Fjern smerterne med vægttab

Af: Stine Kjær, aut. diætist

Foto: Scanpix/ Iris

Et vægttab på fem procent kan reducere smerterne og øge livskvaliteten hos slidgigtsramte, viser forskning. Men hvordan taber man sig lige fem procent?

Daglige smerter – selv når man ikke bevæger sig ret meget – og en svært forringet livskvalitet er virkeligheden for mange mennesker med slidgigt. Overvægt (BMI over 28) er en væsentlig risikofaktor for at udvikle og forværre slidgigt i knæene, og nu viser studier at selv et forholdsvis beskedent vægttab på 5 pct. af udgangsvægten kan øge livskvaliteten, nedsætte smerterne markant og øge funktionsevnen hos de fleste slidgigtramte – i så høj grad at det kan afværge en operation.

Den logiske forklaring er at en lavere vægt belaster leddene mindre og dermed mindsker smerterne, men derudover ser det også ud til at fedtvævet producerer nogle stoffer som har betydning for oplevelsen af smerte – også på ikke-vægtbærende led, som f.eks. hænderne.

Vægttab uden fysisk aktivitet

Når vi skal tabe os, anbefales vi at kombinere vægttabet med øget fysisk aktivitet, bl.a. for at sikre muskelmassen og øge forbrændingen. For de slidgigtramte som er meget overvægtige og svært plagede af smerter, kan fysisk aktivitet dog nærmest være en umulighed. Men studier har vist at lavenergi-diæt i pulverform (som indeholder alle livsnødvendige næringsstoffer), kombineret med et tæt forløb hos en diætist, kan være en særdeles gavnlig metode for folk som ikke har mulighed for at træne sig ud af de overflødige kilo. Forsøg med svært overvægtige patienter (BMI over 30) med slidgigt i knæene har vist at netop denne kombination – sandsynligvis overvejende på grund af diætens fokus på kalcium og d-vitamin –  har givet store vægttab, som selv uden træning hverken har tæret på muskel- eller knoglemasse og samtidig haft en god effekt på smerte- og funktionsniveau.

Hold vægten med fuldkorn og protein (måske)

Når det handler om vægttab, kan man sådan set benytte den kur der bedst passer ens temperament og formåen – videnskaben kan ikke klart sige at én kur er bedre end en anden. Men hvis man gerne vil holde vægten på længere sigt eller endda tabe sig yderligere (f.eks. for at mindske ledsmerterne mest muligt), kan det betale sig at kigge sin livsstil efter i sømmene. Studier viser at sandsynligheden for at holde et vægttab er større hvis man kombinerer det med fysisk aktivitet. Hvad angår kosten, findes der ikke et klart svar på hvordan man bedst holder vægten nede. For nogle dur de 10 kostråd som anbefales af Sundhedsstyrelsen, for andre kan det være nødvendigt at skele til andre metoder. Et nyere studie fra LIFE, Det Biovidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet, viser overbevisende resultater hvis man øger proteinindtaget moderat og spiser flere såkaldt lavglykæmiske madvarer (se faktaboks) når man vil holde vægten efter et vægttab. I studiet var der ingen restriktioner i forhold til hvor meget man måtte spise, ganske enkelt fordi denne sammensætning af mad fik deltagerne til spontant at spise mindre.

Der er fordele og ulemper ved alle kostregimer, men uanset metode er der ingen tvivl om at hvis man lider af smertefuld slidgigt og samtidig er overvægtig, er der lindring at hente ved blot et mindre vægttab. Dermed er der også bedre chance for at øge sit aktivitetsniveau og mindske risikoen for at tage på igen.

 

NB: Studier viser at træning mindsker smerterne lige så meget som smertestillende gigtmedicin. Og vel at mærke uden bivirkninger. 

 

Protein og lavglykæmiske fødevarer

Ifølge studiet fra Københavns Universitet er det hensigtsmæssigt at spise en kost der giver en langsom fordøjelse og dermed et mere stabilt blodsukker og en større mæthed; bl.a. fordi en voldsom blodsukker-stigning kan have negativ indvirkning på kroppens stofskifte og vores mentale præstationsevne. Glykæmisk indeks fortæller hvor meget blodsukkeret påvirkes af den givne mad – jo mindre påvirkning, jo bedre.

Protein giver god mæthed, og studier tyder på at det kan betale sig at fokusere på protein og lavglykæmiske madvarer hvis man vil holde vægten.

– Protein skal fylde 1/4 af din tallerken: kød*, fjerkræ, fisk, bælgfrugter (f.eks. tørrede bønner, kikærter, linser mv.), æg, magre mælkeprodukter, nødder, quinoa

– Vælg  madvarer med mange kostfibre og fuldkorn – de har det laveste glykæmiske index. Fx rugbrød, bælgfrugter, knækbrød, korn og grøntsager frem for lyst brød, kartofler og søde sager.

* Af hensyn til sundhed (og miljø) anbefaler Sundhedsstyrelsen at begrænse mængden af kød fra okse, kalv, lam og svin.

Læs mere på altomkost.dk.

 

 

Mere protein?

Ifølge undersøgelsen “Danskernes kostvaner” følger spiser vi faktisk nok protein. Så når man hører tidens mantra: spis mere protein, så betyder det i virkeligheden for de fleste af os at vi skal bibeholde det aktuelle proteinindtag, men skære ned på kulhydrater og fedt, hvis vi vil tabe os. Derved falder den samlede energimængde, og procentvist vil energien fra protein stige.

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.