Boost din motivation (– og hold fast i den!)

Af: Henning Langberg, fysioterapeut, professor, dr. med.

Motivation er den drivkraft der får mennesker til at handle som de gør. En proces hvor en målrettet aktivitet sættes i gang og fastholdes. At tillægge sig nye vaner eller omlægge sit liv vil som udgangspunkt kræve at man har viden (jeg bør), motivationen (jeg vil) og evnen (jeg kan). Det gælder uanset om vi vil starte med at træne, ændre kostvaner, stoppe med at ryge eller få sovet mere.

Mål eller selvmål?

Det er yderst vigtigt at sætte sig nogle mål som man kan styre efter. Sørg for at målene er realistiske. Lav gerne delmål, så du får små successer, og husk at fejre dine små fremskridt.

Kommuniker dine mål

Fortæl andre om dine mål. Hæng sedler op på køleskabet, eller fortæl det på arbejde. Det hjælper på din motivation.

Planlæg

Organiser hvornår du vil træne, eller læg planer for madpakkerne for hele ugen. Man kan ikke tage rationelle beslutninger når man er træt eller sulten. Læg træningstøjet frem inden du går i seng, eller læg det så du snubler over det når du træder ind ad døren.

Kom foran om morgenen

Læg dine aktiviteter om morgenen/formiddagen, hvis du overhovedet kan. Så er du allerede foran når du møder på arbejde.

Gør det sunde valg det lette valg

Vi er indrettet til at tage de lette valg, så sørg for at de lette valg også er de sunde valg. Hvis cyklen holder klar lige uden for døren, hvis hæve-sænke-bordet er på stå-position efter alle pauser, hvis frugt og grønt står fremme i spiseklare stykker, og der ikke findes slik og kage i huset, er det meget nemmere at være sund.

De små vigtige valg

Vælg rigtigt når du har muligheden. Tag fx trappen og nyd at blive forpustet. På den måde træner du i arbejdstiden. Arranger at I går en tur i frokostpausen eller tager et Walk&Talk møde.

Øv dig i stedet for at sige øv

Øvelse gør mester, så du må væbne dig med tålmodighed. Det tager lang tid at vænne sig til en ny livsstil – rigtig lang tid, så tænk på at du øver dig hver gang du træner/spiser sundt/siger nej til en smøg.

Sæt dit motivations-team

Når du er kommet i gang, så er det vigtigt at holde fast. Byg dig et motivations-team af venner, naboer, familie eller kollegaer. De skal hjælpe dig med at finde motivationen igen når den glipper.

Hyl med de ulve du er iblandt

Ofte kommer vi til at ligne dem vi omgås. Vi smitter simpelthen af på hinanden. Aktiver hele familien – eller naboerne – når du går i gang. Tag dem under armen og gå i gang sammen. Så er chancen for at dine nye vaner holder langt større.

Motivation er dynamisk

Det er vigtigt at forstå at motivation er dynamisk – den kommer og går. Derfor skal du løbende genopfinde lysten til at træne eller spise sundt. Tag det ikke som et nederlag når du falder i, og brug det aldrig som undskyldning for at ”så kan det også være lige meget”. Find motivationen frem igen, og glæd dig over de fremskridt du har opnået.

Se på livskvalitet

Sundhed er ikke blot noget fysisk. Det drejer sig også om at have det godt psykisk og socialt. Det er derfor fint at tage en fridag indimellem. Tag med til konfirmationen og spis tarteletter. Husk blot at det er hverdag igen bagefter: Tilbage til de gode vaner. Hvis du vælger at ”holde weekend” tirsdag og fredag, så må du følge hverdagsprogrammet de øvrige fem dage den uge.

God fornøjelse!

Henning Langberg er fysioterapeut, professor, dr.med. på Københavns Universitet og leder forskergruppen CopenRehab med fokus på udvikling og behandling af livsstilsrelaterede sygdomme.

Gruppen gennemfører store studier (RCT) med fysisk aktivitet som medicin, udført på ”almindelige” patienter. Motivation, velfærdsteknologi og adfærdsdesign (nudging) er et centralt kerneområde i forskningen.

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.