Arbejde med kroppen gav ro i sindet

Tekst: Journalist Ib Salomon

Foto: Kathrine Philipsen

Jytte Sand Andersen er en af de mange der har haft gavn af at lære fysisk stresshåndtering af fysioterapeut Kathrine Philipsen.

I hele 40 år arbejdede Jytte Sand Andersen som sygehjælper på intensivafdelingen i Herning. Da hun for seks år siden stoppede, medførte det en krise, der kom helt bag på hende – hun havde ikke lige ventet at gå ned med stress, men det skete. Skiftet var for brat, og de problemer hun i mange år havde haft med benene, fyldte pludselig alt for meget.

På grund af sin spasticitet i benene gik Jytte Sand Andersen i forvejen til fysioterapi hos Kathrine Philipsen fra Ikast Fysioterapi og Træning, men hun var mildt sagt skeptisk da Kathrine Philipsen foreslog hende at komme med på et hold der arbejdede med fysisk stresshåndtering. Ideen er kort sagt at man ved at arbejde med kroppen også får skabt balance i sindet – og samtidig bliver mere robust. Nu skriver Jytte Sand Andersen gerne under på at det virker.

– Jeg er meget glad for træningen og føler at den giver mig noget jeg ikke har kunnet finde andre steder, siger Jytte Sand Andersen.

Træning i rum uden forstyrrelser

Træningen foregår i små hold på otte, og deltagernes baggrund er vidt forskellig. Holdene skal være små for at skabe kontakt til alle, ligesom træningen finder sted i et lyddæmpet rum uden forstyrrelser. Deltagerne klæder om og starter med at stå på en måtte, men ellers er der ikke meget forudsigelighed i programmet, for Kathrine Philipsen er ifølge Jytte Sand Andersen ekspert i at variere sit program, så det både indeholder styrkeøvelser, øvelser der styrker vejrtrækningen, sansemættede øvelser og afspænding. Nogle gange starter gruppen med afspænding til musik, andre gange kan der f.eks. være indlagt en øvelse i at gå på ujævnt underlag, eller en smagsoplevelse hvor deltagerne f.eks. skal koncentrere sig om at smage på nogle tranebær. Ideen er at der altid skal være noget genkendeligt, men også at der altid skal være noget nyt, og det er tilsyneladende en model der virker, for der er stort set ikke fravær på holdene i stress-håndtering.

– Vi har øvelser hvor pulsen kommer godt op, men også mere stille yoga-øvelser – og en gang imellem en øvelse der hedder krigeren, en øvelse der skal være med til at gøre os stærke, forklarer Jytte Sand Andersen.

Og hun føler virkelig at hun er blevet både stærk og robust. Hun lader sig ikke så let gå på af modgang, og hun har slået sig til tåls med at benene aldrig bliver bedre – men at hun trods alt stadig kan danse.

Mindfulness mod smerter

Kurserne i stress-håndtering har også lært hende at takle smerter på en ny måde. Hun har lært at ”vende dem” og lade dem smutte ud af hovedet.

– Jeg havde tit ondt i nakken, men ved hjælp af mindfulness har jeg fået en metode til nærmest at tænke smerterne væk, fortæller Jytte Sand Andersen, der ikke længere er bange for at falde tilbage i den tilstand hun oplevede da hun – lidt trevent – meldte sig. Faktisk tror hun ikke hun havde været i stand til at gå i dag, hvis det ikke var for træningen i stress-håndtering.

Stress skyldes ofte private forhold
Vi forbinder næsten automatisk stress med vores arbejdsliv og går derfor fejlagtigt ud fra at det er vores arbejde der gør os stressede. Men Kathrine Philipsen har gennem sin masteruddannelse og sit arbejde med stressramte lært at stress meget ofte skyldes forhold i privatlivet. Det kan f.eks. udløse stress at skulle tage sig af en gammel mor eller være pårørende til en stærkt dement person.Foreløbig kun kvinder
Fysioterapeut Kathrine Philipsen har haft hold i stresshåndtering i syv år, men alle hold har indtil nu bestået af kvinder. ”Jeg ville rigtig gerne lave et mandehold”, siger Kathrine Philipsen, men mænd er tilsyneladende sky og ikke meget for at gå med på et hold og dermed vise andre at de er gået ned med stress”.

OBS: Artikler fra Krop & Fysiks arkiv opdateres ikke

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.