I form til jobbet

Af: Marianne Nørup, journalist

Foto: Scanpix/Iris

Fysisk arbejde kan være nedslidende; især når kroppen ikke er i form. Motion kan i høj grad være med til at opveje belastningen på kroppen.

Vi hører ofte at det er farligt for helbredet at have stillesiddende arbejde. Så et fysisk hårdt arbejde er vel sundt?

Nej, desværre hænger det ikke sådan sammen, og et fysisk hårdt job kan aldrig være en erstatning for motion. Snarere tværtimod – det er nødvendigt at være stærk og i god form for at kunne klare jobbet uden at blive nedslidt.

Undersøgelser viser at mennesker med hårdt fysisk arbejde blandt andet har flere rygproblemer end dem med stillesiddende arbejde, og at de statistisk må forlade arbejdsmarkedet tidligere på grund af helbredsproblemer. Forskning har desuden peget på at hårdt fysisk arbejde øger risikoen for hjertekarsygdom. Denne sammenhæng ser dog ud til at hænge sammen med ens fysiske form.

Seks gange så høj risiko for at dø af hjertekarsygdom

– Vores undersøgelser viser at de medarbejdere der selv oplever at de har en dårlig kondition, og som samtidig oplever at være udsat for høje fysiske krav i arbejdet, har en mere end seks gange så stor risiko for at dø af hjertekarsygdom, sammenlignet med medarbejdere der oplever lave fysiske krav i arbejdet og en god kondition, forklarer professor Andreas Holtermann fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA), som er projektleder på undersøgelsen, der fulgte 4.724 mænd og kvinder igennem 18 ½ år.

Nok så væsentligt er det at personer med hårdt fysisk arbejde, der er i god form og er fysisk aktive i fritiden, ikke har en forøget risiko for hjertekarsygdom. Og den gode form kræver altså en indsats ud over den man lægger i selve arbejdet.

– Vi kan se at selvom du kommer til at svede, eller selvom du løfter meget på dit arbejde, så har det ikke nogen indvirkning på dit kondital, siger Andreas Holtermann.

Træning hjælper markant

I de senere år er der i Danmark foretaget en række forsøg med skræddersyede træningsforløb til mennesker med fysisk arbejde, herunder bygningsarbejdere, social- og sundhedsassistenter og rengøringsarbejdere. Forsøgene viser at træning blandt andet medfører en markant mindre risiko for hjertekarsygdom plus en forbedret fysisk form, som gør de ansatte bedre i stand til at klare deres fysisk belastende job.

Andres Holtermann anbefaler at personer med hårdt fysisk arbejde er moderat fysisk aktive i fritiden, hvilket svarer til at gå ture eller cykle mindst fire timer om ugen.

– Man bør selv tage stilling til hvad der er godt. Hvis man har mange tunge løft, er det en god ide at styrketræne i fritiden. Hvis man går rigtig meget på jobbet, så kan det være en god ide med en løbetur, siger Andreas Holtermann.

Motion er også oplagt som en fælles aktivitet i arbejdstiden. Træningen kan målrettes præcis til behovet i den enkelte virksomhed, og samtidig bidrage med en aktiv pause, socialt fællesskab og måske et godt grin.

Andreas Holtermann tilføjer at mens medarbejderen bør holde sig i form til sit job, kan arbejdspladserne med fordel også tilpasse jobbet til medarbejderen – så de fysiske krav i jobbet passer til medarbejderens fysiske kapacitet.

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.