<

Ai Chi i vand

Af: Dansk Selskab for Bassinfysioterapi

Foto: Scanpix/Iris

En af de nyere træningsmetoder er Ai Chi, som er inspireret af – og ligner – de rolige japanske træningsformer Qi Gong og Tai Chi, men er udviklet i vand. Ai Chi kan bruges til at opnå bedre balance, mobilisering og afspænding, og anbefales til bl.a. behandling af kroniske smerter, stress og som faldforebyggelse.

Ai Chi består af 19 kata (bevægelser) og udføres i takt/rytme med vejrtrækningen. Ai Chi udføres i et flow og progredieres i bevægelserne, fra simple bevægelser til helkropsbevægelser.

Ai Chi: Prøv det selv!

Ai Chi-positionen Rounding

Stå med det ene ben foran det andet. Pust ud imens du roligt bringer dine arme med håndfladerne nedad frem foran kroppen og svinger det bagerste ben fremad og forsøger at nå tæerne med begge hænderne. Træk vejret ind imens du svinger det samme ben bagud, vender håndfladerne opad og fører armene bagud i vandoverfladen.

Udfør bevægelsen i takt med din vejrtrækning ca. 4 gange.


Skulder-træning

Stå i en bredstående med let bøjede knæ og hofter, hold ryggen ret med skuldre og hofter over dine fødder. Hold ryggen stabil, imens du svinger armene skiftevis frem og tilbage.
Gør øvelsen lettere: Hold hænderne i kantstilling, så tommelfingrene peger fremad for mindst mulig modstand fra vandet. Lad evt. armene flyde op mod vandoverfladen.
Gør øvelsen sværere: Vend hænderne med håndfladen fremad og øg vandmodstanden, idet du “skovler” imod vandet. Øg hastigheden i bevægelsen og træk armene aktivt frem og tilbage. Jo hurtigere bevægelse, jo mere modstand fra vandet.
Hav evt. et lille redskab, fx en aquapaddel, i hænderne, og før på samme måde armene hurtigt frem og tilbage.

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.