. Det kunne nemlig lige så vel have været hovedpulsåren, og så havde han ikke siddet her i dag. Hans krop kunne simpelthen ikke holde til livsstilen.

Efter den forskrækkelse burde Claus have gjort noget drastisk for at forbedre sin sundhed. I stedet valgte han at fortsætte af samme spor som hidtil, med alt for meget dårlig mad, alt for lidt aktivitet og et højt stressniveau. Han blev mere og mere ligeglad med sig selv og fik det dårligere og dårligere.

– Jeg gik ikke nøgen rundt derhjemme, og jeg kunne ikke lide at min kone skulle se på mig. Vi havde heller ikke sex, for jeg følte mig klam og var ked af hvordan min krop så ud. I dag er det bedre. Jeg har ikke bryster mere, men der er stadig et stykke vej til at lære at elske mig selv, siger Claus.

Når det i dag går bedre, skyldes det at Claus Holm i 2019 var med i tv-programmet “Fem fede kokke”. Han har også sagt ja til at være med i sæson 2, som kommer i løbet af 2021.

Gammel sur mand med et ben i graven

“Fem fede kokke” går i al sin enkelthed ud på at fem kokke med hjælp skal lære at leve sundere og tabe sig. For Claus var det den mulighed han havde ventet på. Men det var ikke nemt. Hverken fysisk eller psykisk, og allerede på de første optagedage var han klar til at smide håndklædet i ringen.

– Jeg kiggede rundt på de andre kokke og tænke ‘jøsses!’ De var yngre end mig og vejede mindre.

“Jeg kunne godt høre snakken i krogene om at jeg bare var en gammel sur mand, som var ved at stille træskoene.”

Så selvom motivationen egentlig havde været der, forsvandt de positive tanker hurtigt, og der skulle en video fra hustruen Anne til virkelig at sætte skub i tingene. I videoen, som blev vist til Claus meget tidligt i forløbet, fortæller hun at hun bare gerne ville have at han var der og passede på hende.

– Der væltede min verden. Jeg har altid tænkt at hun var så sej og nok skulle klare sig hvis jeg ikke var her mere. Men nu bad hun mig blive, og selvom jeg kun var 50 år gammel, var min krop 69, så jeg kunne jo godt se at jeg måske ikke havde mange år igen – hvis ikke jeg gjorde noget, siger Claus.

Så i samarbejde med fysioterapeut, træner og mentor Mark Abildhauge satte Claus sig for at nok var nok. Kiloene skulle af, og den fysiske alder ned. Men at få omsat tanke til handling var heller ikke en nem proces, for Claus var så utilfreds med sin krop at der var mange ting han ikke havde lyst til – hverken på optagelserne eller udenfor. Han ville ikke stå nøgen sammen med de andre, han ville ikke i vandet, han ville ikke i fitnesscenter eller på anden måde være fysisk mens andre kunne kigge på ham og dømme ham.

Træningen skulle tilpasses

I løbet af optagelserne tabte Claus sig en del, men det var ikke gjort med det. Selv efter at kameraerne slukkede, lå der et stort arbejde foran ham, og i samarbejde med Mark fandt han metoden og motivationen til at få træning ind i hverdagen og holde gejsten oppe.

Mange af Claus’ timer bliver brugt i bil, hvorfor træning med elastik i bilen var oplagt. Han bruger også meget tid på sit madværksted, så der har han fået en motionscykel ind at stå, så han et par gange om dagen kan sidde og træde i pedalerne, mens han også lige får læst og svaret på nogle mails. Da corona strømmede ind over landet, kom også gåture til at fylde mere i Claus liv, og han går meget med sin kone og nogle venner. På tre uger har de formået at gå tre maraton. Derudover har han en række styrketræningsøvelser, som han laver på de måder og i det omfang hans krop kan klare.

“Jeg har dårlige knæ og skulder, så det var også vigtigt sammen med Mark at finde nogle måder hvorpå jeg kunne lave de her øvelser uden at få skader.”

– Så i starten stod jeg og tog armbøjninger på en bænk for eksempel. Men nu hvor jeg er stærkere, kan jeg tage dem helt normalt, siger Claus.

Selvhadet tog over

At mærke hvordan kroppen blev lettere og mere trænet, mens energiniveauet og velbehaget steg, var en fantastisk følelse, som Claus gerne vil inspirere andre til at opleve. Som han siger, så er der jo mange mænd som ham, hvor det ene kilo har taget det andet, og hvor selvhadet og overvægten har taget pusten fra dem.

– Jeg er ikke sportsfanatiker, men jeg kan cykle uden at få ondt i pikkemanden, og det er dejligt! Og det vil jeg gerne fortælle til andre mænd. At det er muligt. For jeg kan jo se, når jeg er rundt at holde foredrag, at der er mange der har det ligesom jeg havde, siger han.

Og som han forklarer, var det ikke så mærkeligt med de smerter, når så stor en kropsvægt presser ned mod de ædlere dele, og man måske bruger meget tid på at sidde ned på et kontor eller i en bil, hvor lårene presser mod testiklerne, og maven hænger hen over området som et soltag.

Kan tælle til to og binde sine sko

For Claus har forholdet til både sundhed, kost og sin krop ændret sig markant siden han sagde ja til at være med i “Fem fede kokke”. Han har tabt over 20 kilo, fået sin fysiske alder ned på et tal der harmonerer med hans faktiske alder, og han har det på mange måder bedre med sig selv.

Der er stadig et stykke vej endnu før han er helt tilfreds, men han har det grundlæggende godt, og det smitter også af på parforholdet. Der er stadig dage hvor han synes det er svært at leve sådan som han ved han er nødt til, og han falder stadig i. Det er især hvis han oplever usikkerhed eller negative kommentarer i virkeligheden og på de sociale medier. Så er det nemt at falde tilbage i de gamle vaner, hvor maden var en trøsteklud.

– Der er stadig dage hvor jeg kører ind forbi McDonalds og køber milkshakes, burgere, nuggets, fritter – hele molevitten, og propper det ned i kæften fordi jeg har det dårligt med mig selv. Men jeg ved også godt at jeg faktisk ikke får det bedre af det. Tværtimod, siger han.

Men når det så sker, og det vil ske igen, er han hurtigere til at genfinde de gode vaner og komme ud at gå en tur med hunden eller spise noget sundt, fordi han kan mærke at det faktisk er det hans krop trives med. Og der er løbende små sejre og opdagelser han gør sig, som er både opløftende og vilde for ham. For nyligt fandt han et par gamle sneakers frem fra skabet, som han ikke havde kunnet passe længe, og opdagede at foden pludselig gled ubesværet ned i skoen.

– Man kan være fed på fødderne! Det havde jeg aldrig tænkt over, men det var jeg jo blevet, og det er så fedt at jeg kan komme i de sko igen, og at jeg kan binde dem lige midt på. Før måtte jeg binde sløjfen på siden af skoen fordi det var den eneste måde jeg kunne komme til for min krop, siger Claus og smiler stort.

Se de øvelser som var med til at få kiloene til at rasle af Claus Holm – og bygge muskler i stedet for fedt.

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.