Det er ikke ”skoens skyld”.

Af: Rasmus Østergaard Nielsen, fysioterapeut, Ph.d. og forskningskoordinator

Foto: Scanpix/Iris

At vælge nye løbesko kan være svært, nærmest overvældende, for mulighederne er mange. Men der er faktisk god grund til at vælge med omhu, for løbeskoene kan have betydning for udvikling af løbeskader.

Det svære valg

Neutrale sko, støttende sko, minimalistiske sko, konkurrencesko, terrænsko, stødabsorberende sko. Sortimentet er omfattende og varieret – der findes flere end 50 forskellige løbesko-producenter, som alle har et bredt udvalg af løbesko af forskellige typer. At vælge løbesko er derfor svært, særligt fordi valget ikke er ligegyldigt. Når løbere i forskningsstudier spørges om hvad der har betydning for risikoen for at udvikle en skade, angiver de at løbeskoen har stor betydning. Meget tyder altså på at mange har oplevet at det gik galt da de prøvede at løbe i en ny sko. Måske derfor er løbere, med rette, meget interesserede og videbegærlige når det gælder løbesko.

Alle kan blive skadet

Man skal løbe for at kunne pådrage sig en løbeskade – valget af sko kan ikke alene forårsage en løbeskade! Det som kan forårsage en skade, er at løbe for meget i en bestemt løbesko. Det er med andre ord ikke ”skoens skyld”, det er ”jeg-løb-for-meget-i-skoen”’s skyld. Denne distinktion er væsentlig da der i princippet ikke findes ”forkerte sko”. Der findes sko som du kun kan løbe en ganske kort distance i, før det går galt, og der findes sko som du kan løbe langt i, før det går galt. Men alle kan blive skadet, uanset hvilken sko de anvender, hvis de løber for meget. Hvor meget for meget er, varierer fra løber til løber og fra sko til sko.

Med betydningen af træningen in mente skal du som forbruger tage dig i agt for koncepter som ”injury-free running” (skadesfri løb) – dette findes ikke! Alle kan blive skadet!

Skoen ændrer fordelingen af belastningen

Der er solidt videnskabeligt belæg for at løbesko ændrer på fordelingen af belastningen i kroppen, idet man bevæger sig forskelligt i forskellige sko. En såkaldt minimalistisk sko vil typisk øge belastningen i fod- og ankelområdet og nedsætte belastningen i knæet, mens en almindelig, konventionel løbesko omvendt reducerer belastningen i fod og ankel og øger den i knæet. Valg af løbesko muliggør således at flytte belastningen mellem forskellige strukturer. Det kan være positivt hvis man fx ønsker at blive veltrænet og modstandsdygtig i mange forskellige strukturer. Men det kan også være forbundet med høj risiko for skade at vælge en sko der er meget anderledes end man er vant til, fordi væv som ikke er vant til belastning, let overbelastes. Bliver træningen for voldsom, vil en skade opstå.

Det betyder imidlertid ikke at man ikke kan vælge en sko som er meget anderledes end den man er vant til at løbe i. Men man skal tilvænne kroppen til den nye belastning på en gradvis og lempelig måde.

Ændrer jeg min måde at løbe på?

Det er vigtigt at være opmærksom på om du løber anderledes end du plejer, efter du har valgt en ny sko. Føles det anderledes? I så fald bør du som sagt bygge træningen gradvist op mens kroppen vænner sig til de nye sko. Problemet er at det er svært, nærmest umuligt, at afgøre om du bevæger dig anderledes. Løbetests i specialbutikker vil kunne give dig et hint, men du kan aldrig være sikker. Eksempelvis vil det have stor betydning for belastningen af din akillessene om skoens ”drop” (hældning fra hæl til forfod) er lille eller stort. Den ændring i bevægelse og belastning der sker pga. et drop, kan være svær at se på videooptagelser.

Tilvænning kan forebygge skader

Når du løber i en ny sko, vil belastningen i større eller mindre grad være anderledes end det som du kender. Løb derfor skoene til! Desværre ved vi meget lidt om hvad tilpas lempelig tilvænning er, da der ikke er forsket meget i hvad træning betyder for udvikling af løbeskader. Forskningsgruppen RUNSAFE på Aarhus Universitet arbejder lige nu på at udvikle guidelines om hensigtsmæssig træningsdosering. Indtil disse er klar, kan en tommelfingerregel være at du blot løber 300-400 meter første gang du har dine nye sko på, for at fornemme hvordan kroppen reagerer på den nye belastning.

Skal jeg vælge den sko som jeg plejer?

Det kan du sagtens, men vær opmærksom på at du bevæger dig anderledes i en ny sko i forhold til en slidt sko, også selvom det er samme model og mærke. Så du bør, uanset om du vælger en velkendt sko eller en helt ny type, træne varsomt i starten for at reducere risikoen for skader.

Stødabsorbering

Producenterne af løbesko har gennem årtier udviklet forskellige typer af stødabsorberende materiale. Rationalet er at stødabsorberingsmaterialet reducerer den belastning kroppen udsættes for. Det vil derfor være nærliggende at antage at meget stødabsorberende sko reducerer risikoen for løbeskader. Dog kunne et nyere, velgennemført studie ikke påvise en forskel i skadesrisikoen blandt løbere som løb i en løbesko med normal stødabsorbering, i forhold til dem der løb i en sko med meget stødabsorbering. Det er derfor uklart om løbeskoens stødabsorberingsmateriale har betydning for risikoen for løbeskade.

Tidligere skader – hvad gør jeg?

Du har måske en skade eller levn fra tidligere skader, som gør dit væv mindre modstandsdygtigt. I så fald bør du overveje hvorvidt dine løbesko øger belastningen på netop det område. Udsætter du et sårbart område for en stor belastning, så vil risikoen for skade alt andet lige være større. En fysioterapeut med særlig indsigt i løbeskader vil kunne guide dig til hvilke sko der reducerer og forøger belastningen på forskellige strukturer, og hvad der vil give bedst mening for netop din krop.

Rasmus Østergaard Nielsen er fysioterapeut, Ph.d. og forskningskoordinator for forskningsgruppen RUNSAFE på Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet.


Vælg de bedste sko til DIG

Løbesko kan påvirke risikoen for løbeskader ved at ændre fordelingen af belastning på kroppen. Det er individuelt hvilke løbesko der er bedst.

  • Vælg løbesko der sidder godt på din fod og føles ’rigtige’.
  • Der skal være plads til tæerne, og skoene må hverken klemme eller sidde for løst.
  • Væn gradvist kroppen til træning i nye sko
  • Har du udfordringer med løbeskader eller lign., kan en idrætsfysioterapeut vejlede dig i valg af løbesko, og i supplerende træning
  • For megen træning vil give skader uanset skovalg

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.