Susan går mod diabetes og for fællesskabet

Tekst: Clara Edgar Jacobsen

Foto: Maiken Pape/Bevæg dig for livet

I 2016 fik Susan Vestergaard konstateret diabetes. Det betød at hun skulle lægge sit liv om. Men Susan kender sig selv godt nok til at vide, at hun kan miste motivationen, hvis hun kun står til regnskab for sig selv. Derfor startede hun Frederiksberg Gåbuddies, som startede med ét medlem og i skrivende stund har over 700 medlemmer.

For tre år siden vejede Susan 113,2 kilo og var i gang med at finde ud af hvordan hun skulle leve med den diabetes-diagnose hun lige havde fået. Susan, der er bogholder, satte i starten hårdt ind med motion, og hun tabte sig også, men kunne samtidigt mærke hvordan motivationen langsomt forsvandt. Det var fx surt at skulle ud at gå i dårligt vejr, og der var altid arbejde hun kunne kaste sig over.

Men Susan var klar over at det var skidt for helbredet at lade de gamle vaner snige sig ind på hende igen. Derfor takkede hun ja til at deltage i et forskningsprojekt, som skulle undersøge hvor meget det betyder for kronisk syges helbred at have en diætist tilknyttet.

– Jeg tænkte for mig selv at min nye diætist ikke skulle se mig som en der lå på den lade side. Så i januar i år startede jeg Gåbuddies, siger hun.

Vokseværk i lyntempo

Gå-klubben og diætistforløbet har kørt sideløbende siden starten af 2019 – begge med stor succes. Egentlig var Susans mål bare at en snes mennesker med i klubben, så der altid var et par stykker at gå med. Sådan blev det dog ikke. Facebook-gruppen blev større for hver dag, og inden udgangen af januar havde den 50 medlemmer, i starten af februar var tallet steget til 250, og i dag, ni måneder efter opstarten, har gruppen over 700 medlemmer, og ideen har spredt sig til andre kommuner.

– Jeg startede oprindeligt Frederiksberg Gåbuddies, hvor vi går på Frederiksberg, og nu har nogle af deltagerne på mine ture, som bor i Brøndby og Hvidovre, starten deres egne lokale fællesskaber – og nu tager vi også på tur rundt og går med hinanden, siger Susan.

For krop og sjæl

For én ting er det sundhedsmæssige aspekt i at få rørt sig – hvilket bestemt er væsentligt: Bare i år har Susan tabt 11 kilo og er i dag nede på 88 kilo, og hendes blodsukker er stabilt. Men en anden ting er det sociale i at gå sammen. Mange af deltagerne på Susans ture er mellem 60 og 88 år, selvom nogle også er lidt yngre, som hun selv – Susan er 54 år. De fleste er kvinder, og en del er enker som har følt sig lidt alene.

– De nyder samværet, og jeg tror det tiltaler mange at man får noget socialt, og det er lige så meget en årsag til at dukke op til de her ture som motionen i det, siger Susan, som også selv er glad og taknemlig for de hyggelige stunder hun deler med de nye venner og bekendte hun har fået på turene.


Kort om Gåbuddies

Susan arrangerer 4-6 gåture om ugen.

Hver tur er typisk mellem 2 og 15 kilometer, men nogle er længere – klubben planlægger fx at gå et halvmaraton.

Ud over at gå sammen nyder gruppen på de længere ture også at spise frokost i fællesskab.

Der dukker cirka 20-30 mennesker op til hver tur, og det kræver ingen tilmelding at være med.

Susans drøm er at der findes et Gåbuddies-fællesskab i alle kommuner, så der altid er en gåtur at deltage i, uanset hvor man er.

Vil du høre mere, kan du finde Gåbuddies på Facebook, eller sende en mail til [email protected].

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.