– Du kan bare hænge din jakke der, siger en ung kvinde til mig og peger på et stativ der står langs væggen i det åbne kontorlandskab. Hun følger op med at spørge om jeg kunne tænke mig noget at drikke mens jeg venter? Hun er åben. Imødekommende. Der er hverken antydningen af mørke rander eller røde toner i eller omkring hendes øjne.
Jeg tager plads i en sofa og lader mit blik vandre rundt i rummet. Der er højt til loftet, og stilen er en kombination af rå industri og nordisk modernisme med et hint af kreativitet. Sådan er de omkring 45 medarbejdere også: Lidt rå og moderne med et hint af kreativitet. Det kunne nemt komme til at virke ”smart i en fart”, men det er alt andet end.
For selvom virksomheden IIH Nordic er specialister inden for en branche der ofte forbindes med mænd i velsiddende jakkesæt og smarte replikker, nemlig kommunikations- og markedsføringsbranchen, har man hos IIH Nordic valgt at vægte livskvalitet, sundhed og balance højere end lange dage, sene timer og ubærligt arbejdspres. Derfor har arbejdspladsen indført en firedages-uge, uden nedgang i hverken løn eller produktivitet.
– Vi kunne se at vi virkelig var fanget i et hamsterhjul og brugte tiden forkert. Det var uholdbart, så vi i ledelsen begyndte at se på hvordan vi kunne gøre tingene anderledes til gavn for vores medarbejdere, siger CEO Henrik Stenmann, efter vi har taget plads i mødelokalet, og han har sat 45 minutter af på et lille ur der står mellem os.
Stenmann forklarer at da virksomheden begyndte at få øjnene op for at der var noget galt, og dykkede ned i arbejdsgangene og de dårlige vaner, var der masser at tage fat på. Alt blev skrevet ned på lapper og hængt op på væggen, så ledelsen, præcis som i enhver anden efterforskning, kunne finde de skurke som var skyld i de rødsprængte øjne.
40 minutter tilbage på uret.
En af de ting virksomheden begyndte at lave om på, var den måde de brugte tiden på.
Ledelsen fandt nemlig ud af at de helt store tidsslugere for mange af medarbejderne var møder og mails. Derfor var det oplagt at se på hvordan man kunne undgå at bruge spildtid på netop de opgaver.
Så virksomheden optimerede brugen af digitale værktøjer, arbejdede på at nedbringe antallet af mails og satte de små ure op i mødelokalerne, så det blev nemt at holde styr på hvor lang tid et møde skulle tage. Uden en tidsramme er der nemlig en risiko for at samtalerne kan trække i unødigt langdrag.
38 minutter tilbage.
Netop tid er nemlig en mangelvare for mange danskere. Der er ikke nok timer på en uge til både at passe hjem, arbejde, familie, venner, holde sig opdateret på nyhederne, nye trends, pleje de sociale medier, gøre sig klogere, se godt ud og sove. Men for de ansatte hos IIH Nordic er det blevet lidt nemmere at nå det hele. De har nemlig fået udvidet weekenden med en dag.
– Cirka tre fredage om måneden er regulære fridage, hvor man kan se Netflix, læse eller hvad man nu har lyst til. Den sidste fredag skal så bruges på arbejdspladsen til innovation og udvikling, siger Stenmann.
Han håber og tror på at det gør det nemmere for virksomheden at tiltrække nye dygtige medarbejdere og fastholde dem de allerede har, fordi de netop har fokus på velvære. Og det kan ses på tallene. Virksomhedens wellness-score er nemlig steget med 70 procent, og der er forbedringer på alle parametre: Stress, sundhed og energi. Faktisk var medarbejderne 50 procent mindre stressede i slutningen af 2017 end de var to år tidligere.
24 minutter.
For at kunne lykkes med både at gå ned i tid og fastholde produktiviteten kræver det at den tid medarbejderne lægger på arbejdspladsen, bliver udnyttet. Derfor har de på virksomheden indført den såkaldte Pomodoro-teknik, som hjælper medarbejderne til at undgå forstyrrelser.
– Pomodoro-teknikken går ud på at man er fokuseret i 25 minutter, og så holder fem minutters pause. Når man arbejder, kan alle andre se på en skærm at man ikke må forstyrres, man har lagt telefonen væk, har kun ét program åbent, og hvis man vil, kan man tage hørebøffer med koncentrationsmusik på, siger Stenmann.
Men det handler ikke kun om at bruge tiden optimalt hvis man vil sikre en sund arbejdsplads. Det handler også om at give kroppen de bedste betingelser.
– Vi tror på at det vi spiser, er vores brændstof, og ligesom man ikke vil fylde en blanding af benzin og mudder på sin bil, skal man ikke gøre det med sin krop, citerer Stenmann Nikolaj Molte Leth for at sige.
Derfor begyndte ledelsen for cirka tre år siden at sætte bananer, æbler og gulerødder frem på kontoret som supplement til de usunde snacks der nok blev indtaget en smule for meget af. Cola og kage blev ikke forbudt, men ledelsen gjorde alle opmærksomme på at de gerne så at man nedtonede sukkerforbruget. Og for at gøre frugten ekstra tiltalende begyndte de at købe super dårlig slik, som der alligevel ikke var nogen der ville spise.
– Det er lidt sjovt, for der var for nyligt en der sagde til mig at han var vant til cola og pizza, men nu stod han nede i supermarkedet og puttede økologiske gulerødder i kurven. Han kan simpelthen ikke undvære dem, siger Stenmann.
13 minutter på uret.
Selvom virksomheden aldrig har haft et problem med stresssygemeldinger, kom der også større fokus på motion, som det er videnskabeligt bevist, kan være med til at sænke risikoen for netop det.
Målet var at gøre livet bedre for de ansatte, og frem mod sommeren gør de livet bedre hver tirsdag, hvor der er løbetræning.
– Dagen er valgt efter afstemning om hvornår flest kan. Det har været lidt på pause, fordi vi godt ved at det er svært at få folk ud i november, men nu kører vi på igen, siger Stenmann. Virksomheden har teamet op med DGI, som stiller en instruktør til rådighed, der kan presse og udvikle alle løberne. Og der er god opbakning til træningen.
Ud over den ugentlige tur afholder arbejdspladsen også gående møder. Det er godt både fordi det får folk ud og gang i kroppen, men også fordi det er en god måde at skabe en dialog på.
6 minutter.
Det øgede fokus på sundhed har også affødt initiativer fra medarbejderne selv, som fx onsdagsyoga, hvor de der har lyst, mødes til en halv times yoga-øvelser der styrker og strækker kroppen igennem.
For tre år siden var IIH Nordic fanget i det klassiske hamsterhjul. I dag arbejder medarbejderne 20.000 timer mindre end dengang, samtidigt med at de opretholder produktiviteten. Fredagen er afsat til fri leg og udvikling. Sygefraværet er halveret. De har vinket farvel til røde øjne.
Ved at se på kroppens behov og teknologiens muligheder er det lykkedes at skabe gladere mennesker med mere tid og overskud. Henrik Stenmann siger:
– Vi tror på at tid er den vigtigste myndighed. Vi skal ikke være så bange for om vi har råd til det ene eller det andet, men om vi bruger tiden på det der betyder noget.
Tiden er rindet ud. Men vi har faktisk også nået det vi skulle. Måske fordi vi begge var bevidste om at vi arbejdede under en fast tidsramme. Jeg går tilbage gennem lokalerne, forbi de fokuserede folk med hørebøffer og øjnene rettet mod skærmen, og får et sødt smil med på vejen fra kvinden i receptionen, der stadig er glad og imødekommende.
Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.