Sved på panden forebygger!

Leif Skive, Praktiserende læge, foredragsholder og forfatter til bl.a. Motions-manualen

En god kondition har enorm betydning for din hverdag og din modstandskraft.

Jeg har lige haft godt en uge med feber og hoste, som helt slog benene væk under mig. Det klassiske forløb med tiltagende utilpashed, et antal dage bundet til sengen og en periode hvor man så småt afprøver at have hovedet opad igen. Efter to uger uden reel motion, krydret med 10 dages sygdom, glædede jeg mig til at genoptage de normale rutiner, herunder de to-tre ugentlige ture i fitnesscentret med skiftevis konditions- og styrketræning.

Min faglige viden tilsagde mig dog at planlægge en rolig start. Så i stedet for 3 x 20 minutter med henholdsvis crosstrainer, romaskine og cykling på fuld intensitet, var min ambition 3 x 10 minutter på laveste intensitet.
Det blev en chokerende oplevelse. Efter 3 minutter hev jeg efter vejret, svedte og følte mig absolut ikke godt tilpas. Stædigheden (og ikke fornuften!) fik mig til at fortsætte. Jeg bemærkede godt at sidemanden skævede til mig, men efter at have skruet yderligere ned for tempoet, føltes de sidste 5 minutter ikke helt så uoverskuelige, så jeg fuldførte. Samme forløb med romaskinen og cyklen, inden jeg endelig kunne sidde og komme til mig selv, inden et velfortjent bad.
Jeg var overrasket og lidt rystet.

Oplevelsen fik mig til at tænke på et kendt, klassisk forsøg, hvor 20-årige mænd blev lagt i seng i 3 uger. Deres kondition faldt med ca. 30 %. Man undersøgte dem igen efter 30 år, og det viste sig at de i løbet af de tre årtier havde tabt omkring samme procentdel af deres kondition, som dengang de var inaktive i tre uger.
Altså giver tre ugers inaktivitet samme nedgang i konditionen som 30 års aldersforandringer!

Hvor meget betyder 30 %’s nedgang i konditionen for den daglige funktion?
Ja, for de 20-årige betyder det ikke så meget, for deres konditionsoverskud er stort i forhold til kravene til almindelig dagligdags aktivitet. Men når alderen stiger, typisk over 50-60 år, begynder det at blive problematisk med en så stor reduktion i konditionen (se fig 1). Der er nemlig nu kortere ned til den kritiske grænse. Hvis du kommer under denne grænse, kan du ikke længere klare de dagligdags funktioner som kræves for at leve et liv uden at være afhængig af hjælp.

Du kan ikke forhindre den aldersbetingede nedgang i kondition, men du kan gøre rigtig meget for at begrænse/forsinke den. Jo højere kondition, jo større afstand til den kritiske grænse, og jo mere ”at give af” når du indimellem ryger ind i en sygdom, som fx influenza. Et højt konditionsniveau kan udgøre forskellen mellem at klare et sygdomsforløb hjemme i egne omgivelser eller at skulle indlægges.

Jeg tør slet ikke tænke på hvor ringe min præstation og hvor lille mit overskud ville have været, hvis ikke jeg havde været i god form inden mit eget ellers banale sygdomsforløb.

Morale:
Det er ekstremt vigtigt at være regelmæssigt fysisk aktiv – du skal ikke blot gå en tur, men sørge for at få sved på panden og blive forpustet. Aktiviteterne skal omfatte både konditions- og styrketræning.
Og jo ældre du er, jo vigtigere er det at følge rådet, fordi afstanden til den kritiske grænse er kortere.

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.

Klinikker i nærheden af dig