Jeg har overanstrengt mig, hvilket har givet store smerter på indersiden af mit knæ, lige under knæskallen. Overbelastningen er kommet ved løb. Jeg har været hos fysioterapeut et par gange, det har hjulpet, men jeg har stadig mange smerter og tager smertestillende. Jeg bruger kondicykel et par gange om dagen. Lige nu føles det som om det aldrig går væk. Er der andet I kan anbefale, og hvornår kan man forvente bedring?
Med venlig hilsen Jane (den utålmodige)
Hej Jane
På baggrund af din beskrivelse lyder det som en såkaldt belastningsrelateret problemstilling, der typisk kan skyldes intens øgning i træningsmængde, dvs. en brat ændring af træningens intensitet (hvor hårdt du træner), varighed og hyppighed (hvor længe eller meget du træner), eller at forholdene omkring din træning er ændret, eksempelvis at du har skiftet underlag fra skovbund til asfalt.
De strukturer som oftest rammes, er ledbrusk og menisk, der med alderen mister styrke og vævskvalitet og derfor har bedst af at blive brugt regelmæssigt, men uden for store udsving i de daglige belastninger. De symptomer du beskriver, kan tyde på at din skade drejer sig om en overbelastning af din menisk, der har en støddæmpende og kraftfordelende funktion i knæet, og som derfor belastes særligt under løb, idet løb påvirker knæleddet med 2-3 gange ens kropsvægt. Det er derfor vigtigt at få stillet en diagnose først, og derefter få sammensat et genoptræningsprogram der stimulerer og tilvænner knæet til at kunne tåle sådanne belastninger igen.
Du kan genoptræne systematisk gennem styrketræning og funktionsrettet træning (træning som retter sig mode den aktivitet du vil tilbage til), hvor du langsomt trapper belastningen op uden at provokere strukturer og smerter i knæet på en uhensigtsmæssig måde. En idrætsfysioterapeut vil kunne hjælpe dig med at sætte et træningsprogram sammen der opfylder disse krav, og som i løbet af nogle måneder gerne skulle forbedre din funktion væsentligt.
Hvis du har en decideret meniskskade, er der inden for de senere år fremkommet god dokumentation for at man kan opnå samme resultat på længere sigt, dvs. efter mere end 6 måneder, uden at skulle igennem en operation. Effekten på kort sigt af operation er desuden så lille at det giver god mening at prøve genoptræning først. I nogle tilfælde kan det tage 6-12 måneder at opnå et tilfredsstillende resultat, især hvis ledbrusken også er påvirket.
Så det kræver tålmodighed og en langsom styret progression af øvelser og idrætslige aktiviteter, gerne superviseret af en fysioterapeut.
Held og lykke med genoptræningen!
De bedste hilsner
Kristian Thorborg
Læs om meniskskader
Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.