Derfor kan det være mindre stressende at klare den samme mængde arbejde på mindre tid

Tekst: Marianne Nørup, journalist

Foto: Shutterstock

Skru op for struktur, prioritering og arbejdsglæde hvis du vil forebygge stress, lyder et godt råd fra fysioterapeut og stress-coach. Og så skal du huske at gøre noget godt for dig selv HVER dag.

Det lyder næsten utopisk når virksomheder som Translated By Us har succes med at fastholde effektiviteten selvom medarbejderne er gået mærkbart ned i tid. Men Helle Stryger Rasmussen er ikke overrasket. Hun er fysioterapeut og stress-coach i eget firma og forklarer blandt andet fænomenet med at struktur og prioritering i det pågældende eksempel har fået en meget høj prioritet.

– Du opnår et større overblik og bliver mere effektiv hvis du er god til – og får hjælp til – at prioritere dine opgaver, og dermed holde fokus på hvad du SKAL have klaret. For eksempel kan det godt være der er 10 opgaver på din liste, men de 3 vigtigste opgaver er dem du prioriterer at du SKAL nå i dag. Måske når flere, men du SKAL ikke, siger hun.

Prioriteringen ligger både hos den enkelte og hos arbejdsgiveren, tilføjer hun.

– Hos Translated By Us har de fx proaktivt fordelt opgaverne på flere, og når opgaverne ikke er personafhængige, bliver arbejdsgangen mindre sårbar, og det fjerner presset fra den enkelte medarbejder, samtidig med at servicen forbliver høj, fordi kunden får sit produkt, siger hun.

Det giver også god mening at medarbejderne oplever øget trivsel og mindre stress, mener Helle Stryger Rasmussen. Blandt andet fordi struktur og rammer kan give en bedre opdeling mellem arbejde og fritid, og det udløser en kropslig gevinst. Når arbejdet ikke flyder ud og påvirker din fritid, vil det nemlig betyde at kroppen automatisk ved hvornår den skal præstere, og hvornår den kan slappe af.

Arbejdsglæde forebygger stress

Også parametre som at holde pauser, at blive anerkendt for sit arbejde, have et godt socialt arbejdsmiljø og en høj grad af frihed og fleksibilitet er med til at skabe et godt og effektivt arbejdsmiljø uden unødig stress, påpeger hun. De faktorer er nemlig i høj grad med til at påvirke vores arbejdsglæde, hvilket igen påvirker os kropsligt.

Høj arbejdsglæde giver stort velvære, og det vil stimulere hjernens belønningssystemer, som bidrager til en god balance i vores ro- og hvilesystem.

Hvorimod et presset og fortravlet miljø frigiver adrenalin og cortisol, som er med til at aktivere vores stresssystem – kamp-og-flugt-systemet. Kamp-og-flugt-systemet er urgammelt og en naturlig og hensigtsmæssig reaktion, der medvirker til at vi kan præstere optimalt i afgrænsede pressede situationer. Men stress over længere tid bidrager ikke med noget godt og er skidt for helbredet, forklarer fysioterapeuten.

Sådan forebygger du stress

Der er altså mange måder at optimere arbejdsmiljø, sundhed og effektivitet på, og det glædelige er at de som regel går hånd i hånd. Dog er der naturligvis grænser for hvor meget arbejde man kan strukturere sig ud af, og hvis virksomheder vil følge modellen med nedsat arbejdstid, stiller det konkrete krav og kræver realistiske, aktive tiltag fra ledelsen, ligesom det er nødvendigt at inddrage de ansatte selv i processen, påpeger stress-coachen.

– På det personlige plan er essensen i at forebygge stress at der billedligt talt ikke kommer flere dråber ned i dit bæger end at de kan nå at fordampe igen – så bægeret ikke flyder over. Du kan dels forsøge at begrænse mængden af dråber, dels blive bedre til at tømme dit bæger, forklarer Helle Stryger Rasmussen, som anbefaler at man hver dag tømmer sit bæger gennem at prioritere at ‘lade sig selv op’.

6 fokuspunkter der kan holde stress fra døren

  • MOTION

Gå fx en halv time i naturen hver dag, gerne for dig selv og uden telefon eller andre forstyrrende elementer.

  • AFSLAPNING

Find tid til at slappe af hver dag, fx via afspænding, at male, tegne, læse bøger, se serier, bage, høre musik, lave små ting i dit værksted, eller hvad du nu bliver glad af.

  • SØVN

Meget vigtigt! Det er her kroppen bearbejder dagens indtryk og genopbygger kroppen. En god måde til at bedømme om du får nok søvn, er om du føler dig udhvilet om morgenen. Du kan optimere din søvn ved at gå i seng og stå op på samme tid hver dag (plus/minus en halv time i weekenden). Undgå alt med lysende skærm to timer før sengetid, fordi din hjerne skal have ro. Begræns mængden af koffein og alkohol.

  • EN UGENTLIG FRIDAG

Her giver du plads til at gøre det du bedst kan lide – giver flade batterier nyt liv, kommer ned i gear, og gør det du har LYST til.

  • KOST

Giv din motor et godt brændstof, som den kan køre længe på.

  • BEGRÆNS STRESS-DRÅBERNE

Når du er bevidst om hvad dine ”stress-dråber” er, og hvor de kommer fra, kan du ændre strategi. Dråber kan være udefrakommende påvirkninger, men de kan også være egne tanker. En mental PYT-knap kan være et vigtigt redskab til at forebygge stress. Den kan du tage frem dér hvor der umiddelbart ikke findes en løsning på dit problem, eller hvor du bevidst vælger ikke at bruge dine kræfter på et problem.

Læs også: Translated by Us: Samme produktivitet på mindre tid

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.