Natural movement: Ryggen har brug for både bevægelse og stabilitet

Af: Thomas Pretsch, fysioterapeut, www.BetterMoveFys.dk

Foto: Scanpix/Iris

Vi skal huske at få bevæget ryggens led. Som med så meget andet er variation og bevægelse nemlig vigtigt, og ryggen har både brug for at blive bevæget og at være i stand til at holde sig stabil – uden at spænde for meget.

I min praksis møder jeg mennesker som er bange for at bøje og bevæge deres ryg, og derfor har de ikke gjort det i mange år. De har måske fået indtryk af at det er farligt, og at ryggen kan ’gå i stykker’. Som beskrevet i artiklen på side xx, kan det skabe en ond cirkel, hvor frygten for bevægelse fører til mindre brug af ryggens led og dermed yderligere stivhed og flere smerter.

Hvis jeg beder disse mennesker lave en “kat-krum-ryggen”-bevægelse (se side xx), vil man se at der ikke sker meget bevægelse imellem ryggens led. Fx vil hele lændeområdet ofte bevæge sig samlet – næsten om et bræt – og ikke led for led.
Tænk på hvordan en slange eller en fisk bevæger sig via en smidig ’rygsøjle’. Menneskets rygsøjle har evolutionært udviklet sig fra vandet og fra fisk, og der er god grund til at holde rygsøjlens bevægelighed ved lige.

Led bliver stive hvis de ikke bliver brugt

Der er gode grunde til at ryggen består af led – ellers ville evolutionen nok have erstattet dem med et mere simpelt design, måske én lang knogle (eller et kosteskaft)? Ryggen er bygget op af en række ledforbindelser (24 forbundne knogler), og dermed bliver en masse forskellige bevægelser mulige. Leddene tjener også til at skabe ryggens naturlige krumninger, som er med til at fordele vægt og belastning.

Det kan være godt at huske på at kroppen – og ryggen – er en levende organisme, som løbende udskifter næringsstoffer og er i konstant forandring. Kroppen tilpasser sig den belastning som den udsættes for. Derfor: Hvis du aldrig bevæger dine led i ryggen, vil de med tiden blive stive. Forestil dig en arm i gips. Efter nogle uger i gipsen, hvor armen ikke kan bevæges, er leddene blevet stive og smertefulde, og musklerne svagere. Det samme sker hvis vi konstant holder ryggen i en bestemt stilling, også selvom det umiddelbart er en ”god” stilling. Dertil kommer at der skal bevægelse til for at ernære ledbrusken.

Hvis man vil holde sin led sunde og fleksible, kan man altså ikke komme uden om BEVÆGELSE!

Stabilitet er nødvendig

Men ryggen skal ikke kun være fleksibel. Den skal i høj grad også være stabil, bl.a. for at kunne skabe et solidt fundament for bevægelse og kraftudvikling i arme og ben. Stabiliteten opnås blandt andet gennem velfungerende sanser, muskler og sener, for stabiliteten skal være dynamisk, dvs. man skal være stabil, men ikke være så stabil – spænde så meget i musklerne – at man bliver rigid eller stiv. Den balance er god at have i baghovedet når man laver øvelser for ryggen. Både spænding og afspænding spiller ind. Det handler om balance, og om at kroppen har den spænding som passer til opgaven og konteksten.

Samtidig kan nogle af os have problemer med for stor bevægelighed i et område af ryggen, og i de tilfælde vil stabilitetstræning også kunne gavne.

En fysioterapeut kan hjælpe med at analysere om og i så fald hvor din ryg mangler bevægelighed og/eller har for meget bevægelighed. Ligesom han eller hun kan vurdere om (og hvor) din ryg fx mangler styrke eller udholdenhed.

Bevæg ryggen – se øvelser her

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.