Bevæg dig udenfor!

Af Pernille Guldager Knudsen

Nu er vejret til det! Kombiner motionen med naturoplevelser og frisk luft. Få inspiration til dette års favoritmotion her.

Rulleskøjter

Hvem: Rulleskøjteløb kan være lidt for vovet for motionister med visse skavanker, men ellers er der kun få begrænsninger for hvem der kan dyrke det. Kan du eksempelvis ikke løbe pga. ryg- eller knæproblemer, kan rulleskøjteløb være et godt alternativ.

Hvor: Rulleskøjter egner sig bedst til jævne overflader. Det kræver en del rutine at benytte rulleskøjterne som transportmiddel på befærdede veje, så før du begiver dig ud i trafikken, bør du finde en stille plads eller sti uden alt for mange bakker og sving, hvor du kan blive fortrolig med udstyr og specielt bremse- og drejeteknikker. Det anbefales at du ud over et par rulleskøjter også anskaffer dig hjelm, albue-, knæ,- og håndledsbeskyttere. Læs om udstyr mv. på www.dkrul.dk. På nogle af landets rulleskøjteskoler kan du på en eftermiddag blive introduceret til grundteknikkerne og få gode tips. Læs Krop & Fysiks rulleskøjteskole på www.krop-fysik.dk.

Hvorfor: Rulleskøjteløb udfordrer din balance på et højt niveau. Det styrker motorik og koordination. Har du først prøvet en rulletur, er du ikke i tvivl om hvilke muskelgrupper der primært trænes: det er ægte lår- og balletræning. Endvidere kan rulleskøjteløb forbedre konditionen.

Frisbee

Hvem: Alle

Hvor: På stranden, i haven, i parken, på særlige frisbeebaner – og hvor du nu har lyst. Vil du spille i klub, kan du finde en sådan på www.dfsu.dk.

Hvorfor: Frisbee er totalt nemt at gå til – det kræver kun en frisbee! Frisbee er meget mere end blot at kaste til hinanden. Der findes en lang række sjove sportsgrene/lege der spilles med frisbee. Læs om dem i artiklen ”Frisbee sport” på www.krop-fysik.dk.

Stavgang

Hvem: Stavgang er god grundtræning og kan dyrkes af alle. Det er både effektivt og skånsomt, og dermed særligt velegnet til motionister med svage led, balanceproblemer eller overvægt.

Hvor: Stavgang kan dyrkes når som helst og hvor som helst. På veje og stier, i kuperet eller fladt terræn. Selv i glat og smattet føre – her vil stavene kunne agere balancestave. Stavgang tilbydes i mange foreninger og fysioterapikliniker. Læs mere på bl.a. www.stavgang.dk

Hvorfor: Stavgang er billigt, nemt og effektivt. Der kræves blot et sæt stave og et par gode sko, og teknikken læres forholdsvis hurtigt. Stavgang kan, med den rette teknik, give den ekstra støtte og aflastning af leddene som motionister med små eller store skavanker har behov for. Det udfordrer koordinationen og stimulerer til bevægelighed og bedre kropsholdning. Stavgang styrker ben, arme og ryg, og stiller derved krav til hjerte-lungekredsløbet. På den måde bedres både udholdenhed og kondition, alt efter intensiteten under træningen. Stavgang er endvidere en social motionsform, og der ses kun få skader. Det er en god ide at lære teknikken i en klub eller aftenskole, så teknikken netop støtter op om en sund måde at bruge kroppen på – og i disse fora kam man også møde potentielle motionsvenner.

Golf

Hvem: Alle. Danskerne spiller golf som aldrig før, og selv børn og unge er blevet interesserede i det gamle spil.

Hvor: På en af landets mange golfbaner. Se www.dgu-golf.dk

Hvorfor: Golf er en af de få sportsgrene hvor den mentale side spiller lige så meget ind som talentet og fysikken. Helt unikt for golf er det at du som begynder kan spille mod den professionelle – og rent faktisk vinde, takket være handicapsystemet. Golf har også en pæn motionseffekt. Det tager typisk fire til fem timer at spille en runde på 18 huller, og man går omkring 10 km. En god golfspiller skal have en god bevægelighed, kontrol over sit sving, god kropsstabilitet og en meget god koncentrationsevne. 

Cykling

Hvem: Alle der har en cykel.

Hvor:www.dcu-cykling.dk eller www.dcf.dk kan du finde tips om cykling, cykelruter mv.

Hvorfor: Cykling er ikke en vægtbærende aktivitet og dermed velegnet til at træne vægtbærende led som knæ og hofter uden at belaste dem. Når man cykler, arbejder de store muskelgrupper i benene. Musklerne stiller krav til hjertet om at pumpe mere blod og ilt ud til de arbejdende muskler, og hjertet kvitterer ved at blive større og mere udholdende. Cykling er også en god slankekur. På lange ture kan cyklingen blive næsten meditativ og virke afstressende.

Få forslag til cykeltræningsprogrammer for både begyndere og øvede, og læs mere om udstyr mv. på www.krop-fysik.dk.

Kano/kajak

Hvem: Afhængig af bådtype og sværhedsgrad kan kano og kajak dyrkes i det tempo man synes, og dermed af stort set alle.

Hvor: De fleste steder hvor der er vand! På hjemmesiden www.kano-kajak.dk er der forslag til ture samt øvrige informationer.

Hvorfor: At befinde sig på vandet er i sig selv afstressende. Kano og kajak bliver dyrket fra motionsplan til eliteplan, og kræver og træner derfor også forskellige ting. Uanset niveau stiller begge aktiviteter krav til styrke i primært overkroppen og vil samtidig udfordre udholdenheden. Læs om kajak som motion, og lær mere om udstyret, på www.krop-fysik.dk.

OBS: Artikler fra Krop & Fysiks arkiv opdateres ikke

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.