10 veje til bedre frugtbarhed – uden medicin

Af: fysioterapeut Anne Marie Jensen og jordemoder Rie Guldager, Projekt Sund Fertilitet, www.sundfertilitet.dk

Mange par har svært ved at få børn – Danmark er på en kedelig førsteplads når det gælder fertilitetsbehandlinger. Men der er faktisk en lang række faktorer som ifølge forskning og klinisk erfaring øger chancerne for at blive gravid. De færreste kender til dem.

Flere og flere danske par har svært ved at få børn – Danmark er i dag det land i verden der giver flest fertilitetsbehandlinger pr. indbygger. Næsten hvert femte par søger læge fordi kvinden ikke bliver gravid, og cirka hvert  tiende barn der fødes i Danmark, er født af forældre der har været i fertilitetsbehandling – medicinsk og/eller operativ. Fertilitetsbehandling er en hård belastning for krop og psyke, men også for parforholdet.

Årsagerne til ufrivillig barnløshed er mange. De fleste har vi allerede hørt om: kvinders tiltagende høje alder, mænds dårlige sædkvalitet, livsstilsfaktorer som rygning og alkohol, hormonforstyrrende stoffer i vores husholdning osv. Men der er mange andre faktorer der spiller ind – og adskillige af dem kan vi faktisk gøre noget ved. Vi har her samlet 10 faktorer, som ifølge såvel forskning som klinisk erfaring kan have stor indflydelse på frugtbarheden.

 1. Nyd et enkelt glas vin! Du kan roligt tage et glas vin eller to i ny og næ mens du prøver at blive gravid. Faktisk tyder noget på at du har lidt større chance for at blive gravid hvis du drikker nogle få genstande om ugen, end hvis du lever i total afholdenhed. Vin og champagne er tilsyneladende bedre end øl og spiritus.
 2. Spis sundt og varieret. Komplicerede diæter kan være stressende at følge, og de bringer dig sandsynligvis ikke tættere på en graviditet. Er du rask og normalvægtig, er der ikke nogen speciel diæt der beviseligt kan fremme din frugtbarhed. Spis efter Sundhedsstyrelsens kostråd. Hvis du har diabetes, PCO, inflammatoriske lidelser, er overvægtig eller har allergier, kan det dog være vigtigt at kigge nærmere på din kost. Spørg evt. en diætist til råds.
 3. Boost sædkvaliteten! Er du mand og har nedsat sædkvalitet, så er der gode nyheder. Der er efterhånden god videnskabelig dokumentation for at du kan forbedre din sædkvalitet betydeligt med biostimulerende laserterapi (LLLT).
 4. Få behandlet evt. arvæv! Er du blevet opereret i underlivet, eller har du af anden grund arvæv i bækkenregionen, kan det skabe sammenvoksninger på tværs af muskel-, organ- og bindevævslag, og det kan blokere æggeledernes og livmoderens funktion. En specialuddannet fysioterapeut kan behandle arvævet og vise dig hvordan du selv kan arbejde videre, så du får løsnet dit ar godt i dybden.
 5. Bliv tjekket for infektioner! Få din læge til at undersøge dig hvis du har mistanke om infektioner (f.eks. klamydia eller gonorre). Infektioner skal behandles medicinsk hurtigst muligt. Har du tidligere haft infektioner, kan du have udviklet mikro-arvæv på indersiden af livmoder og æggestokke, som kan opretholde en kronisk irritationstilstand (inflammation), der ligeledes kan nedsætte din frugtbarhed. Moderat fysisk træning i kombination med antiinflammatorisk kost og rygestop kan hjælpe dig til generelt at bekæmpe kroniske inflammationer.
 6. Undgå hård motion! Kvinder der dyrker hård motion (mere end fem timers løb, aerobic e.l. om ugen), har ikke så nemt ved at blive gravide som kvinder der dyrker moderat motion. Særligt kombinationen af hård træning og slankekure er en dårlig cocktail. Til gengæld ser det ud til at de kvinder der har dyrket hård motion, har en rigtig god fertilitet, så snart de trapper træningen ned til et moderat niveau.
 7. Dyrk moderat motion! Fysisk inaktivitet øger risikoen for at du bliver insulinresistent, overvægtig og får kroniske inflammationer – og dermed bliver mindre frugtbar. Det er vigtigt at du bevæger dig og får pulsen op i mindst 30 minutter hver dag. Den tjekkiske fysioterapeut Ludmila Mojzisova har udviklet et øvelsesprogram der kan fremme fertiliteten. Programmet består af særlige kredsløbsfremmende og led-mobiliserende øvelser for bækkenregionen, og der er studier der viser at de kan mere end tredoble chancerne for at opnå graviditet.
 8. Er du i overgangsalderen? Cirka 1 % af alle kvinder går i overgangsalder inden de er fyldt 40 år. Som regel betyder det at du ikke længere har ægløsning. Har du symptomer på overgangsalder (udeblevet menstruation, hedeture mm.), skal du kontakte egen læge eller evt. www.fertilitetsraadgivning.dk for at blive udredt. Husk at symptomerne også kan have andre årsager, f.eks. stress, overvægt/undervægt eller sygdom. 


 9. Skab muskelbalance! Muskulære spændinger i  bækken- og hoftemuskulatur kan forstyrre blodcirkulationen til de reproduktive organer. Særligt den store hoftebøjer, m. iliopsoas, som ligger meget tæt på æggestokke og æggeledere, er mistænkt for at kunne påvirke fertiliteten, hvis den er spændt. Udspændingsøvelser kan hjælpe. Få evt. hjælp af en fysioterapeut. Iliopsoas kaldes også sindets messenger. Den reagerer på stress og traumer ved at spænde op – for at beskytte vores indre organer. Herved opretholdes en Fight or Flight-tilstand i kroppen, hvor bl.a. mængden af stresshormoner i blodet konstant er for høj. Her kan afspænding, frugtbarhedsmassage, samtaleterapi o.l. være mere gavnligt end udspænding. Det handler om at give kroppen positive oplevelser – tryghed, ro og velvære – så vil iliopsoas langsomt give slip, og hormonbalancen normaliseres.
 10. Pas godt på jer selv hvis I vælger fertilitetsbehandling! Par der slås med fertiliteten, har øget risiko for at udvikle depressioner, kvinder har sågar øget selvmordsrisiko, viser undersøgelser. Hormonbehandlingerne, ægudtagningen og den evindelige kalendersex kan være belastende, men det der slår rigtig hårdt, er som regel skuffelserne når det ikke lykkes. Det kan være en nærmest ubærlig sorg når graviditetstesten gang på gang er negativ. Du og din kæreste kan få brug for at konsultere en psykolog – der er ofte en tilknyttet fertilitetsklinikkerne. Husk hver dag at glæde jer over alt det andet gode I har i jeres liv.


Kemi og fertilitet

På nuværende tidspunkt ved vi ikke hvor stor betydning den kemi vi udsætter os selv for i dagligdagen, har for fertiliteten – hvis overhovedet nogen. Vi ved dog at den har stor betydning når først der er en baby i maven. I Århus er en gruppe forskere i gang med at undersøge om kemien i vores livsstil har betydning for fertiliteten. Planlægger I at blive forældre, og har i lyst til at deltage i undersøgelsen, kan I tilmelde jer på www.snartforældre.dk.

PCOS

PCOS (Poly Cystisk Ovarie Syndrom) er en hormonforstyrrelse som ses hos 5-10 % af kvinder i den fødedygtige alder og kan have stor betydning for fertiliteten. Symptomerne er manglende menstruation/ingen ægløsning, overvægt med tendens til æblefacon, uren hud, forhøjet mandligt kønshormon og/eller mandlig hårvækst samt cyster på æggestokkene. PCOS skyldes formentlig et samspil mellem arvelige faktorer og miljø. PCOS kan behandles med motion, diæt og i nogle tilfælde medicin. Opsøg din egen læge hvis du har symptomer.

Kilder

Referenceliste til 10 veje til bedre frugtbarhed – uden medicin:

 1. 1.     Nyd et enkelt glas vin

Smidt, L. & Pinborg, A; ”Fertilitet & Sundhed” s. 156, Munksgaard  2012.

 1. 2.     Spis sundt og varieret

http://politiken.dk/tjek/sundhedogmotion/sundhed/sundhedsp/ECE1664171/klarlund-saadan-skal-du-spise-for-at-holde-en-betaendelse-nede/

 1. 3.     Boost din sædkvalitet

Hasan, P et al; ”The possible application of low-reactive laser therapy in the treatment of male infertility”.1989/2004

https://www.jstage.jst.go.jp/article/islsm/14/0_Pilot_Issue_2/14_0_Pilot_Issue_2_0_65/_pdf

Karu, T; ”Lasers in infertility treatment. Irradiation of oocytes and spermatozoa”, PubMed 2012 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3339380/

Salman Yazdi, R. et al; “Effect of 830-nm diode laser irradiation on human sperm motility”, PubMed 2014 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23407899?dopt=Citation

Se i øvrigt: http://www.rj-laser.com/english/laser_therapy_male_infertility.htm

 1. 4.     Få behandlet evt. arvæv

Mercier, J; “Mercier Therapy helps infertile women achieve pregnancy”, Midwifery Today/PubMed 2013

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23581202

(se iøvrigt www.merciermovie.com og www.merciertherapy.com)

Ohshiro, T; ”Personal overview of the application of LLLT in serverly infertile japanese women”, JMLL 2012

https://www.jstage.jst.go.jp/article/islsm/21/2/21_12-OR-05/_pdf

Shunjii Fujii,M.D. et al; “Low reactive level laser therapy (LLLT) for the treatment of hypertrophic scars and keloids. A re-introduction”, JMLL 2010

https://www.jstage.jst.go.jp/article/islsm/17/1/17_1_35/_pdf

Wurn, BF. et al; “Treating Female Infertility and Improving IVF Pregnancy Rates with a Manual Physical Therapy Technique”, PubMed 2004

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1395760/

Wurn, BF. et al; ”Treating Fallopian Tube Occlusion with Manual Pelvic Physical Therapy”, PubMed http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18251317

 1. 5.     Bliv tjekket for infektioner

Smidt, L. & Pinborg, A; ”Fertilitet & Sundhed”, Munksgaard  2012. S. 164

(se iøvrigt kilder til råd 2 + 4).

 1. 6.     Undgå hård motion!

Klarlund Pedersen, B; ”Graviditet og Motion” s. 28, Nyt Nordisk Forlag Arnold Busk 2004.

Morris, SN.et al; ”Effects of lifetime exercise on the outcome of in vitro fertilization”, Obstet Gynecol. 2006

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17012457

Se i øvrigt: http://politiken.dk/tjek/motion/ECE1665381/for-meget-motion-skader-kvinders-fertilitet/

 1. 7.      Dyrk moderat motion!

Johannessen, T.; ”Preconception Care – Effekten af livsstilssamtaler hos overvægtige kvinder som søger fertilitetsbehandling på Holbæk Fertilitetsklinik-et observationsstudie”.

Palomba, S; “Structured exercise training program versus hypercaloric hyperproetic diet in obese polycystic ovary syndrome patients with anovulatory infertility: a 24-week pilot study”, Human Reproduction 2008

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18158291

 1. 8.     Er du i overgangsalder?

Ohshiro, T; ”Personal overview of the application of LLLT in serverly infertile japanese women”, JMLL 2012

https://www.jstage.jst.go.jp/article/islsm/21/2/21_12-OR-05/_pdf

Se i øvrigt: www.sundhed.dk om klimakteriet

 1. 9.     Skab muskelbalance!

Jensen, A.M.; ”Fysioterapeutisk Fertilitetsbehandling ad modum Ludmilla Mojzisova”, Sund Fertilitet 2013

http://www.sundfertilitet.dk/artikler

Jensen, AM.; “Manuel fertilitetsbehandling – nye strømninger på vej til Danmark”, Sund Fertilitet 2013

http://www.sundfertilitet.dk/manuel-fertilitetsbehandling—nye-strmninger-p-vej-til-danmark

Volejnikova, H; ”Female infertility. A study of physical treatment by the method of L. Mojzisova for functional disturbances in the pelvis region”, Journal of Orthopaedic Medicine 2001 (mere info på www.mojzis-methods.com)

http://www.hanavolejnikova.cz/img/jounal_orthopaedic_medicine_web.pdf

 

Se iøvrigt:

Mercier, J; ”Women’s optimal pelvic health with Mercier Therapy”

Mojzisova, L; “Children of your own”

Koch, L; ”The Psoas Book”

Zart, B; ”Die Fruchtbarkeitsmassage”

–       og andre udgivelser af samme forfattere

 1. 10.  Pas godt på jer selv!

http://videnskab.dk/krop-sundhed/barnlose-par-lever-kortere +

http://videnskab.dk/krop-sundhed/ufrivillig-barnloshed-fordobler-risikoen-selvmord

Artikler fra Krop+fysiks arkiv opdateres ikke.

Klinikker i nærheden af dig