Arbejde skal være noget man ser frem til

Tekst: Clara Edgar Jakobsen, journalist

Foto: Morningtrain

Et rent digitalt arbejdsliv ikke er vejen frem. Det har det seneste år med corona sat en streg under for virksomheden Morningtrain, på trods af at det lever af at producere online løsninger. Webbureauet har igennem flere år investeret i medarbejdernes sundhed og trivsel, fordi de, som de siger, ikke blot arbejder for vækst på den korte bane, men for en sund forretning i det lange løb.

De fleste kender nok følelsen af at være forelsket. Alt er magisk. Man kan drømme og forestille sig alverdens vidunderlige scenarier, og forelskelsen giver en et ekstra gear, hvor man næsten er et overmenneske af lykke og overskud. Men forelskelsen er flygtig. Derfor tror administrerende direktør i webbureauet Morningtrain, Peter Thomsen, heller ikke på at vinde sine medarbejdere gennem en hurtig forførelse. Han tror derimod på det lange, dybe forhold.

– Det er jo fedt med forelskelsen, og man kan nemt blive besnæret af en bestemt titel, et højt tal på en lønseddel eller noget andet, men jeg synes der er noget romantisk i at holde fast i sine medarbejdere i lang tid, og det kræver – tror jeg – nogle særlige forhold og vilkår, forklarer han.

Er man ikke selv en del af bureauverdenen, kan man nemt sidde med en glamourøs forestilling om hvad det indebærer. Kreative mennesker der skaber noget fra bunden. Arbejde og fritid der flyder sammen fordi man er så drevet af lysten til at skabe at man slet ikke kan lægge arbejdet til side. Mennesker i nystrøgne skjorter og sko der klikker når de bevæger sig gennem lokalet.

Men sandheden er at der kan være et stort arbejdspres i at arbejde på bureau. At kunderne, som medarbejderne skal skabe innovative løsninger for, ikke altid taler og opfører sig lige pænt, og at man skal være god til at jonglere, hvis man ikke skal tabe nogle af de mange bolde som bliver kastet op i luften i løbet af en dag. Derfor oplever Peter også hos nogle af sine ’konkollegaer’ at de kan have svært ved at fastholde deres dygtige ansatte, og at en del brænder ud under det store adrenalinsus og arbejdspres.

– Med den sparring jeg har med andre inden for branchen, kan jeg jo høre at nogle har en stor udskiftning i deres medarbejdergruppe. Det kan være et udtryk for at de ansatte bare godt kan lide at skifte arbejdsplads, men det kan også være et udtryk for at disse ansatte har svært ved at finde en holdbar arbejdsrytme på den lange bane siger Peter Thomsen.

Derfor er det blevet en kerneværdi hos Morningtrain at skabe et arbejdsliv som både giver plads til fritid, stimulerer sammenhold og mental trivsel, og tager hensyn til medarbejdernes sundhed. Og det ser ud til at lykkes.

Svært at finde motivationen selv

Siden 2015 har sundhed været en del af dagsordenen hos Morningtrain. Det startede som sporadiske tanker om at det kunne være fedt med nogle fællesaktiviteter. Og fordi de fleste ansatte havde nogenlunde samme alder og interesser, var det ikke svært at få stablet spontane fodboldkampe eller lignende på benene. Men i takt med at virksomheden blev større, og medarbejdergruppen mere mangfoldig, opstod der et behov for at formalisere aktiviteterne og finde nogle former som var inkluderende for alle.

– Med fodbold var der nogen som havde spillet i mange år og var virkelig gode, mens andre aldrig var kommet ind i den sportsgren, og derfor duede det ikke som en fælles firmaaktivitet. Så vi satte os for at finde ud af hvordan vi kunne få fysisk aktivitet ind i arbejdsugen, på en måde hvor alle kunne være med.

Det er blevet til at virksomheden hver onsdag morgen har booket en idrætshal i en time, så der kan spilles floorball, dødbold, hockey eller lign. Timen ligger inden for normal arbejdstid og er betalt af Morningtrain. Fodbolden er ikke skudt helt til hjørne, men har fundet en ny form, hvor de dygtige og interesserede hver mandag mødes og spiller efter arbejde.

Mark Clausen er frontend udvikler og har været en del af Morningtrain siden 2017. For ham har onsdagstræningen og fodboldkampene mandag eftermiddag været de tidspunkter hvor han har fået motion ind i hverdagen, og derfor kan han også mærke at det har været svært at holde fast i de gode vaner under corona, hvor aktiviteterne har været sat på pause.

“Før i tiden ville jeg ikke have fået den times træning hvis ikke det lå i arbejdstiden.”

– Samtidig har det givet mig et skub til at få mere motion ind i hverdagen. Men jeg synes det er svært at finde motivationen selv, og jeg savner vores onsdagsmorgener, siger han.

Digitale løsninger, ikke et digitalt liv

Siden corona i foråret for alvor tog fat, har træningen været suspenderet, og medarbejderne har i perioder været hjemsendt. Det har dog særligt i efteråret været vigtigt for administrerende direktør Peter Thomsen at kontoret ikke har været helt lukket, fordi han kunne mærke hvordan både arbejdet og de ansatte blev påvirket negativt af at sidde hjemme.

– Mange af de der små ting som man vender med sine kollegaer i løbet af en dag, fordi de kun tager ti sekunder, sker jo ikke når man pludselig skal ringe til hinanden for at snakke om det, og det gav nogle konflikter, ligesom det var tydeligt for mig at mange savnede det fællesskab vi har på kontoret, og havde det svært med at være så isolerede, siger han.

For netop fællesskabet er vigtigt, og bliver blandt andet båret af de ugentlige fysiske aktiviteter, sammen med månedlige teambuildingevents, som kan være alt fra paintball over en tur i shelter til en fest. Omkring halvdelen af arrangementerne kombinerer fysisk aktivitet med sjov og spas, mens resten primært handler om samvær.

Peter er overbevist om at kombinationen af de to ting, sammen med en sund kantineordning, stærk faglighed og en arbejdsuge som holder sig til 37,5 time frem for de 45-50 timer som langtfra er uhørt i branchen, er grunden til at medarbejderne trives.

– Vi havde et mål i 2020 om ikke at miste medarbejdere pga. corona, og det lykkedes. Faktisk kom der flere til. Og i de seneste to år har kun én fastansat forladt os. Det tror jeg hænger sammen med at vi mener at godhed er sund forretning. Altså at man godt kan drive virksomhed og tjene penge ved at være god ved sine ansatte, siger han.

Jobbet skal ikke tære på ens sundhed

Også på sygefraværet kan man se at indsatsen betyder noget. Ingen medarbejdere har været langtids sygemeldt med stress, ligesom det generelle sygefravær kun ligger på 5 dage om året.

Der er naturligvis styr på alle de praktiske hjælpemidler der skal til, for at underbygge et sundt arbejdsmiljø på et kontor. Hæve-sænkeborde, bolde som hænger klar på væggen til at blive brugt ved arbejdsstationerne, og gode stole. Og får medarbejderne smerter eller skader, kan de via firmaet få undersøgelse og behandling af en fysioterapeut, uanset om skaden er opstået på jobbet eller i fritiden.

Alt det er en selvfølge for Peter. Men for ham at se, er den virkelige kode til en sund arbejdsplads et ønske om et godt forhold mellem virksomhed og medarbejder, og derfor ser han det også som en personlig fiasko hvis en medarbejder ikke fejrer fem-års jubilæum hos Morningtrain.

“Arbejdet skal være noget man ser frem til, og noget der ikke tærer på ens sundhed, men er med til at bygge den op.”

– Både fysisk og mentalt. Sådan har vi taget et valg om at det skal være her hos os, og jeg bilder mig ind at meget af vores succes hænger sammen med at vi netop har besluttet at gøre tingene anderledes, siger han.

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.